Повече от 320 украинци са получили подкрепа във Велико Търново

16.03.2022 20:34 Дима Максимова
Украински бежанци СНИМКА: Ройтерс

Повече от 320 украински граждани са потърсили и получили подкрепа от Координационния център към Община Велико Търново за подслон. Над 100 души от тях са пристигнали в състояние на крайна нужда. Те са настанени незабавно и безвъзмездно в Кризисния център за лица в Старата столица, както и в отзовали се хотели, къщи за гости и собственици на частни имоти, съобщи на фейсбук страницата си кметът Даниле Панов..
С помощта на Координационния център, на доброволци и хуманитарни организации, граждани от Украйна са получили необходимата медицинска грижа, прегледи от ендокринолог, провеждане на химиотерапия и изследвания, също транспорт от други населените места и области и др.
Координационният център работи ежедневно без почивен ден. На телефони 0883247410 (+359883247410 – денонощен), 0883247411 (+359883247411) и 0883247412 (+359883247412) могат да бъдат заявени:
- нужда от подслон и хуманитарна помощ за граждани от Украйна, дошли на територията на Велико Търново и общината;
- свободни места за настаняване, предлагани от хотели, къщи за гости, граждани.
- информация за настанени граждани, да се определи нуждата им от подкрепа.

Постоянна е координацията с над 15 студенти от Украйна и бесарабски българи, които също помагат на евакуиралите се, с „Ротари клуб“, „Ротаракт“ и „Интеракт“, с Българския червен кръст. Осигурено бе помещение за събирането на дарения от БЧК – пунктът се намира на ул. „Марно поле“ 14, отворен е ежедневно и в него се събират дарения. Два склада за дарения бяха осигурени и със съдействието на „Ротари клуб“ – на ул. „Магистрална“ и в Мебелна къща „Болярка“.
Всички въпроси, свързани с обявената от държавата компенсация от 40 лева за хотели, почивни станции и др., са в правомощията и компетенциите на институциите, представляващи изпълнителната власт., уточнява Панов.
Украинските граждани, които желаят да ползват социални услуги, трябва да се регистрират в Дирекция „Социални подпомагане“. За приемането на украински деца в детски градини и училища Община Велико Търново ще окаже пълно съдействие, но преди това е необходимо определянето на правния статут на съответните лица.
Всеки, който подслонява евакуирали се от войната в частното си жилище, е необходимо в 3-дневен срок да регистрира настанените от/при него лица в Районно управление на МВР. Също да представи неговите и техните лични документи и да посочи дали хората желаят да получат статут на бежанци.

Други от От страната и света

100 дни след като всички видяха как Даниел от Перник рита болна жена, е обвинен за убийство (Обзор)

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита

Израел убил Синуар “случайно”, но “Хамас” няма да спре войната

Човекът, наричан от Израел “ходещ мъртвец”, е ликвидиран случайно в четвъртък. Убийството на лидера на “Хамас” Яхия Синуар в Газа бе изтълкувано като голяма победа след едногодишно издирване на

Верижна катастрофа в столичния кв. "Люлин", движението е затруднено

7 коли са се сблъскали на кръстовището между бул. "Тодор Александров" и ул. "Вардар" след тунела водещ до кв. "Люлин", стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи София"

“Фантастико” ще усвои терена на отдавна неработещия мултиплекс “Арена Запад”

На мястото ще има търговски комплекс На терена, на който се намира неработещото още от 2019 г. кино “Арена Запад”, “Фантастико” ще изгради търговски комплекс, съобщи в последния си брой “Капитал”

Полицейска операция тече в област Търговище за защита на политическите права и борба с престъпността

В област Търговище се извършва специализирана полицейска операция за превенция на престъпления, свързани с нарушаване на политическите права, и противодействие на конвенционалната престъпност

>