Петър Хубчев: "Първенството е по-важно за "Берое"

18.02.2022 15:56 Ваньо Стоилов
Старши-треньорът на "Берое" Петър Хубчев разговаря днес с журналисти в Стара Загора.

Към мъжкия тим ще бъдат привлечени трайно юноши от школата

Старши треньорът на "Берое" Петър Хубчев даде днес, в навечерието на неделния мач на отбора му за първенство като гост на "Царско село" в София, пресконференция.

Най-напред той говори за положението в клуба, след като държавната ТЕЦ "Марица изток 2" престана да бъде негов спонсор. "Знам колко е сложно, с много хора говорихме. Истинската покана към мен и екипа ми дойде от кмета на града Живко Тодоров и след няколко разговора с него стигнахме до това решение да приемем.

За съжаление, не разполагаме в момента с толкова футболисти, колкото на мен ми се иска. Малко са, но ще се опитаме в движение да попълним групата. Поемаме и друг риск - вземаме футболисти, които, според мен, не са готови чисто физически, но нямаме друга възможност.

Израелският защитник Битон днес подписа договора си с "Берое", но в неделя няма да може да играе - има технически проблеми с картотекирането му.

Хората, които отговаря и ще отговарят за отбора, са доста откровени и честни с нас. Обещали сме си, че ще търсим футболисти, преди всичко свободни агенти, които да се вписват във финансовата рамка на "Берое". Казал съм, че няма да бъде взет футболист, който да надхвърля рамката, която са ми казали на мен. Процесът е отворен, но ще бъде много трудно да намерим качествени играчи. Сегашните не са лоши като футболисти, но не са готови физически, засега такива можем да намерим.

Това ги помолих - при един от последните ни разговори, преди да се решим на тези крачка - да казваме това, което ще бъде. Ако футболистите ще вземат по 2 лева, да казваме два, а не 5. Отидох директно в Турция при отбора, проведох разговор с всички, и в момента продължавам тези разговори, и това ни улеснява много. През годините, и аз като бях тук първия път, футболистите бяха обвиняване в много неща, а и клуба - наричаха ги банкомати, заплатаджии, може би до известна степен са имали право хората. Но сега тия хора, които са долу в съблекалнята, колкото и малко да са, заслужават едно по-голямо уважение. Аз ви гарантирам, че всички те, ако не не 100 процента, поне 95 процента от тях, проявиха разбиране и без да са длъжни - всичко е в тях в момента, и хляба, и ножа, но те проявиха разбиране и си намалиха заплатата. Тези момчета са достойни за уважение и смятам, че ще бъдат приети добре от хората.

От друга страна обаче ми е пределно ясно, че не такива неща ще върнат хората на стадиона, а кой каквото да ми говори - за слава, за легенди, няма да се подведа - зная, че само победите ще върнат публиката на стадиона. Това е малко по-дълъг процес. Или поне желанието, което отборът ще покаже за игра".

Договорът ми е до лятото. След встъпването на новите хора в длъжност, ако всичко е о'кей, ще разговаряме.

Попитан за целите на "Берое" през тази пролет, Хубчев отговори: "В едни други времена и условия, бих казал - ще се борим и на двата фронта - за първенството и за Купата на страната. Сега, ако трябва да бъда максимално честен пред вас, първенството ми е по-важно. Съществуването на клуба ми е по-важно, но това нищо не значи".

Петър Хубчев обясни, че едва от десетина дни е в България и по тази причина не бил запознат с разрешението от страна на БФС отборите от елита да картотекират повече футболисти от страни извън ЕС. Затова и не пожела да го коментира.

Той разказа за лагера на "Берое" в Турция: "На лагера там бяха повикани 6-7 души от школата, сред тях и три 16-годишни момчета. В началото те бяха плахи, но като футболни качества, които показаха, дори малко се изненадах. Имам идея някои от тия малките да бъдат привлечени за постоянно в мъжкия отбор. Хора от юношеските формации "Берое" ще бъдат привлечени малко по-трайно в първия отбор".

Хубчев се спря и на предстоящия мач на "Берое" с "Царско село" в София. "Те имат повече проблеми, отколкото при нас. Играха трите си контроли с почти различни състави, заради което ни е трудно да се направим някои изводи. Разбира се, ние си правим нашите тактики и наблюдения. Едва ли ще намерите треньор, който да ви каже, че отиваме, за да паднем с по-малко. Ще използвам клишето, че ще опитаме да вземем трите точки", каза старши-треньорът на "Берое".

Той не отмина и въпрос за оня загубен домакински мач от ЦСКА за Купата на България през април 2016 година, след който той си тръгна от Стара Загора "За мен това не е затворена страница, но не съм сигурен дали изобщо трябва да се коментират тези неща. Може би в определен момент с определени хора", бе категоричен Хубчев.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>