Изгонен от националния тим в историята на олимпиадите

10.02.2022 22:30
Йоханес Щролц

Миналата година Австрия реши, че Йоханес Щролц вече не е нужен на националния отбор и ако иска, може да участва на собствени разноски и със собствен екип в световната купа.

Преди няколко месеца той спечели слалома в Аделбоден и така стана задължителен участник на олимпиадата в Пекин според правилника на същата тази федерация. Оставаше само един проблем. За да се пусне в комбинацията, трябваше да намали наказателните си точки в спускането, и с Марко Шварц се вдигнаха и се пуснаха в две състезания за европейската купа.

И всичко това доведе до исторически триумф на олимпиадата в Пекин. Йоханес спечели комбинацията при алпийците 34 години след баща си Хуберт на игрите в Калгари. Това става за първи път в историята в индивидуален старт на олимпиада.

До момента в историята на зимните игри единствените баща и син, златни медалисти, бяха американците Бил и Дейв Крисчън, спечелили шампионската титла в хокея през 20 години на олимпиадите в Скуо Вали и Лейк Плесид. Трябва да се спомене, че в Солт Лейк Сити Джими Ший спечели злато в скелетона 70 години след дядо си Джак.

Йоханес бе едва четвърти след спускането, но с най-добро време в слалома взе първото място с 59 стотни пред Александър Омод Килде (Нор). Гаджето на Микаела Шифрин вече има два медала от олимпиадата, за разлика от приятелката си, която два пъти не завърши. Сензационно бронзовият медал отиде при канадеца Джеймс Крофърд, който бе само на 9 стотни от Килде. Крофърд стъпи за първи път на подиум на каквото и да е състезание в ските, след като до 17-годишната си възраст като всеки здравомислещ канадец е тренирал хокей на лед.

Щролц-старши е бил доста по-убедителен преди 34 години, като тогава се караха и два манша в слалома. Хуберт спечели с цели 10,20 секунди пред сънародника си Бернхард Гщрайн. Тогава трети остана швейцарецът Пол Акола.

Само 17 скиори успяха да завършат комбинацията от 27 стартирали в Пекин. Сред тези, които пропуснаха врата в слалома, бе и суперфаворитът Алекси Пентюро от Франция.

Така се стигна до сензационното шесто място на израелеца Барнабас Сзолос. В миналото негов треньор бе българинът Иван Гребенчарски.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>