Трети март ни пита достойни ли сме за свободата

03.03.2022 14:33 24 часа Пловдив онлайн
Проф. Тони Шекерджиева-Нова призова в словото си да пазим свободата.

Слово на проф. Тони Шекерджиева-Новак, ректор на АМТИИ - Пловдив

Трети март!
Дата, символ на свободата ни, дата, празнувана, дата, свидетел на много възвишени речи, речи - философски, речи - исторически, речи на възхвала и благодарност.
Думи на благодарност трябва да има винаги! Трябва да ги има и днес, защото свободата на Родината ни в онзи момент е извоювана с героизма на априлци, на несломимия дух на българските опълченци и със смъртта на хилядите руси, румънци, сърби, черногорци, поляци, украинци, финландци, които с кръвта си спечелиха свободата ни!
Скъпи съграждани,
Когато ми бе оказана честта да произнеса тържественото слово в този ден, не осъзнавах колко силно е желанието ми днес да бъде чут един друг глас, гласът на хората на духа, хората, които будят заспалото съзнание и отпращат взора напред! Свобода и дух за мен са думи със знак за равенство.
Свободата е универсална ценност, право, но и задължение. Тя е способността на съзнанието да мисли и действа във връзка с по-висши закони. Свободата не се постига веднъж завинаги и изисква от всички нас да я ценим и пазим постоянно. Дълбоко скритата вътрешна сила на човек, наречена дух, ни дава храброст и твърдост да я отстояваме.
Човешкият дух е и нравствена свобода, а силата му е несломима! Несломима и със свободен дух е моята България. Истинската революция започва първо в душите на българите със събуждащите думи на Паисий, с Рибния буквар, с мъжеството на Раковски и Каравелов, с огнените Ботеви стихове и великото дело на Апостола, величавата саможертва на Априлското въстание и Руско-турската война!
След тази борба започва завръщането на българите към модерния европейски свят и живота на една нова държава, която бързо се вписва в ценностите на Европа, към които отдавна вече е принадлежала. Хиляда години преди Освобождението си тя вече е дала на Стария континент Златния век на своята култура, Климент Охридски, Йоан Екзарх, Константин Преславски и Йоан Кукузел. Тук се създава и писмеността, която крепи славянството и православието и на която и днес четат и пишат повече от 300 млн. души по света!
Днес честваме 144 години свобода! Сега повече от всякога времето налага ние да сме в него, както то е в нас. Трудно време, което изисква и ни задължава да сме свободни и да умеем да правим своите съдбовни избори. Такива избори, каквито правят истински свободните!
Днес 3 март ни пита достойни ли сме за свободата? Имаме ли я наистина, знаем ли какво да правим с нея и как да живеем свободно?! Защото днес, ако печелим, печели цял народ, но ако изгубим, вече не губим само себе си!
Затова пожелавам на днешния 3 март - 144-и подред и велик като всички предишни и бъдещи празници на свободата, да я заслужим с всяка наша дума и действие, да я отстояваме и опазим по най-смисления начин – този, на който ни научиха героите ни.
За Родината ни! За децата ни!
Да живее свободна България!

Други от Пловдивски

Кметът на Пловдив: Съединението ни дава увереност, че обединени можем да преодоляваме предизвикателствата

Най-пловдивският ден в българската история ни дава увереност, че обединени можем да преодоляваме предизвикателствата и да постигаме целите си. С тези думи кметът на Пловдив Костадин Димитров честити

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

>