Вижте й козунаците, курабиите и яйцата - направи ги сама на Велика събота! (снимки)
Маргарита Димитрова от пловдивското село Чалъкови харесва само домашно приготвените ястия
5 лева и нито стотинка повече! Толкова излиза разкошният домашен козунак на Маргарита Димитрова от пловдивското село Чалъкови. От сутринта бърка, меси, плете и пече, а ароматът се носи из цялата къща.
Пъргавата домакиня за отрицателно време най-напред боядиса яйцата - истински шедьоври. После се захвана с курабиите - невероятни. Докато ги приготвяше, пусна в машината да се върти тестото за козунаците, тъй като това изисква време.
"За нищо на света няма да дам 12 или 20 лева за купешки козунак! Нито зная какво има в него, нито пък струва толкова пари", категорична е опитната майсторка. Не само в нейното село, но и в съседното Белозем я знаят, че е богиня на домашно приготвените печива. Дори най-прехвалените и скъпи козунаци в магазина не могат да се мерят с нейните, категорични са хора, които са ги опитвали. А продуктите, които Маргарита влага в един козунак, наистина не надхвърлят 5 лева. При това нейният е голям и тежи 800 грама, а купешките са по 400. "Защо тогава ги продават на такива цени", недоумява Маргарита. Уточнява, че тънкостта за козунака е в технологичното време. Отнема минимум 4 часа. Премесва се три пъти и иска да втасва продължително на топло (виж рецептата по-долу).
Маргарита успя да отскочи и до съседката си Елена Костадинова, за й покаже как да си направи курабиите. После се върна и отново започна да снове между печката и мивката. А изпод ръцете й излизаха красиво сплетени козунаци.
Домакинята се стяга за утре, когато ще посрещне 10 души - деца, внуци и приятели. Разбира се, няма да е само с козунаци. А с домашно приготвена млечна салата и задължителната великденска. Основното ястие ще е печено агнешко, което ще сложи във фурната тази нощ и на сутринта ще го извади. А след това ще се залови с дроб-сармата, за да е топла по обед.
"Празникът е за това - да се съберат близките, да обменят някоя приказка и да се насладят на вкусна храна", казва домакинята.
Ето и рецептата й за един козунак.
500 грама брашно, 3 яйца, 130 г захар, 100 г мазнина (олио и масло), 125 г прясно мляко, половин кубче мая, лимонена есенция или настъргана лимонена кора, 1 равна ч.л. сол и 1 пакет локуми (може и шоколад).
Замесва се меко тесто. След това се разделя на три и се прави на фитили. В тях се редят парченца локум (може и стафиди или шоколад), след което фитилът се затваря и усуква. Плете се на плитка и се слага във форма или кръгла тава, а отдолу се застила хартия за печене. Най-отгоре се намазва с жълтък и се поръсва със захар. Пече се 30 минути на 160 градуса.
"Получава се пухкав козунак на конци, който тежи над 800 грама. А ако пресметнете продуктите, сумата е дори под 5 лева", категорична е Димитрова.