Пловдив няма зоопарк, но Здравко Димитров гледа цяла менажерия - папагалът му обижда на “кокошка”, ако го ядосат

05.02.2022 17:25 Ваня Драганова
Здравко Димитров с кучето Тайгър и дъщеря си Рая
Костадин Язов храни папагалката Лори с любимите й червени чушки. Снимка: Авторът
Котката Принс мърка на фотьойла в апартамента на Зико и не се засича с немската овчарка.
Костадин Димитров с ротвайлера Боно
Кучето Рики се вписва добре в празничната атмосфера в дома на Иван Стоянов.

- Кметът има още пони, немска овчарка и котка

- Костадин Язов пък научил жакото Лори да скандира “Само Локо!”

Един пловдивски папагал има обичая да нарича “кокошка” всеки човек, който го ядоса. Не подбира дали става въпрос за мъж или жена, което прави квалификацията особено обидна за силния пол. Папагалът не е виновен - придобил е този обичай, докато е бил гледан в детски център, където аниматорките се обръщали така една към друга. Сега екзотичната Жаки е притежание на пловдивския кмет Здравко Димитров.

Той не е единственият пловдивски управник, който бере ядове с папагали. Говорещо жако гледа в сградата на районната администрация и кметът на “Южен” Костадин Язов. Лори му е подарък от приятел, който вече не можел да се грижи за нея. Язов е запален локомотивец, лично надзирава ремонта на клубния стадион с отпуснатите от държавата пари и е научил Лори да скандира “Само Локо!”

Но когато излиза в отпуск, с папагала се занимават подчинените му и миналата година

някой от тях беше

научил Лори да

изрича непростимото

за фенската душа на

Язов “Само Ботев!”

Чиновниците разказват, че Язов взел мерки това да престане тутакси – когато чул да се слави смъртният футболен враг, изкрещял по Лори: “Моля???”, а тя тутакси се коригирала на “Само Локо!”. И го повторила 3 пъти за всеки случай.

Животни гледат повечето високопоставени пловдивски управници, но рекордьор е Здравко Димитров – освен папагала той има немска овчарка, котка и пони. Затова и близките му се шегуват, че в града може и да няма зоопарк от 2008 г., но кметът има животни за поне една зоологическа мини градина.

“Понито Лиси е подарък на дъщеря ми Рая, получи го още преди 10 години, когато беше на 3. Тя много го обича, язди го и си играе с него, макар че вече е голяма. Лиси е най-добричкото бяло пони на света”, разказва Здравко Димитров. Понеже няма как да живее в къща, понито се отглежда в конна база на Асеновградско шосе, за която се плаща като за хотел.

На вилата си в Бойково Зико се грижи за немска овчарка на име Тайгър. “Хубавец и е много предан. Пази ни, охранява стриктно периметъра. Обичам животните, имал съм и болонка и чау-чау. Не съм оставал без животни от дете”, обяснява пловдивският кмет.

В апартамента си в Пловдив пък има котка – клепоуха бяла шотландка на име Принс. Била много гальовна, особено обичала да се гушка в дъщерята Рая. Но дивото зове и се опитвала да атакува папагала в клетката. Затова и Жаки временно е изпратена при приятелка на семейството.

“Животното е повече от приятел. Което и от тях да се разболее, страдаш, все едно детето ти не е добре”, обобщава Зико. Той повдигна темата за домашните любимци заради бурната реакция на пловдивчани на намерението на общината да вдигне такса куче от 30 на 90 лв.

“И аз имам куче, ще

платя новата такса,

това е сумата за цялата година”, коментира кметът и тогава изброи какви животни притежава семейството му.

Котарак вкъщи гледа и Костадин Язов. За разлика от папагалката Лори той не говори и няма как да го ядоса. Но е своенравен и командва цялата къща. “Джъстин е красив, английска късокосместа синя котка е, но е много капризен, два пъти едно и също нещо не яде”, описва го Язов. Котаракът досаждал непрекъснато на бащата на кмета с кулинарните си претенции и всекидневно показвал чия е властта в този дом. “Лори нарича себе си принцеса, котаракът пък се държи като принц, прави си каквото си иска и е пълен манипулатор, луда работа е”, определя ситуацията Язов.

