ВМС: Мини от Одеса не ни заплашват, но превантивно са взети мерки (Обзор)

22.03.2022 22:45 Надежда Алексиева
Рейдовите миночистачи, дислоцирани в пункт за базиране Варна, провеждат бойна подготовка.
КОНТРААДМИРАЛ КИРИЛ МИХАЙЛОВ

l Усилена е системата за наблюдение, прави се и облитане

l Контраадмирал Михайлов: Малко вероятно е вълнение до 3 бала да е скъсало минепостовете, може целта на Русия да е всяване на страх

l Вече е имало фалшива тревога, оказал се плаващ буй

Засилена е системата за наблюдение в Черно море, няма реална заплаха от плаващи мини.

Това обяви командирът на военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов на брифинг във Варна след публикациите от страна на Руската федерация, че са забелязани плаващи мини в югозападната, северозападната и западната част на Черно море.

В тях се твърди, че това са мини от два типа, които украинските военноморски сили са поставили в началото на конфликта.

Извършен е детайлен анализ на цялата получена информация от Русия на 18 март, обясни Михайлов. По думите му публикациите са по-скоро затрудняване и създаване на страх и напрежение сред корабоплавателите и крайбрежните държави, отколкото наличие на реална заплаха. Той все пак не изключи и възможността да има отделни мини, които по някаква причина са се скъсали от дрейфа.

Вълнението на морето след 18 март е 2-3 бала и е малко вероятно да скъса постовете на мините и те да започнат да плават в морето. Имало е един случай от миналата седмица на подаден сигнал, че е забелязан предмет на 14 мили от нос Галата. Изпратен е кораб с водолази и се оказало, че е откъснал се буй.

Какво представляват

предполагаемите мини

Едната от тях е малка котвена с тегло 172 кг, тегло на бойния заряд 20 кг, минимална дълбочина за постановка 2,5 м, а максимална - 50 м. Диаметърът ѝ е 53 см. Тя се задейства от 3 рога, няма батерия или нещо да я направи негодна и може да е опасна много дълго време. Целта на тези мини е да възпрепятстват подхода на десантните кораби към бреговете.

Вторият вид мина, за която се твърди в публикацията, е контактна противодесантна - тя е с диаметър по-малък от 30 см и 3 кг тегло на бойния заряд, поставя се близо до уреда в реки, езера и водохранилища. 

Ако една мина се откъсне от пристанищата в Одеса или Черноморск, тя ще бъде повлечена от течението и на 12 -14-ия ден ще мине покрай Калиакра, на 15-16-ия ще е пред Варна, два-три дни по-късно би достигнала Бургас.

Пред Варна и Бургас мините

биха били на 20-30 мили в морето,

което значи, че няма как да се търкалят по плажа и туристите да ги ритат, категоричен бе контраадмирал Михайлов.

Много малка е вероятността да има такива мини, но при получен сигнал екипи на ВМС имат готовност и ще реагират за обезвреждането им.

3-6 мини годишно излизат на плажовете, те са стари, останали от войните или са затралени от риболовните кораби.

За рибарските лодки дрейфащите мини не са особено опасни, за по-големите кораби, които трудно маневрират и трудно биха ги открили, обаче те крият опасност.

В Черно море непрекъснато се появяват такива мини, останали от Втората, че дори и от Първата световна война, разказа за “24 часа” капитан III ранг о.з. Сергей Лазаров. 

Сапьори унищожават антикитe, които въпреки дългите години във водата може да бъдат опасни за преминаващите кораби.  Те трудно се забелязват дори и с техника. Евентуален сблъсък носи огромни поражения. Ако изплува на повърхността, тя може да се взриви и от само себе си.

Има различни варианти за обезвреждането им, но първо трябва да бъдат идентифицирани.

Теченията в Черно море са в посока, противоположна на часовниковата стрелка, което значи, че всичко, което падне в Черно море от Русия и Украйна, няма как да не мине през нас, разказва капитан II ранг о.з. Доньо Дачев.

“Странно за какви мини става дума. Няма да се учудя, ако новината за тяхното съществуване е

част от

хибридната война,

да няма изобщо такива мини, а информация за тяхното съществуване да се разпространява с цел всяване на паника”, твърди Дачев. Ако има такива - нищо чудно да са от Втората световна война, останали по руските складове. Мисля, че ако има такива мини, те са поставени от руснаците, няма как украинците да заложат мини, които могат да тръгнат към България, Румъния, Турция, казва експертът.

Съвременните мини са дънни. Старите са с верига или въже и котва, при буря може да се откъснат, но

не мога да си представя как

дънна мина може да тръгне насам,

освен ако не са нахвърляли нарочно стари мини от руските складове, добави той. Ако има мини, то опасността е за всички черноморски държави.

По-съвременните имат магнитен взривател. Той се задейства, когато покрай нея мине кораб - засича магнитното поле.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>