Сексът след пенсиониране може да е супер

27.03.2022 14:56 Павлина Трифонова
Еротично бельо и сексиграчки помагат на възрастните да постигнат любовно удоволствие.

Възрастни смятат, че правят по-добра любов от децата си

Редица проучвания по света показват, че желанието за секс отслабва през последните години. Някои учени обясняват това със самоизолацията по време на пандемията и с по-големите възможности за забавления в интернет. Други обаче смятат, че става въпрос за по-голям въпрос, свързан с начина на съзряване на днешните подрастващи. “Не само младите мъже правят по-малко секс в сравнение с всяко предишно поколение, но и младите жени. Това е част от общата тенденция към намаляване на рисково поведение, която се появи през 90-те години, включваща не само сексуални контакти, но и употреба на алкохол, опасно шофиране и други нарушения”, казва професор Джефри Дженсън Арнет от университета “Кларк” в Масачузетс.

Професорът по психология Жан Твенге пък допуска, че това е свързано със забавяне и на други дейности, отнасящи се до възпроизводството. Сред тях са живот с партньор, бременност и раждане, които са част от по-широка културна тенденция на забавен растеж.

Така че не е изненадващо, че някои възрастни днес се смятат за много по-добри любовници от децата си. И независимо че изпитват някои болежки по телата си вследствие на старостта, не се отказват от редовния секс.

“Повече от 30 г. сме заедно и вече знаем какво работи за нас и какво – не. В момента имаме истинско чувство на интимност”, казва 73-годишният Пол пред “Гардиън”. Той и 81-годишната му съпруга Силвия са правили секс през повечето дни от своя брак. Те са женени от 32 г. и много обичат да са заедно. Тъй като Силвия още усеща последиците от ковид, са разредили половите контакти, но все пак поне веднъж на 10 дни им се отдават. Наложило се е да изоставят и някои от любимите си пози, защото са станали по-трудни за нея заради артрит. Преди 10 г. са започнали да използват сексиграчки и смятат, че изключително добре им се отразяват. Силвия се радва на новия си розов вибратор, но леко се притеснява да не бъде видян от съседа им. “Не правим просто секс, тъй като това е чисто физическо действие, ние споделяме любовта си един към друг”, обяснява Пол.

71-годишната Кейт също признава пред изданието, че се радва в момента на най-добрия секс в живота си. Тя се развежда за втори път преди 6 г. и тогава смята, че на нейната възраст няма шанс отново да се влюби и да има постоянен партньор. Преди две години обаче среща Линди и открива, че не само може да бъде интимна с нея, но и по начин, който до момента не познава.

“Осъзнах, че е важно да държиш сърцето си отворено и да си готов да правиш неща, които дори не си подозирал, че искаш. Да се забавляваш и да си честен с другия. Мисля, че правим много по-добър секс от моите деца или нейните. Те изглеждат много уморени от ангажименти с кариера и семейство, докато Линди и аз просто се радваме на живота”, разкрива Кейт. Двете се отдават на любовни преживявания три или четири пъти седмично, като използват сексиграчки.

72-годишният Стив и 73-годишната Сандра, които са женени повече от половин век, пък са открили, че взаимната мастурбация може също да доставя голямо удоволствие. “Сексът през 70-те е различен. Не е по-лош, но ми липсва възможността да получа бърза ерекция, което е просто фактор на остаряването. Затова всеки месец оформяме спалнята си със свещи и я превръщаме в дворец за удоволствия. Правя на Сандра бавен, чувствен масаж и това може да докара до оргазъм и двама ни. Хубаво е, когато се случва, но няма значение, ако не стане, защото това вече не е целта, както беше на млади години. Просто ни харесват тези безцелни, дълги сесии за любов, които или завършват с оргазъм, или с чаша чай”, обяснява Стив.

79-годишната Пени също е преодоляла неудобството от мастурбирането, което е имала на младини, и смята, че то помага много за поддържане на редовен сексуален живот. Съпругът ѝ е на 74 г. Двамата са заедно повече от 40 г.

81-годишният Роналд се радва на най-добрия секс в живота си със своята трета съпруга. Първият му брак продължава 48 г., въпреки че не е имало много интимни моменти. “Това беше различно време. Мисля, че жена ми си помисли: “Е, имахме деца и това е краят”. Бих описал отношенията с нея като взаимно неуспешни”, казва той. Роналд придоби сексуална увереност с втората си съпруга, но за съжаление, тя се разболя и също почива.. “Сега ме обвиняват, че съм малко като тийнейджър, но не мисля, че това е неразумно. Имам някой, с когото обичаме да правим любов, и това е страхотно”, разкрива 81-годишният мъж. Използва виагра, което малко е премахнало спонтанността, но пък му осигурява толкова голямо удоволствие след толкова дълго страдание.

Розмари, която намира своя партньор в сайт за запознанства за хора над 70 г., смята, че с възрастта нещата стават по-лесни - познаваш по-добре себе си, имаш достатъчно свобода да избираш кое, кога и как да направиш. “Няма я тиранията на нощното двойно легло, в което това трябва да се случва. Когато работиш и отглеждаш деца, понякога мисълта за секс в края на натоварения ден може да ти дойде в повече и да ти причини тревога. А когато нямаш такива задължения, можеш да останеш и цял ден в леглото”, споделя Розмари. По думите ѝ става въпрос да научиш наистина кое е приятно и за двамата и да се отделиш от хоривудската представа за секс с бърза ерекция и бурен оргазъм.

Свободата и липсата на ангажименти са движещ фактор за успешния сексуален живот и на 62-годишната Дженифър и нейния по-възрастен с 10 г. съпруг. “Когато си по-млад, имаш деца, имаш работа, трябва да се напасваш и всичко е много напрегнато. А сега е прекрасно, че можем да отделим колкото искаме време, което не ни се беше случвало отпреди да се оженим”, признава тя.

“От много дълго време сме се фокусирали върху сексуалността като нещо, свързано с младостта, и това просто не е вярно и не е полезно”, казва сексуалният терапевт Кейт Мойл. В работата си тя се е сблъсквала и с хора над 70 г., които изпитват безпокойство около секса, особено когато са с нов партньор след развод или загуба на предишен. Затова съветва да се говори открито за това, въпреки че някои могат да се почувстват неудобно, тъй като обсъжданията как желанието и нуждата от интимност не остаряват, не са все още много популярни.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>