Пловдив с рекорден бюджет от 526 млн. лева - ето за какво ще харчат

15.03.2022 13:53 Радко Паунов
Зам.-кметът Величко Родопски

526 114 046 лева е проектобюджетът на Пловдив за тази година. Той е публикуван на сайта на общината и след месец трябва да влезе за гласуване в местния парламент.

Преди седмица зам.-кметът по финансите Величко Родопски обяви, че проекторамката е 470 млн. лева. "С добавката от преходния остатък и част от 40-милионния заем сумата надхвърли половин милиард лева", обясни той. За сравнение миналогодишният бюджет на Пловдив бе 428 млн. лева.

Сега държавата осигурява 261 млн. лева, като голяма част от средствата са за заплати. Местните дейности са  в размер на 264 млн. лева.

Огромна е издръжката - почти 130 млн. лева. От тях за храна са предвидени 11 млн. лева, а за вода, горива е енергия - 20 млн. лева. За командировки в страната и чужбина са предвидени 351 783 лева.

Образованието ще разполага с 208 млн. лева, но огромна част от парите са за възнаграждения на учителите и непедагогическия парсонал. Парите за здравеопазване са 26 млн. лева, а за социални дейности - 30 млн. 

Капиталовата програма е на стойност 248 млн. лева, като в нея влизат и обектите с европейско финансиране. На първо място в нея са стадионите. 18,7 млн. лева са отделени за "Христо Ботев" и 12,8 млн. лева за "Локомотив". Изграждането на Пречиствателната станция ще глътне 40 млн. лева, а главният колектор по Водния проект - 24,5 млн. лева. Заделени са средства и за детски градини. 1 млн. лева са планирани за "Майчина грижа" и по 500 хил. лева за "Здравец" и "Осми март". За новия корпус в училище "Константин Величков" за записани близо 1,5 млн. лева. Предвидени са и нови стълбове за улично осветление, които ще глътнат милион. За реконструкцията на ул. "Хаджи Димитър" в район "Западен" са записани 2,3 млн. лева, като средствата са от заема. За Голямоконарско шосе са предвидени 2,5 млн. лева, а за Рогошко - 3 130 000 лв. 

Капиталовата програма не е пропуснала и тротоарите, за които са планирани 1,5 млн. лева. 

На районните кметства се дават по 1 млн. лева за ремонти и капиталови разходи, като на "Централен" сумата е 1,5 млн. лева, а на "Източен" - 1,3 млн. лева.

"Големи средства сме заделили за култура, спорт и религиозно дело - 64 млн. лева", обясни Родопски. Той определи новият бюджет като реалистичен.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>