1,5 млрд. лв. за БТР-и през ин хаус искат да платят военните

09.02.2022 14:39
И при варианта с инхаус ТЕРЕМ ще търси като доставчици на платформи финландците от “Патриа”, които дадоха цена с близо милиард над тавана на търга.
Възможен доставчик е и “Дженерал Дайнамикс”, които надвишиха тавана с 500 млн. лв.

Все още няма отговор от САЩ за цената на още осем F-16

До 2032 г. готвят 90 сделки за общо до 30 млрд. лв.

Бърза сделка за бронирани бойни машини, които да ползва българската батальонна бойна група, подготвя министърът на отбраната Стефан Янев. Плановете са поръчката на стойност 1,5 млрд. лв. да стане през ин хаус процедура за ТЕРЕМ - държавния оръжеен холдинг, който е подчинен на министъра на отбраната.

Това става ясно от отговори на военното министерство на въпроси от “24 часа”. Министър Янев не вижда проблеми във възлагането на ин хаус поръчки, особено когато пестяло време и средства, отговарят от ведомството на питането на “24 часа”.

Ин хаус процедурите бяха широко практикувани от третото правителство на Бойко Борисов, а при служебните кабинети с премиер Стефан Янев през миналата година бяха спрени. Тогава бяха направени разкрития за милиарди, давани ин хаус през “Автомагистрали” на подизпълнители. Според разкрития на вътрешния министър Бойко Рашков голяма част от тези пари са теглени в брой от кухи фирми.

Ин хаус процедурите не се харесват от сегашното правителство на Кирил Петков, защото

така се заобикалят обществените поръчки

В парламента пък има внесен законопроект на ДПС за пълна забрана на практиката.

Във военното министерство схемата на ин хаус поръчките бе въведена от Красимир Каракачанов. Така той даде 80 млн. лв. на ТЕРЕМ за ремонт и модернизация на 44 танка Т-72. Тя се извършва в завода “Хан Крум” в Търговище, но за подизпълнител и доставчик на оръжейните системи бе наета израелската компания “Елбит”.

Закупуването на 150 бронирани бойни машини да стане отново през ТЕРЕМ също бе предложение на Каракачанов. Той го направи, след като бе спрян търгът, защото и двете предложения - на финландците от “Патриа” и швейцарското поделение на “Дженерал Дайнамикс”, надхвърляха разрешените от парламента 1,5 млрд. лв. за сделката. В последния ден на кабинета “Борисов” 3 Каракачанов внесе предложение сделката да мине през ТЕРЕМ, който да наеме подизпълнител някоя от двете компании от търга. То обаче бе спряно от служебните правителства на Стефан Янев.

А в момента като министър на отбраната обаче Янев разглежда именно такъв вариант, за да може сделката да стане още в рамките на тази година. Задвижване на проекта през 2022 г. министърът обеща лично на военните във вторник в речта си пред генералите, събрани на годишната конференция на началника на отбраната.

Засега се преценяват няколко варианта - нов проект за инвестиционен разход през парламента или продължаване на сегашния проект, разясни Янев.

“Проектът “Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонна бойна група от състава на механизирана бригада” е приоритетно важен за ръководството на Министерството на отбраната. С оглед на това се извършва анализ и оценка на нуждите на възложителя, както и начините на придобиване. След приключването на този процес ще се вземе окончателно решение дали да се възложи поръчката на “ТЕРЕМ Холдинг” ЕАД, или ще бъде избран  друг вариант за финализирането на този проект”, гласи пък отговорът на МО до “24 часа”.

Засега в бюджета не се предвиждат пари за тази сделка,

както и за другия спешен проект - за закупуване на триизмерни радари, който е на стойност 300 млн. лв. Има обаче вероятност, ако сделките бъдат задвижени, средствата да се осигурят с актуализацията на бюджета, която вицепремиерът Асен Василев планира през юли, стана ясно от думите на Янев.

Военните вероятно ще потърсят и цялостна промяна при закупуването на бойна техника. Досега фокусът е бил към продукт, който да бъде създаден съобразно поставени от военните условия, а вече ще е придобиване на способности, обясниха от ведомството. Именно изключително завишените изисквания на Сухопътните войски към бронираните машини провалиха сегашния конкурс. Те искаха машините да са със задвижване 8 по 8, дори и сервизните, командните и линейките, да имат изключително висок клас на бронировка, както и конкретни критерии за бойната купола.

По подобен начин с напасване на техническите изисквания бяха закупени и осемте изтребителя F-16 за над 2 млрд. лв. от САЩ и два нови бойни кораба от германската фирма “Люрсен” за милиард. Впоследствие се оказа, че корабите са поръчани без въоръжение и за дооборудването им с ракети и установки

ще са нужни още поне милиард

България още не е получила отговор от САЩ на каква цена биха ни доставили още 8 изтребителя, обяви вчера Стефан Янев. Запитването за оферта бе изпратено от служебния министър Георги Панайотов и той се надяваше отговорите да бъдат получени до края на 2021 г.

Общо 90 сделки за модернизация на армията планират военните до 2032 г., става ясно още от отговорите на министерството до “24 часа”. Така щели да бъдат придобити 38 способности за армията според предвижданията в стратегическия преглед на отбраната, обясняват още от Министерството на отбраната. От МО не казаха каква е прогнозната стойност на тези 90 сделки, но в интервю за “24 часа” от 2020 г. началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов прогнозира, че за пълна модернизация на армията ще са нужни поне 30 млрд. лв.

Проблем за екипа на Стефан Янев обаче са и

нормативните спънки пред проектите за покупка на бойна техника

Те не конкретизираха какви са, но според източници от МО се подготвят промени в правилата за закупуване на въоръжение. В момента за всяка сделка над 50 млн. лв. е нужно военните да искат съгласието на правителството, а за над 100 млн. лв. - и на депутатите.

Други от От страната и света

Евгения умирала в страдания, душена била минути. Мъжът ѝ Орлин спокоен в съда (Обзор)

Трима водещи съдебни медици категорични: Младата жена е починала от механична асфиксия Той твърди, че изпаднал в афект, когато тя му подхвърлила: Ти сигурен ли си

България най-желана за емигриране в Европа – за 30 г. със 757% се увеличил броят на чужденците

Първа в цял свят е Южна Корея с близо 4000% скок на емигриралите България е първа в Европа по ръст на мигрантското население от 1990 до 2020 г., сочи ново проучване на компанията за международни

Продажбите на нови коли тръгнаха надолу (Обзор)

За септември на годишна база у нас намаляват с 14,8% След месеци на ръст в продажбите на нови коли тенденцията се е обърнала и вече има спад. През септември в България са купени 2522 возила срещу

"Хизбула" пое отговорност за нападението срещу резиденцията на Нетаняху

Подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка "Хизбула" пое днес отговорността за съботното нападение с дрон срещу резиденция на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, предаде ДПА

"Евронюз": ЕК има план да ореже парите за здравеопазване

От изтекла чернова става ясно, че се готви преструктуриране - здравният фонд да бъде обединен с други или да изчезне изцяло Изтекъл ранен план за ключови реформи в бюджета на ЕС в сферата на

>