Най-влиятелната двойка в ските с пълен провал

07.02.2022 03:23
Килде и Шифрин в олимпийското село Снимка: фейсбук на американката

Най-влиятелната двойка в ските Микаела Шифрин - Александър Омод Килде, се провали с гръм и трясък на първите си стартове на олимпиадата.

Първо Шифрин стигна едва до петата врата на първия манш на гигантския слалом при жените, а след това пред нея Килде стана също пети в спускането при мъжете.

“Е, може да се каже, че съм доволна от тези пет врати. Бях доста бърза”, опита се да се пошегува Шифрин.

Най-престижната титла в ските спечели Краля на Щрайф Беат Фойц. Така швейцарецът вече има пълен комплект медали от олимпийски игри, след като в ПьонгЧанг взе сребро и бронз. Той стана първият скиор на алпийската държава с три отличия - Карл Молитер, Бернар Руси, Петер Мюлер, Пирмин Цурбриген и Рамон Ценхойзерн имат по две. Това бе и четвъртата титла за Швейцария в дисциплината след тези на Руси от Сапоро 1972, Цурбриген от Калгари 1988 и Дидие Дефаго от Ванкувър 2010.

Точно след 5 дни Фойц, който изненадва всички с добре оформеното си шкембе, ще стане на 35 години. Така той е най-възрастният медалист на Швейцария в историята, като подобри рекорда на скелетонистката Мая Педерсен, която спечели титлата в Торино 2006 на 33 години.

Абсолютен рекорд в ските пък постави Йоан Кларе, който взе среброто на 10 стотни от Фойц. 41-годишният французин стана най-възрастният медалист в този спорт, като изтри Боде Милър. Американецът бе на 36, когато спечели бронз в супергигантския слалом във Ванкувър.

Сара Хектор очаквано спечели олимпийската титла на гигантски слалом при жените. С първо време от първото спускане и осмо във второто шведката изпревари с 28 стотни Федерика Бриньоне от Италия. Бронзовият медал отиде при световната шампионка Лара Гут-Бехрами (Швейц), която остана на 72 стотни.

Хектор е едва четвъртата шведка, която печели титла в алпийските ски след Пернила Виберг (гигантски слалом през 1992 г. и комбинация през 1994 г.), Аня Персон (слалом през 2006 г.) и Фрида Хансдотир (слалом през 2018 г.).

Дебютантката ни Ева Вукадинова завърши на 36-о място на 15,77 секунди от победителката. Това е изравнен рекорд на българска алпийка на олимпийски игри. Мария Киркова завърши на същото място в дисциплината на игрите в Сочи през 2014 г.

Вукадинова е получила травма на ръката, която ударила в първия манш. Оказа се, че състезателката ни има пукната костица в областта на дланта. Това наложи минимално обездвижване и най-вероятно Ева ще стартира и в слалома.

Денят бе лош и за други фаворитки. Носителката на световната купа в дисциплината Марта Басино падна дори преди американката - на третата врата. А Петра Влъхова остана 14-а.

Състезанията завършиха с две жертви на падания - Доминик Швайгер (Гер) и Нина О'Брайън (САЩ). И двамата са в болница и бяха свалени до финала с шейни.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>