Земетресение с 4,3 по Рихтер разтресе Провадия

04.04.2022 15:17 Надежда Алексиева

Земетресение с магнитуд 4,3 по Рихтер разтресе Провадия и околностите преди минути, съобщи кметът на общината Жоро Илчев.

Трусът е регистриран в в 13:59 часа.

По данни на сеизмологичния център към БАН трусът е бил с магнитуд 4,3 по Рихтер с епицентър на около 5 км. източно от Провадия с дълбочина 10 км.

Трусът беше продължителен, всички служители на общината, повечето от които жени, незабавно избягаха навън, разказа за медията ни кметът Илчев.

Към момента няма данни за пострадали хора или повредени сгради. Нападаха предмети от високите рафтове в общинските помещения, допълни Илчев.

В района на Провадия сравнително често се случват земетресения. Последното по-силно бе с магнитуд 3,5 по Рихтер и бе регистрирано на 11 октомври 2021 година.

Трусът уплашил и жителите в село Манастир, което е било най-близо до епицентъра. Олтарът на 130-годишната църква се е напукал и наклонил на една страна, разказа за медията ни кметът Николай Стоянов. Нападаха керемиди, мазилка, покривът се пропука. Сега пораженията са най-сериозни.

Местните вече са свикнали с честите трусове, които се случват поне веднъж годишно. Този път, обаче, трусът беше най-силен, сериозно ни разтресе, допълва Стоянов.

В селото живеят около 450 души, те са притеснени от ежегодните земетресения, за които смятат, че са свързани с дейностите в близката солница.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>