Първата положителна проба във фигурното е на Франция

21.02.2022 08:22 Георги Банов, Пекин
Елена Бережная бе хваната с псевдоефедрин през 2000 г., но две години по-късно с Антон Сихарулидзе разделите олимпийската титла при спортните двойки с канадците Джейми Сале и Давид Пелетие.

Положителна проба за допинг във фигурното пързаляне е малко чудо. Просто се смята, че в този спорт не са необходими толкова забранени вещества. Но на олимпиадата в Пекин се оказа, че не е точно така след скандала с Камила Валиева.

Първата положителна проба за забранено вещество в историята се оказва на Франция. През 1983 г. състезателката в танцовите двойки Кристин Шиниар е хваната с лекарство за отслабване и губи бронзовия медал от юношеското световно, спечелен с Марсиал Мете. Наказанието - четвърто място.

Русия обаче си остава шампион по този показател. През 2000 г. Елена Бережная бе хваната с псевдоефедрин. Обяснението бе, че го е приела с лекарство за грип. Тя и Антон Сихарулидзе губят европейската титла при спортните двойки. Двамата обаче стигат и до олимпийската титла в Солт Лейк Сити през 2002 г. с още един скандал за корупция, когато накрая

бе взето решение

да разделят

титлата

с канадците Джейми Сале и Давид Пелетие. След този скандал тотално бе обърнато съдийството в спорта.

Тогава съдиите от Русия, Китай, Полша, Украйна и Франция предпочетоха руснаците, а тези от САЩ, Канада, Германия и Япония - канадците. Подкупите бяха проследени от известния мафиот Алимжан Тохтахунов в Италия.

През 2008 г. Юрий Ларионов, който предната година е сребърен медалист от световното за юноши на спортни двойки с Вера Базарова, изгърмя с фуросемид, заради който загубихме три медала в щангите на игрите в Сидни - Изабела Рифатова, Иван Иванов и Севдалин Минчев. Използва се за маскиране на стероиди. Наказанието на Ларионов бе 18 месеца.

През 2016 г. бившата европейска шампионка в спортните двойки Екатерина Боброва бе хваната с мелдоний. Тя и Дмитрий Соболев не бяха пуснати на световното.

Но наказание

нямаше,

защото концентрацията била под 1 микрограм.

Александра Кошевая, която стана шампионка на универсиадата в Красноярск с Дмитрий Бушламов, загуби златния си медал заради торасемид. В крайна сметка бе наказана за 2 години.

През 2019 г. Анастасия Шакун, която бе в танцова двойка с Данил Рагимов, бе наказана за година, след като също бе хваната с фуросемид. Тя го взела погрешка заради проблем с очите.

Мария Соцкова изненадващо се отказа от спорта през юли 2020 г. Два месеца по-късно бе обявено, че тя получава наказание от 10 години от руската антидопингова агенция. Разбра се, че и тя е вземала фуросемид. Санкцията изтича на 5 април 2030 г. И това бе последният случай преди Валиева.

През 2002 г. гръмна и скандал в САЩ. Трикратната участничка на олимпиади Киоко Ина бе наказана за 4 години,

защото отказала

внезапен тест в

22,30 часа

през юли. Санкцията бе от американската антидопингова агенция, но не и от Международния съюз по кънки, защото не бил включен в тяхната програма. Така и не успя да възстанови повече правата си и отиде при професионалистите.

В Казахстан Дария Сиротина получи 1 година наказание, считано от 17 януари 2017 г. заради положителна проба, но така и не бе спомената забранената субстанция.

А на 28 септември 2019 г. фрацузойката Лорин Льокавалие бе хваната с кокаин на състезанието Master's de Patinage, което спечели. Все още няма определено наказание.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>