Бургас готов да приюти бежанци от Украйна, местни предоставят вили и хотели

28.02.2022 17:29 Тони Щилиянова
В протеста срещу войната в Украйна в Бургас се включиха и украинци и руснаци. Снимка: Авторът

Държавната многопрофилна болница с организация да приема нуждаещи се

Община Бургас има готовност да настани бежанци в кризисния център в „Меден рудник“, както и в още няколко по-малки общински кризисни центъра и защитени жилища, съобщиха от администрацията.

Кризисният център в „Меден рудник“ е напълно готов да приеме първите си обитатели. В помещенията има мебели, завивки, лекарства от първа необходимост, вода, хранителни продукти, дезинфектанти, маски и бързи тестове за К-19, казаха от общинската администрация.

Освен това ще бъде организирана занималня за деца от 1 до 7 клас в Центъра за подкрепа и личностно развитие. Пак там представители на кметството ще съдействат за подготвяне на документи за прием в детските градини и съответно в училищата на територията на общината.

Община Бургас има готовност да осигури места в детски градини на нуждаещи се семейства, както и да съдейства за координация на информацията между фирмите и търсещите работа. Съдействие се оказва и за осигуряване на транспорт от граничните пунктове до Бургас.

Общинските поликлиники са предупредени и имат готовност да оказват медицинска помощ при нужда на пристигащите в Бургас от Украйна граждани.

УМБАЛ Бургас също има готовност да приема украински бежанци, нуждаещи се от медицинска помощ. В Спешно отделение е създадена  организация за прием и лечение на бежанци, която действа от години и по която се приемат и лекуват всички бежанци, които влизат в страната ни.

Всеки украинец, който се нуждае от болнично лечение, ще бъде прегледан и приет. Днес ръководството на болницата декларира тази готовност както пред общинския, така и пред областния кризисен щаб, създадени в подкрепа на бежанците от Украйна.

До момента няма украински бежанци, които да са потърсили медицинска помощ, уточняват от УМБАЛ Бургас.

Кметът Димитър Николов благодари на всички бургазлии, които ежеминутно заявяват готовността си за подкрепа на телефоните и имейлите на администрацията, както и във фейсбук страниците, които се администрират от общината и обединяват полезна информация за бягащите от войната в Украйна. Хотелиери от Несебър, например, са готови да отворят базите си за бежанци, има и много предложения от граждани, които имат вили край Бургас или свободни апартаменти.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>