Проектират завод за рециклиране на пластмаса без горене край Пловдив

22.02.2022 14:08 24 часа Пловдив онлайн
Кметът на община "Марица" Димитър Иванов (вляво) анонсира новия завод за пластмаса.
Димитър Иванов разговаря с Даниел Лорер.

Проект на нов завод за рециклиране на пластмаса анонсира кметът на община "Марица" Димитър Иванов пред вицепремиера Борислав Сандов и министъра на иновациите Даниел Лорер. Това стана по време на визитата им Тракия икономическа зона край Пловдив. Той уточни, че ще се изгражда съвместно с държавата и ТИЗ. "Надяваме се с общи усилия да го реализираме", заяви Иванов. 

По думите му "Марица" ще е от първите общини с такова съоръжение. Той обясни, че рециклирането няма да включва горене, а само натрошаване на пластмасовите изделия, смилането им и транспортиране на заготовката до заводи, където ще бъде извършена последна фаза на преработка. Това ще даде възможност да не се вдига такса смет в общината, каза кметът.

Двамата министри приветстваха идеята индустриалният парк да стане въглеродно-неутрална зона. Сандов съобщи, че предстои реформа, чрез която от следващата година ще бъде внедрена нова депозитна система за управление на отпадъците.
„България има да постига цели, свързани със значително намаляване на депонирането на отпадъци и увеличаване на разделното им събиране. Министерство на околната среда и водите има европейски и национални финансови инструменти, с които да подпомага общините за почистването на нерегламентирани сметища и събиране на отпадъците“, подчерта вицепремиерът.
Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер отбеляза, че целта на Европа за следващите няколко години е да има конкурентноспособна и зелена индустрия.
„В новия програмен период на ЕС е заложен изключително тесен съюз между опазването на околната среда и икономиката. Огромна част от ресурса на ЕС ще бъде изхарчен за две неща – дигитализация и зелени технологии в най-различни формати. Радвам се, че ТИЗ е предусетила направлението, в което трябва да инвестира“, обяви министърът на иновациите и растежа.
Той оповести, че до края на март ще тръгне новата мярка в Министерството на иновациите и растежа за подпомагане на компании при инсталиране на технологии за енергийна ефективност.
„Мярката и безвъзмездна, грантова, и е насочена към малки и средни предприятия. Тя е в размер на 140 милиона лева, но в момента текат интензивни преговори между Министерството и Европейската комисия, така че се очаква да нарасне с няколко десетки милиона лева безвъзмездна помощ“, каза министър Даниел Лорер.
След форума и двамата министри се повозиха на нов електрически автомобил.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>