Голият знаменосец от Самоа с рекорд и диплома от “Принстън”

06.02.2022 23:23 Георги Банов, Пекин

Откриването на олимпиадата в Пекин не мина без полугол знаменосец. Традицията бе спазена от представителя на Американска Самоа Нейтън Икон Кръмптън. Шоуто стартира Пита Тауфатофуа от Тонга, който в ПьонгЧанг се появи по джапанки и традиционното облекло за острова. Освен на зимна олимпиада като ски бегач той участва и на две летни в таекуондото. Броени дни преди Пекин обаче се отказа от квотата си, за да помага за възстановяването на родния си остров от опустошителното торнадо, което го удари след изригването на подводен вулкан.

Освен че се появи по джапанки и гол до кръста, Нейтън постави и абсолютен рекорд в историята на олимпийските игри, който едва ли ще бъде подобрен някога. Той носи знамето на закриването на летните в Токио, а сега - на откриването на зимните. Така в рамките на 180 дни стана първият спортист, открил и закрил олимпиада в толкова кратък срок.

Историята на Нейтън също е уникална. Той е роден на 9 октомври 1985 г. в Найроби, Кения. Баща му работи към Министерството на външните работи на САЩ. Майка му е от смесен китайски и полинезийски произход.

По-голямата част от детството си изкарва в Африка, след което се мести в Австралия и накрая във Вирджиния, където завършва гимназия. Сега останалите от семейството му живеят на Хавай.

Като студент е отдаден на атлетиката. Състезава се на троен скок и скок на дължина за “Принстън” и четири сезона е в първа дивизия на NCAA, като попада и в идеалния отбор на “Бръшляновата лига” на троен скок. Държи трети резултат в историята на университета. Започва да работи като спортен фотограф в местния вестник The Daily Princetonian. През декември миналата година публикува и първата си книга - “Статут алфа”. Завършва “Принстън” с дипломна работа “Дисонансна реалност: под булото на СПИН в Танзания”.

През 2014 г. се спуска за първи път в световната купа по скелетон и след три сезона е 11-и в крайното класиране. Личното му постижение е пето място. През 2019 г. печели първи медал за Американска Самоа за купата на Северна Америка, като два пъти е първи в Парк Сити, Юта. Най-доброто му класиране на световно е осмо място, но след това получава дискова херния и операцията го спира от олимпиадата в ПьонгЧанг.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>