Непълнолетие спасява руските фигуристи

10.02.2022 22:00
Камила Валиева

Фактът, че все още е на 15 години, спасява до момента руската фигуристка Камила Валиева, която е дала положителната проба за забранения препарат триметазидин, известен още като предуктал, през декември миналата година.

Препаратът е кардиопротектор и подобрява обмена на енергийните процеси вътре в клетката. Според световния антидопингов кодекс обаче

непълнолетни

лица не може

да бъдат

обявявани за

положителни Вторият факт, с който се спасява Валиева, е, че препаратът не попада при тези, които влияят на спортния резултат. По принцип в такава ситуация трябва да го отнесе нейният треньор Етери Тутберидзе или пък лекарят, който го е дал.

МОК и Международният съюз по кънки продължават да мълчат по скандала и да не дават никаква информация по случая. Точно възрастта на Валиева е правният проблем, който трябва да се реши, и да се уточни как да се процедира с непълнолетен.

Докато говорителят на МОК Майк Адамс отбиваше атаките на журналистите по скандала, Валиева направи поредната си тренировка.

“Слухове не коментирам”, отсече Тутберидзе, а Камила подмина всички събрали се около пързалката журналисти.

Според руските медии още в сряда вечерта ѝ е било съобщено, че остава на олимпиадата и няма да има проблеми. Заради това направи и тренировката в четвъртък, след като пропусна тази в сряда, когато започна да се разкрива скандалът.

Спортният агент Андрей Митков твърди, че е взето решение

да бъде оставено

златото

на руските

фигуристи

в отборното състезание. Световната антидопингова агенция обаче има право да обжалва това пред състава на Арбитражния съд по спорта, който действа онлайн в китайската столица.

Валиева влезе в историята на фигурното пързаляне точно по време на отборната надпревара, като стана първата, която изпълни четворен скок на олимпиада.

Световният съюз по кънки възнамерява постепенно да вдигне минималната възраст за участие на големи първенства до 18 години. Твърди се, че това нямало нищо общо с кризисната ситуация. Още преди месец от медицинската комисия внесли доклад, според който състезателите под тази възраст трудно понасят натоварванията и това може да навреди на здравето им. Така всеки сезон ще се вдига възрастта, за да стане 18 преди олимпиадата в Кортина след четири години.

Суперскандалът направо засенчи състезанието при мъжете, което завърши с тотален провал на фаворита Юзуру Ханю. Той се опита да се бори поне за медал, след като остана осми в кратката програма, но

отново падна

два пъти

и успя да даде едва трета оценка. Така събра 283,21 точки, или близо с 10 по-малко от сънародника си Шома Уно, който взе бронзовия медал. Титлата спечели безапелационно трикратният световен шампион Нейтън Чен с най-добър резултат за сезона от 332,60 точки. Това бе разлика от 22,55 точки пред втория Юма Кагияма от Япония. И след това трябваше да се обясняват за Валиева.

“Не съм най-компетентният човек по тази тема. Има различни и много фактори. Нещо не е такова, каквото е. Просто ме интересуваше единствено състезанието”, отсече шампионът.

“Съгласен съм с Нейтън. Това е тема, по която не мога да говоря. Моята работа е да се съревновавам с най-добрите и да ги побеждавам. Друго не ме интересува”, каза вицешампионът Кагияма.

“Аз съм спортист. Не мога да зная всичко. Всички правят възможното, за да са най-добрите. Така че за мен тази ситуация няма голямо значение. Лоша или добра. Но

допингът е нещо,

на което всеки

спортист

обръща

внимание

Всички се стараят да са чисти”, допълни бронзовият медалист Шома Уно.

Авторитетният сайт insidethegames.biz, от който стартира скандалът с Валиева, пък намери добра новина в ситуацията.

“Съвсем друго е на брифинг на МОК да говорим за допинг, а не за коронавирус. Явно светът се връща към нормалността”, написа редакторът му Дънкан Макки.

И в цялата тази ситуация МОК все пак обяви първия случай с допинг на игрите. Хванат е иранският скиор Хосеин Савех Шемшаки, който е използвал метаболит на дехидрометил тестостерон.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>