Валиева станала шампионка със спрени права, чака се решение на КАС

11.02.2022 05:52

Международната тестова агенция (ITA) потвърди положителната проба на Камила Валиева за триметазидин, която е дадена на 25 декември по време на първенството на Русия.

"Акредитираната лаборатория в Стокхолм е върнала положителен тест за неспецифицирано забранено вещество триметазидин (класифицирано по точка S4 на световния антидопингов кодекс - хормонални и метаболидни модулатори). След това спортистът е бил с временно спрени права от руската антидопингова агенция (RUSADA)", се казва в съобщение на ITA.

"В съответствие с член 15 на антодопинговите правила на МОК, които са в сила за олимпиадата в Пекин, временното спиране на права забранява на атлета да участва в състезания, включително и игрите в Пекин", се казва още в съобщението.

"След като пробата е взета от руската антидопингова агенция преди игрите, този случай не е в юрисдикцията на МОК и заради това се разглежда само от ITA. В съответствие с антидопинговите правила ITA веднага е информирала спортиста, че той няма право да се състезава, тренира, или пък да участва в каквато и да е било дейност по време на олимпиадата", завършва съобщението.

ITA потвърди, че руската агенция е върнала правата на Валиева, но МОК е завел дело в Арбитражния съд по спорта. Решението ще бъде взето преди състезанието при жените.

Правата са върнати на 9 февруари, или след като е приключило състезанието в отборното, където Русия взе злато.

"Според правилата на Световната антидопингова агенция (WADA), Международния кънки съюз (ISU), руската антидопингова агенция и МОК имат право да обжалват решението за връщане на правата в КАС", се казва в съобщението.

"МОК ще използва правото си да обжалва и няма да чака за обосновано решение от RUSADA, защото то е необходимо на спортиста, който трябва да вземе участие в състезание от 15 февруари. ITA ще представлява МОК", допълват от организацията.

"Решението за окончателните резултати в отборното състезание може да бъдат взети едва след окончателното решение на КАС", завършва съобщението.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>