Камила Валиева върви към пълно оправдаване

18.02.2022 21:23 Георги Банов, Пекин
Треньорката Етери Тутберидзе бе нападната заради хладното си отношение към Камила Валиева, след като фигуристката остана без медал в Пекин.

Камила Валиева има сериозни шансове да бъде оправдана напълно за положителната проба за допинг. Това става ясно от мотивите към решението, с което ѝ бе разрешено да продължи да участва на олимпиадата, които бяха публикувани след края на състезанията при жените.

На първо място е официалното споменаване, че наистина може да става въпрос за замърсен продукт, или както тя самата обяснила, че е пила от чашата на дядо си, който използвал триметазидин за сърцето.

Концентрацията е малко над 2 нанограма на милилитър, или прекалено малка. Проблемът идва от това, че този препарат няма минимална концентрация, която е допустима, а пробата става положителна само при наличието му, независимо от количеството.

В подкрепа на този извод идва и фактът, че тя е една от най-проверяваните спортистки в света, като една проба преди фаталната на 25 декември и две след това са дали отрицателен резултат.

Най-сериозна е критиката към Световата антидопингова агенция (WADA), която е допуснала една проба да не бъде обработена 40 дни при стандарт от 20.

Това накара шампионката по художествена гимнастика Алина Кабаева, която е известна и като любовницата на Владимир Путин, да съзре, че всъщност всичко е било нарочно.

“Как така съвпадна обявяването на пробата с факта, че спечелихме златото?”, заяви Кабаева.

Това вече предизвика бурна реакция от WADA, която обвинява тримата арбитри, че пренаписали антидопинговия кодекс и не са взели предвид точки от него. Забавянето пък било по вина на руската агенция и на никого другиго, защото не са поискали спешна проверка на пробата на Валиева.

Ситуацията ще претърпи следното развитие. След известно време руската агенция ще обяви край на разследването си. И ще определи виновен. Като се има предвид досегашното развитие на нещата, почти сигурно ще бъде решено, че Валиева няма вина за положителната проба, а става въпрос за замърсяване. Това няма да се хареса на Световната антидопингова агенция, която отново ще прати нещата в арбитражния съд.

На базата на решението на тримата арбитри от Пекин, почти сигурно е, че новите ще потвърдят, че фигуристката няма вина. Така остава последното стъпало - Върховният съд на Швейцария, който обаче потвърждава над 99% от делата на КАС.

Александра Трусова се успокои след истеричното си избухване след златото на Анна Щчербакова. Тя обяви, че мрази всички и спира с фигурното пързаляне. По-късно обаче на въпрос дали наистина спира отвърна с “ще видите”.

Камила Валиева се прибра в Москва, след като не получи покана за галата по фигурно пързаляне на олимпиадата. Тя бе посрещната като шампионка, като се очаква дори да получи държавна награда като за медал от руския президент Владимир Путин.

Защитата на Валиева ще се основава и на прецедента за лекоатлета Игор Шубенков, който бе оправдан, защото чупил таблетките на малкото си дете и така забраненото вещество попаднало в организма му.

Вместо Валиева покани получиха Ю Йон от Република Корея (6-о място), американката Алиша Лию (седма) и белгийката Луна Хендрикс (8-а). Пренебрегната бе и петата Вакаба Хигути от Япония. Решението било, за да се разшири географията на шоуто.

Едно е сигурно, че вече ще бъде вдигнат лимитът за участие на големи първенства от 15 на 17 години, и то почти веднага. Това решение ще бъде взето в близките дни от Международния съюз по кънки.

МОК също е започнал да обсъжда повишаване на възрастта на участие на олимпиади. В него са притеснени от скандала, защото става въпрос за защитен спортист според световния антидопингов кодекс. В Токио на скейтборд участваха главно 14-годишни, а шампионката в уличното състезание Момижи Исая бе само на 13.

Плюшченко разби империята на Тутберидзе преди 2 г.

Етери Тутберидзе, треньорката на Камила Валиева, е еквивалентът на Ирина Винер във фигурното пързаляне. През последните години тя създаде империя на пързалката “Кристална”.

Но след появата на Евгени Плюшченко на треньорското поприще империята започва да се пропуква. За последните години доста състезатели се преместиха при него. Първият бе Владимир Самойлов. Последваха го Серафима Саханович, Анастасия Тараканова и София Титова.

Най-големият удар бе нанесен през лятото на 2020 г. Към Плюшченко се насочиха Александра Трусова, кралицата на четворните скокове, Вероника Жилина, Алена Косторная, Евгения Медведева, както и треньорът Сергей Розанов.

Това показа, че методите на Етери не са от най-добрите, но фактът е, че последните три олимпийски шампионки са нейни възпитаници.

Тутберидзе е родена в Москва, като има още двама братя и две сестри. Баща ѝ е работник в завод, а майка ѝ - инженер. На 4 години отива да прибере с мама единия от братята си от пързалката и остава там.

Показва невероятен талант, но бързо се мести в танцовите двойки, където тренира под ръководството на легендата Татяна Тарасова.

Заради безпаричието в съветския спорт тръгва да си търси късмета в САЩ. Най-страховитият момент в живота на Етери е през 1995 г. Тогава тя е участник в шоуто Ice Capades. В един момент остава на улицата, след като договорът ѝ е прекратен. И отива да спи в YMCA. И на 11 септември отсрещната сграда в Оклахома Сити е взривена. Оцелява по чудо.

Там се жени и за някой си господин Дейвис. Ражда дъщеря си Даяна през 2003 г. Според слуховете обаче тя е дете от тайната ѝ връзка със Сергей Буянов, съпруга на фигуристката Елена Водорезова.

Всъщност Даяна също бе на олимпиадата в Пекин. В танцовите двойки тя зае 14-ото място с Глеб Смолкин. Тя е родена с дефект и е полуглуха с едното ухо.

Завръща се обратно в Русия през 1998 година, завършва висше образование и се захваща с треньорска дейност. Треньорката бе свирепо атакувана заради отношението си към Камила Валиева след провала в Пекин. Известният журналист Игор Рабинер написа, че нейното сърце е от камък.

Отношението към Валиева накара дори президента на МОК Томас Бах да се появи на брифинг пред медиите, за да оплюе антуража на фигуристката.

“Много бях притеснен, докато гледах състезанието по телевизията. Видях под какво напрежение е. То е повече, отколкото можем да си представим. И то за едно 15-годишно момиче. Да я видиш да се мъчи на леда, как се опитва да се събере и да завърши състезанието. Виждаш от езика на нейното тяло, че е подложена на невероятен психически стрес. Може би е искала да се махне от леда и да остави всичко зад себе си. И когато видях как я приемат от нейния антураж, направо изтръпнах от студ. Вместо да се опиташ да ѝ помогнеш, показваш една ледена атмосфера. Ако започнеш да интерпретираш и езика на тялото, положението става още по-лошо. Все още се чудя как може да си толкова студен към спортиста си”, заяви германецът.

“Когато видях и прочетох как пък са се отнесли към Александра Трусова, разбрах, че това, което съм видял с Валиева, е истината”, допълни Бах.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>