Павел Михайлов: Удължаването на концесиите на кариерите в Белащица е недопустимо

16.02.2022 17:48 24 часа Пловдив онлайн

Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов за пореден път каза „Не” на кариерите в Белащица по време на работна среща в Областна администрация. Той изрази своето несъгласие от експлоатацията на строителни материали от находището над село Белащица и категорично настоя да бъде прекратена процедурата по предоставяне на разрешение за удължаване на срока на концсионерите за добив на подземни богатства. На разговорите присъстваха и представители на РИОСВ, Басейнова дирекция, Регионалната служба по горите и ИК „Стоп на кариерите в Белащица”

По време на продължилото близо час заседание, кметът на община "Родопи" изложи фактически обстоятелства и аргументи против реализацията на нови инвестиционни намерения.

Кариерите над село Белащица се експолатират от началото на 70-те години на миналия век. Концесиите на „Холсим кариерни материали” и „Европейски пътища” вече са изтекли. Кметът отбеляза, че според закона срокът на есплатация на една кариера не може да бъде по-дълъг от 50 години.

Той определи инвестиционните намерения за удължаване срока на концесията като недопустими, тъй като територията на концесиите попада в проект за санитарно-охранителна зона около два каптирани естествени извора „Калоян дере 1” и „Калоян дере 2”. Процедурата за издаване на разрешително за водовземане от подземните води вече е започнала и това налага да се ограничи добива на инертни материали, тъй като ще окаже негативно въздействие върху карстовите извори.

През август миналата година с пълно мнозинство ОбС „Родопи” прие Плана за интегрирано развитие на общината/ПИРО/. В него, в частта за „Туризъм” е включена зоната около параклис „Свети Спас”, разположена в района на кариерите над Белащица, като туристическа дестинация с обособяване на пешеходни маршрути от селата Марково и Белащица.

Според кмета Павел Михайлов концесиите над Белащица пряко ще повлияят на инвестициите и реализиране на бъдещите планове за развитие на Община „Родопи” като „зелен жилищен район” в околностите на град Пловдив. Той алармира, че освен село Белащица засегнати от продължаване на каменната кариера ще бъдат още 9 села от Родопската яка.

Пред областния управител Павел Михайлов каза, че в новия бюджет за 2022 година ще бъдат заложени 150 хиляди лева за извършване на процедура по включване в регулацията на село Белащица на земеделски територии, включително и пътя обслужващ кариерните дейности.

Аргументите на община „Родопи” ще бъдат изложени на среща този петък в Министерството на енергетиката.

„Имаме категорични основания да поискаме спиране на концесиите. На срещата в енергийното министерство ще изразим отрицателното си становище и ще заявим, че няма да допуснем тази каменна кариера да продължи да се развива в землището на село Белащица и на територията на община” Родопи”.

Кариерите имат отрицателно въздействие поради високото ниво на фини прахови частици във въздуха, замърсяване и шум. Това са само част от проблемите, с които хората ще се сблъскат отново и това се отразява на тяхното здраве и здравето на децата им”, каза кметът Павел Михайлов. „В случай, че становището не бъде взето предвид, Община „Родопи”ще продължи да предприема всички разрешени от българското законодателство действия за защита интересите на жителите на Белащица”, заяви още кметът Михайлов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>