Кметът на район “Тракия” Костадин Димитров пък е кучкар.

“Гледам трети поред

ротвайлер,

казва се Боно, вече е на 4 г. Първото ми куче беше Тангра и почина на 9 г., второто беше Данте - изчезна и не ми се говори за това, но беше изключително умно и социализирано куче. Беше шампион на България по екстериор”, споделя той.

Не смята, че ротвайлерът е агресивна порода. “Кучето е олицетворение на характера на стопанина си. Много зависи как го възпитава. С Боно се разхождаме често, децата го обичат. Живее вкъщи, храним го с гранули”, открехва Димитров.

Семейството има и котка на име Юта. “Улична превъзходна е, децата я донесоха. Много добро котенце, непрекъснато се умилква. Гали се и в мен, макар че аз предпочитам кучетата. С Боно нямат допирни точки, иначе не знам как биха се спогаждали”, допълва тракийският кмет.

Куче от породата “Шицу” обитава дома на кмета на район “Източен” Иван Стоянов. “Гледаме Рики от 9 години. Дъщеря ми Лия много се грижи за него, вече е на 17, но и когато беше по-малка, го извеждаше на разходка. Не е както обикновено – децата искат куче и обещават да го гледат, а после родителите поемат всички ангажименти”, хвали се той.

Животното от китайската императорска порода съжителства мирно в жилището с двойка вълнисти папагалчета – Дивак и Шайни, вероятно защото те не притежават вербални умения.

Смешко и Кафявко

се казват двата

хамстера,

които живеят със семейството на кмета на район “Северен” Стоян Алексиев. Децата му гледат и няколко рибки.

Персийският котарак Макс, за когото доскоро се е грижил кметът на район “Западен” Димитър Колев, е командирован при една от бабите след раждането на дъщеря му Ивайла преди година и половина.

Кметът на “Централен” Георги Стаменов има 3 деца и на този етап няма животни. Казва обаче, че ако някой ден се сдобие с къща с всички условия за това, би си взел теле, агне и прасе. “Едно теле също може да бъде обградено с много любов”, обяснява нестандартния си избор той. И се надява, че някой ден ще се окаже конкурент на Джордж Клуни, който гледаше прасе като домашен любимец.

Други от От Пловдив

Идея: Слагат виенско колело на Младежкия хълм в Пловдив, ще се вижда чак до Карлово

Преди време се обсъждаше на върха на най-високото тепе в града да има панорамен ресторант или църква Сега първо ще се търсят европари за изграждане на поливна система

Задържаха пловдивчанин, измамил двама пенсионери с 27 хил. лв. по схемата "Твой близък уби дете"

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 25-годишен мъж с инициали Р. З., че на 21 юни и 5 юли т. г. е извършил две телефонни измами, при които са пострадали двама мъже, на 77 г

Вижте тримата, били и заплашвали пловдивчанин заради чатове, сред тях и кметът на хисарско село

Гледат делото при закрити врати В Пловдивския районен съд бяха доведени 28-годишният Петър Истилянов, баща му Цвятко, който е кметски наместник на хисарското село Мало Крушево, и Валентин Джевизов

Министър Коритарова: До края на годината камерите на тол системата готови да засичат и скоростта

Поевтиняване на винетните такси няма да има, но не се предвижда и поскъпване, каза министърът на регионалното развитие Не можем на всеки участък да поставяме колчета

Бебето, с което майка му скочи от хотел в Кърджали, е със счупен череп и опасност за живота

Борят се да го спасят в най-голямата пловдивска болница  Със счупен череп и опасност за живота е бебето, с което майка му скочи от третия етаж на хотел в Кърджали

>