Екип от 8 държави съветва за детската болница в Бургас

15.03.2022 12:32 Тони Щилиянова
Детската болница ще бъде в непосредствена близост до УМБАЛ и ще има топла връзка с нея.
Кметът на Бургас Димитър Николов

75 млн. лева ще струва лечебното заведение, което ще обслужва Югоизточна България

Кметът Димитър Николов бе в Барселона, където от година и половина работи международният консорциум

Как функционира най-голямата детска болница в Испания видя на място кметът на Бургас Димитър Николов. Той бе на среща с международния консорциум в Барселона, който повече от година и половина работи и над проекта за детската болница в Бургас.

За визитата на Николов в Испания съобщи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, уточнявайки защо кметът не е на Националното събрание на партията в неделя.

Екипът, базиран

в Испания,

включва над 30

специалисти с

международен опит
от 8 държави - лекари, медицински мениджъри, консултанти, финансови анализатори, архитекти, проектанти, инженери, дизайнери.

75 млн. лева ще струва изграждането и оборудването на детска болница в Бургас, а в общинския бюджет за 2022 г. са заложени 25 млн. Останалите средства ще се търсят чрез безвъзмездни грантове по оперативни програми и чрез кредити, съобщи Димитър Николов.

Добави, че ще разчита и на финансова помощ от държавата - особено сега, когато цените на строителните материали се вдигат всеки ден.

Новата детска болница ще задоволи потребностите на целия Югоизточен регион.

Очакванията са до края на годината - след получаване на карт-бланш от здравното министерсто за разкриване на лечебното заведение, да се пристъпи към регистрация на дружеството.

Още през юли 2020 г. община Бургас сключи споразумение за осигуряване на техническа помощ с Европейската инвестиционна банка.

След подробни анализи експертният консорциум вече е готов с модел на детска болница и обхват на дейността й.  

До дни ще е

готов и

първоначален

подробен проект

на сградата
Той ще послужи за техническо задание за процедурата по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител, както и за доставка на оборудването.

Досега консултантите са представили анализ на потребностите и нуждите от педиатрични здравни грижи в Бургас, функционален проект за обхвата от дейности, анализ на финансовите възможности за изграждане и оборудване на болницата и функционален проект за инфраструктурата й.

Вече са

осъществени

контакти с

водещите

педиатрии

в Европа,
а лечебното заведение в Бургас ще сътрудничи с Европейската организация на детските болници ECHO.

Тя обединява и представлява водещите педиатрични болници в Европа, които се занимават с едни от най-сложните и комплексни като заболявания пациенти на Стария континент и по света, обясниха от общината.

“Идеята е голяма част от екипа на детската болница от всички нива да премине през обучение в тези лечебни заведения още преди старта и след откриването ”, коментира кметът Димитър Николов.

Ще се подготвят вътрешната документация и регламенти на лечебното заведение, ще се разработи и ще започне изпълнението на 2-годишна програма за осигуряване на екип на болницата. Тя ще събере под един покрив всички медицински специалности и ще бъде в непосредствена близост от УМБАЛ-Бургас, с която ще има топла връзка.

Здравното

заведение

ще е на площ

25 дка, от които

13 за отделенията

и клиниките
Ще има и голям паркинг и обособени външни пространства, планира се и изграждане на площадка за медицински хеликоптер.

Лечебното заведение ще е за болнична помощ от трето ниво на компетентност.

В него ще се предлагат специалностите “Педиатрия”, “Пулмология”, “Гастроентерология”, “Ендокринология и болести на обмяната”, “Нефрология”, “Хематология”, “Обща хирургия”, “Офталмология”, УНГ, “Кожни болести” и “Алергология”, “Дерматология”, “Физикална и рехабилитационна медицина”, “Анестезиология и интензивно лечение”, “Образна диагностика”, клинична лаборатория, микробиология и спешна медицина.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>