Великолепната четворка на китайската олимпиада

21.02.2022 11:11 Георги Банов, Пекин
Йоханес Тингнес Бьо

Олимпиадата в Пекин завърши с една великолепна четворка, която спечели по пет медала. Един ски бегач и трима биатлонисти са начело в индивидуалното класиране по отличия, като в общото по нации щяха да бъдат сред първите 15.

Безспорен номер 1 бе норвежкият биатлонист Йоханес Тингнес Бьо, който завърши с 4 златни и 1 бронзов медал. Предварителните очаквания бяха той да прибере цели шест отличия, но не успя.

Бьо вече се изравни с легендарния си сънародник Оле Ейнар Бьорндален, като единствените, които са спечелили по 4 титли от една олимпиада. С брат си Тарьей записаха общо девет отличия на игрите.

По-големият Бьо взе 2 златни, сребро и бронз. Така двамата имат общо 14 отличия в кариерата си, което ги прави равни на Оле Ейнар и Даг Бьондален. Даг има принос в това класиране само с един бронз.

Руснакът Александър Болшунов завърши втори в индивидуалното класиране по медали с 3 златни, сребро и бронз, като единствен успя да вземе отличие във всеки старт, в който участва.

След него се нареди норвежката биатлонистка Марте Олсбю Рьойзеланд, която успя да вземе 3 титли като Болшунов, но другите два медала бяха бронзови.

Французинът Кентен Фийон Майе изпусна уникален шанс да стане единственият в Пекин с шест медала заради последната си стрелба в масовия старт на биатлона.

С три пропуска той просто подари бронза на норвежеца Ветле Сярстад Кристиансен и завърши четвърти на 12,1 секунди след него. Така олимпиадата приключи за него с 2 златни и 3 сребърни медала.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>