800 г козунак в Пловдив = 50 лв. Златен ли е, питат клиенти (снимки)

07.04.2022 18:00 Радко Паунов
400 грама от този козунак се предлага за 25 лева в пловдивска пекарна, ако е двоен - 50 лева.
Козунаци, замесени с квас, брашно тип 700, бурбонска ванилия и яйца от свободни кокошки.
В други пловдивски магазини козунаците са 12 лева. Продавачи твърдят, че са поскъпнали с 2 лева спрямо м.г.
Козунакът на Маргарита Димитрова от с. Чалъкови, приготвен в домашни условия, струва не повече от 5 лева, пресметна тя. А по вкус превъзхожда всички купешки.
Приготвянето на един козунак отнема 4 часа, твърди домакинята.
Тънкостта е във втасването - 3 пъти.
Готовият козунак на Маргарита Димитрова.

Не повече от 5 лева струват продуктите, ако се приготви вкъщи, пресмятат домакини

400 грама козунак за 25 лева предлага една от пекарните в Пловдив. А майсторите й твърдят, че вече записват, за да смогнат да ги приготвят. "За 21-и, 22-и и 23-и - само с поръчки! Тогава очакваме буквално да ни затрупат. С наближаването на празника интересът се засилва", обясняват от фурната.

Ако заявката е за двоен козунак от 800 грама, тогава цената скача на 50 лева.

"Конкурират козунаците на премиершата Линда Петкова", коментират пловдивчани. И допълват, че съпругата на министър-председателя приготвя безглутенови, затова били толкова скъпи.

"Нашите също са специални", отвръщат от пловдивската пекарна, която е разположена на ул. "Стойчо Мошанов" (бившата "Изток").

"Скъпи са, но са уау", твърди Марина Велева, която ги е опитвала. И допълва, че тази година щяла да си поръча два от 400 грама именно от това място. Нейната приятелка я изгледа учудено. "Със златно брашно ли ги замесват", пита тя.

От фурната обясняват, че ги правят в три варианта - с шоколад, със стафиди, смокини и орехи, и чисти.

"Замесваме ги с квас, а горната коричка я мажем с жълтъци и ръсим с кафява захар с бурбонска ванилия от шушулки, доставени от о. Мадагаскар", разкриват майсторите. Яйцата били от свободни кокошки, а брашното - тип 700. Слагали още кисело мляко и масло.

Каквито и продукти да влагат, 50 лева за козунак е прекалено, категорични са опитни домакини.

Проверка по магазините в Пловдив показва, че нормален козунак може да се купи за 12 лева от 550 грама. Има и по-евтини. В пекарната до Пожарната например ги продават за 5,50 лева бройката. "В момента имаме свободна продажба. Но за Великден - само с предварително записване", обясниха продавачките. Техните тежат по 600 грама. Но и те не могат да повярват, че козунак се предлага за 50 лева. "Е, това вече е прекалено! Каквото и да има в него, не може на такава цена", коментира една от жените зад щанда.
Обяснението на повечето майстори е, че спрямо миналата година поскъпването е с около 30%. Брашното, олиото, маслото, захарта, яйцата - всичко било нагоре. "Цените растат всеки ден и не е сигурно дали до самото Възкресение козунаците няма да поскъпнат още", казват пекари. Някои клиенти отсега се запасявали, като си купували и ги пъхали във фризера, за да ги запазят за празника.
"За нищо на света няма да дам такива пари", отсича Маргарита Димитрова от пловдивското с. Чалъкови. Всяка година тя меси и пече домашни козунаци за семейството си, които по вкус превъзхождат и най-прехвалените купешки.
Нейната рецепта не излиза повече от 5 лева за бройка. Но уточнява, че тънкостта е в технологичното време. Отнема около 4 часа. "Премесва се три пъти и иска да втасва продължително на топло", твърди Маргарита.

Ето рецептата й за един козунак.

500 грама брашно, 3 яйца, 130 г захар, 100 мл мазнина (олио и масло), 125 г прясно мляко, половин кубче мая, лимонена есенция или настъргана лимонена кора, 1 равна ч.л. сол и 1 пакет локуми.

Замесва се меко тесто. След това се разделя на три и се прави на фитили. В тях се редят парченца локум (може и стафиди или шоколад), след което фитилът се затваря и усуква. Плете се на плитка и се слага във форма, а отдолу се застила хартия за печене. Най-отгоре се намазва с жълтък и се поръсва със захар. Пече се 30 минути на 160 градуса.
"Получава се пухкав козунак на конци, който тежи над 700 грама. А ако пресметнете продуктите, сумата е дори под 5 лева", категорична е Димитрова.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>