Тъстът на Здравко Димитров пече агнето, шефът на съветниците пее в Баните
Кметът на "Западен" при мама на село, депутатът Стефан Шилев - в Дълбок извор
Цяло пълнено агне и печено на пещ чака кметът Здравко Димитров навръх Великден. Ще го приготви лично тъстът му Велко, който е именик.
Като дълбоко вярващ християнин градоначалникът почита всички великденски ритуали и няма да пропусне нито една служба.
"Тази вечер съм на черква, за да чуя лично как митрополит Николай произнася "Христос воскресе". Винаги първото боядисано яйце давам на него. В неделя отново съм на великденска служба в храма "Св. Богородица", каза пред "24 часа" Димитров.
След това в семеен кръг се събират на празничен обяд. Но кметът няма да участва в приготовленията, а ще седне на масата. "Печено агне, яйца, козунак - това ще има и у дома. А тъстът ми е майстор на агнето. Имаме пещ, там ще го пече", разкри кметът. И пожелава светли празници на всички пловдивчани.
Областният управител Йордан Иванов ще наблегне повече на разходки със семейството. "Традицията е да седнем заедно на масата, да си чукнем яйцата. Децата ми са малки и няма да мога да отида на църква, но времето го дават хубаво и ще се разходим", каза той.
Шефът на общинските съветници в Пловдив Александър Държиков предпочете СПА и замина със съпругата си Веселина и цяла компания в родопския курорт Баните. "Родопчани са топли и приветливи хора. Отседнали сме в къща за гости и там ще ни приготвят празничния обяд. Водата в Баните е много лековита и ще съчетаваме процедурите с разходки сред природата. Разбира се, ще се черкуваме в местния храм", разказа той. Печеното агне и студеното бяло вино са гарантирани.
Държиков е известен с хубавия си глас и при всички случаи ще весели компанията с любимата си песен "Охридското езеро".
Кметът на район "Източен" Иван Стоянов ще се черкува в храма "Св. Илия", а след това със съпругата си Боряна и дъщеря им Лияна ще седнат в домашна обстановка. Понеже си няма като Здравко Димитров тъст, който да му опече агнешкото, Стоянов си е поръчал от близко заведение дроб-сарма и няколко порции месо. "Не пием алкохол, но за адет може да си кажем по едно "Наздраве" с чаша бяло вино", каза той.
Колегата му от район "Тракия" Костадин Димитров е прочут майстор на месата и лично ще запретне ръкави да изпече на пещ агнешко. Ще празнува семейно.
На село Момино при родителите си отива навръх празника кметът на район "Западен" Димитър Колев. Там го чака цяло печено агне, приготвено от майка му.
И депутатът доц. Стефан Шилев ще е на село - в Дълбок извор, откъдето е съпругата му. На масата ще са и двамата им синове - гордост за мама и тате.
Обиколки по родния край - Арбанаси, Трявна и Горна Оряховица, прави по празничните дни пиарката на Здравко Димитров Цветелина Пенева. Тя е изтънчен кулинар, макар да не й личи по фигурата. За празничния обяд лично ще приготви агнешкото и семейството й ще се събере с това на сестра й. Цвети разкри и рецептата си. В мраморно хаванче прави паста от пресен джоджен, мащерка, чер пипер на зърна, зехтин, червен пипер и паста "Хариса" (ориенталска подправка). Намазва хубаво месото и го оставя една нощ да си почине в хладилника. На следващия ден го загръща с фолио и го мята във фурната да се пече, докато му паднат костиците.
В Северна България казват на дроб-сармата дробене, уточнява Цвети. Първо се сваряват дреболиите, нарязват на ситно и се задушава много пресен лук, ориз, пресен джоджен, сол и чер пипер. Съотношението с водата е 3:1. "Ще го приготвя, макар да не го ям", казва Пенева.