Украинка стана доброволка в БЧК в Пловдив, помага на сънародниците си

07.03.2022 15:13 Румен Златански
Ирина Бандаренко стана доброволка в БЧК в Пловдив и помага на сънародниците си от Украйна.
Приятелката на Ирина Бондаренко показва на телефона раната си от приклада на руския войник.
Доброволка на БЧК в Пловдив подготвя събраните помощи за изпращане.
Пловдивчани са съпричастни и даряват, заяви Таня Малакова.

Войната в Украйна заварва Ирина Бондаренко в Пловдив. Така тя става доброволка в БЧК в Пловдив и участва в събирането на помощи за своите сънародници, които страдат от всекидневните бомбардировки в родината й.

"Аз съм от Горностаевка, Херсонска област. Намираме се само на 40 километра от водния канал в Крим. Това беше един от първите обекти, атакувани и превзети от руснаците, тъй като искат да се снабдяват с вода", разказа Бондаренко. Синът и родителите й са останали в Украйна. Чува се по няколко пъти на ден с тях и те са добре до този момент. Нейна приятелка обаче й разказала как руски войник поискал да ползва телефона й и след като го върнал, й казал, че това вече е Русия и че ще живеят по нейните закони. Приятелката на Ирина отвърнала, че това е Украйна, и получила удар от приклада на автомата във врата.

"Ето това е отношението на руснаците към нас", коментира през сълзи Бондаренко. Тя добави, че хората в Русия така са облъчени от пропагандата в своята родина, че не вярват, когато техни приятели и родни в Украйна им разказват за страданията си и им покажат снимки от разрушенията.

"Бомбардират и стрелят в Украйна и през деня, и през нощта. Мъките на хората са страшни. Никой не знае, кога ще свърши този ад", каза още Ирина.

Нейни приятели я настанили в жилище в Пловдив, тя се чувства добре и помага на други украинци. Тъгува много за своите близки и се моли всекидневно да оцелеят в този ад и да се съберат скоро.

Кампанията в БЧК в Пловдив за събиране на помощи на за жителите на Украйна започна още на 27 февруари в пункта на ул. "Стойчо Мошанов" №48.

"На ден минават средно по 50 души. Хората са много съпричастни", заяви активистката на БЧК Таня Малакова. Приемат се нови дрехи, спално бельо, хавлиени изделия, тоалетни принадлежности, фенери, батерии генератори, топли завивки. Всичко се опакова и изпраща в централата на БЧК в София.

"Хората, които идват да даряват, са загрижени и притеснени за съдбата на хората на Украйна. Надяват се войната да свърши бързо", каза Малакова.  БЧК оказва съдействие и на пловдивчани, които искат да дарят помощи за бежанци, настанени в града.

"Смятам, че в такъв момент трябва всеки от нас да помогне на нуждаещите си", заяви Даниела Венкова, която донесе две торби с дрехи и домакински принадлежности.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>