Роман Полански снима филм в своето убежище

12.03.2022 19:06 Иван Филчев, Гщаад, Швейцария
Режисьорът Полански от години намира убежище в алпийското селце Гщаад. СНИМКА: РОЙТЕРС
Петзвездният хотел “Гщаад Палас”, в който ще бъде заснета лентата
Седящата патица в центъра на селото е подарък от актрисата Джули Андрюс, изиграла първата Мери Попинз.
Теленцето Рози е статуя, направена от дъщерята на Лиз Тейлър.

Комедията The Palace

взема на подбив живота на богатите

В края на тазгодишния зимен сезон луксозният швейцарски курорт Гщаад с нетърпение очаква началото на снимките на новия филм на Роман Полански.

88-годишният филмов режисьор, който от години намира убежище от правосъдието в живописното алпийско селце, е избрал за снимачна площадка една от емблемите на курорта. За свой партньор в писането на сценария Полански се е доверил на Йежи Сколимовски, едно от големите имена на полското кино. Двамата се познават от Националната академия за кино в Лодз и са се доказали като успешен тандем. Преди шейсет години Сколимовски участва в писането на сценария и диалозите на филма “Нож във водата”. Това е първият пълнометражен филм на Полански, който му носи световна слава.

Снимките на The Palace (от англ. “Дворецът”) започват на 17 март и ще продължат до края на май. Първоначално снимачният процес трябваше да стартира миналата есен, но пандемията обърка плановете. С много малки изключения мерките срещу COVID-19 в Швейцария отпаднаха преди месец, което ще позволи проектът да се реализира тази пролет.

Сатиричната комедия ще се снима в едноименния петзвезден хотел в Гщаад. Действието се развива в новогодишната нощ на 1999 г. и взема на подбив живота на богатите, за които алпийското селце е любимо място. Отношенията между персонал и претенциозни клиенти в последните часове на хилядолетието ще бъдат интригата на филма.

За лентата е предвиден бюджет от 14,2 милиона швейцарски франка. Парите са осигурени от италианската филмова компания RAI Cinema. “Знаем, че името на Полански предизвиква полемика.

Нас ни интересуват неговата артистична

страна и качеството на неговите истории,

а не личният му живот”,

обяви компанията още миналата година.

Засега продукцията се въздържа да дава повече информация за филма, но се твърди, че в главните роли ще видим световноизвестни актьори. Кастингът за статисти ще продължи до последния момент. Полански търси запомнящи се “муцуни”, които да влязат в ролята на екстравагантни туристи. “Да намериш стотина статисти за филм на Роман Полански, си е предизвикателство. Освен това не се случва всяка година. Има голям интерес”, отбеляза пред швейцарски медии Кристиан Каспер, директор на намиращата се в Цюрих агенция Central Casting.

Петзвездният “Гщаад Палас” е една от емблемите на алпийския курорт. Луксозният хотел отваря врати на 8 декември 1913 г. и до ден днешен е предпочитано място за отдих и парти на знаменитости от цял свят. Не за първи път той привлича интереса на филмовите компании. Тук са снимани “Завръщането на Розовата пантера” през 1975 г. и “Влюбих се по Коледа” през 2014 г. Въпреки това ръководството на хотела не крие задоволството от предстоящите снимки. “Гордеем се. В крайна сметка нямаме всеки ден такава възможност да подкрепим подобен проект”, пише в съобщение ръководството, цитирано от местното издание “Заанен анцайгер”.

Собственикът на хотела Андреа Шерц твърди, че идеята за филма дошла на Полански, докато двамата пиели кафе, и добавя, че режисьорът е известен с това, че филмите му се снимат в една локация. По думите му в очите на Полански “Гщаад Палас” пасвал най-добре за проекта му. За хотела пък това е допълнителна реклама.

Макар че местните не са много разговорливи, битува мнението, че с новия си филм Полански

иска да отдаде почит на Гщаад,

където живее отдавна

Заради проблеми с правосъдието режисьорът може да пътува единствено във Франция и в Швейцария. Твърди се, че Гщаад е неговото убежище.

Гщаад е едно от деветте села в долината Зааненланд, която се намира в най-високите части на кантон Берн. Мястото става известно за местни и чуждестранни туристи с откриването на железопътната линия до Монтрьо на 20 декември 1904 г. Над сто години селото е предпочитана дестинация за знаменитости и хора с големи финансови възможности. Тук се провежда тенис турнирът “Гщаад Опън”, както и фестивалът за класическа музика “Йехуди Менухин”. Тъй като дискретността е на особена почит, за светските посещения се говори с половин уста.

Сред почетните жители на Гщаад са Елизабет Тейлър и Джони Холидей. “Това е

последното хубаво място

в този откачен свят”,

казва за Гщаад Джули Андрюс, изиграла първата роля на Мери Попинз през 1975 г. Актрисата е подарила статуя на седяща патица, поставена в центъра на Гщаад.

Теленцето Рози пък е статуя, направена от дъщерята на Лиз Тейлър, която също е поставена на видно място.

Местните са убедени, че новият филм на Полански ще се отрази благоприятно на региона и ще затвърди реномето му като туристическа дестинация. “Красивите кадри от нашия регион са без съмнение добра реклама. А фактът, че към тях ще има и смях, е нещо съвсем положително”, казва пред в. “Заанен анцайгер” председателят на общинския съвет Тон фон Грюнинген.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>