На края на света Ути Бъчваров яде майонеза от водорасли и яхния от раци

11.04.2022 09:08 Виктория Костова
Кулинарят похапва аржентински телешки стек с вино малбек в Буенос Айрес
Яхния от раци, приготвена в Ушуая
Ути е хванал риба златно дорадо на река Уругвай.

Кулинарят си подари едномесечно пътуване до Аржентина за 25-ия рожден ден на “Вкусно”

Яхния от раци, майонеза с пасирани листа от водорасли, поднесена с домашни хлебчета и оранжева сьомга с мус от фенел, са само част от десетстепенното меню, което посреща българския кулинар Ути Бъчваров на края на света. Буквално. Звучи сякаш ястията са приготвени в елитен скъп ресторант, но не. Ути Бъчваров се наслаждава на тези деликатеси в една малка барака, в която има едва 8 места.

Мястото е на брега в Ушуая - най-големия град в архипелага Огнена земя, който се намира в Аржентина.

В началото на година известният кулинар и водещ си подари едномесечно пътуване до мечтаната за него дестинация - Южна Америка. Пътешествието му е дълго планирано, но отложено заради пандемията. Тази година обаче то съвпадна с рождения ден на предаването “Вкусно” по БНТ, което навършва 25 години.

Преди Ути да замине, неговият приятел -

актьорът Владо Пенев, му разказва много

за Буенос Айрес

и готвачът се чувства уж подготвен за това, което му предстои. На място обаче преживява културен шок от този “различен, омагьосан, голям, но уютен град”. Ути сравнява някои места с кварталите на Париж, защото градът е строен от френски архитекти. Може би най-изумен остава от чистотата не само в Буенос Айрес, а и в цялата Аржентина.

Едно от най-удивителните места на света, където дъхът ти спира, според Ути са водопадите Игуасу, които се намират на северната граница с Бразилия. Там е снимана и част от филма “Мисията”. Бъчваров стига до водопадите, като се разхожда пеша по екопътеки в джунглата, но мястото предлага и разходка с малко влакче, подобно на теснолинейка. “Когато се надвесихме

над падащата вода, Гърлото на дявола

се казва, заваля тропически пороен дъжд, който беше дар от боговете. Събраха се две води, които се изливат на едно и също място”, разказва той.

Кулинарят може би остава най-впечатлен от Ушуая- града, който е наричан краят на света, защото е най-южното място.

Дотам Ути стига с лодка, влиза в малката барака и се наслаждава на брега. Точно там местен шеф-готвач предлага десетстепенното меню, което включва майонеза с пасирани листа от водорасли, поднесена с топло изпечени домашни хлебчета, предястие с пушена сьомга от Магелановия проток, която се поднася върху хрупкав чипс от водорасли, щипка от краб, миди с чесън, яхния от раци, мус от краб, оранжева сьомга с мус от фенел, говеждо месо и десерт - тарт с френско грозде. Като напитки мястото предлага

студен джин с типичните за

района боровинки, които са жълти, както и местни вина.

Специално за различните сортове вина Бъчваров посещава Мендоса - мястото, където се отглеждат хиляди декари лозя. То граничи с планинската верига Анди, затова голяма част от лозовите насаждения са на 1200 до 1300 метра надморска височина. Там се правят все по-нови сортове вина от чисти видове грозде. Едно от най-типичните е аржентинският малбек, от което се получава червено вино. В Мендоса могат да се видят и много винарни, построени по всякакви архитектурни концепции и дизайн.

Българският готвач успява да опита и друг местен деликатес от Аржентина - патагонско агнешко. В Патагония се отглеждат само овце. Там почти не живеят говеда или други животни. Тяхното агнешко за Ути е

аржентинският вариант на чевермето,

защото се пече на шиш, но месото е разпънато. Отгоре се полива с марината през цялото време и така става крехко. За Ути вкусът му наподобява повече на дивеч, отколкото на традиционното агнешко, което се яде у нас.

Като истински кулинар тв водещият успява сам да си хване вечерята. Той лови риба по бреговете на река Уругвай. Хваща сьомгова пъстърва, пирани и златно дорадо. “Успях да попадна на голяма забележителност от огромна каскада от десетки езера, много красиви, девствени, национални паркове, което е голяма туристическа атракция. Там има огромен ски курорт, но през януари беше лято. Хората си почиват, яздят коне, ловят риба, което е голяма атракция”, разказва Ути Бъчваров.

Освен на вкусна храна, вино и забележителности кулинарят има възможност да се наслади и на разходка с пингвини. На източното крайбрежие на Аржентина той се среща отблизо с огромни колонии. Пингвините се местят непрекъснато заради смяната на климата. “Колонииите са защитени от правителството, трябва да имаш специално разрешение за достъп до тях. Аз се разхождах до пингвините, които са доста дружелюбни, моногамни са, строят свои гнезда, където се завръщат всяка година. Женските първо отглеждат апартаментите, после жениха. Много са смешни. Могат да бъдат срещнати и морски слонове. Те са над 2 тона. В един период на миграцияа си спят на аржентинските брегове”, разказва Ути Бъчваров.

Други от Новина в снимка

Азис си сложи вампирски зъби

Попфолк певецът Азис се похвали в социалните мрежи с нестандартна придобивка - вампирски зъби.  На снимки в инстаграм профила му се вижда, че на мястото на кучешките му зъби са сложени сребърни

Фейсбук се шегува с вълненията около песента "Луда по тебе"

Фейсбук продължава се шегува с вълната от коментари и вълненията около песента "Луда по тебе", която Новак Джокович пожела да пуснат след мача с Григор Димитров

Вижте отговора на фотозагадката: Кой е този български поп певец на първия си учебен ден

Отговорът на фотозагадката от 16-и септември е Деян Неделчев, по-известен като Икебаната. Въпросът беше: Кой е този български поп певец на първия си учебен ден

Фотозагадка: Кой е този български поп певец на първия си учебен ден?

Кой е този български поп певец на първия си учебен ден? Жокер: Таланта му открива преподавателят му по фагот в Русенското музикално училище. Кадърът е от фотоархива на "24 часа"

Гледките на 4-те сезона: Балчик в края на лятото

Вера Младенова ни изпраща красив кадър, който заснема в Балчик.  "Гледките на четирите сезона" – така се нарича новият читателски фотоконкурс. Най-хубавите ваши снимки от красиви гледки в контекста

>