Защо си отиде главният церемониалмайстор на община Пловдив?

03.02.2022 21:17 Радко Паунов
Мирослав Беляшки Снимка: Авторът
Ген. Явор Матеев приема почетния строй пред паметника на Стефан Стамболов, след като се наложи да бъде прекъснато честването заради протоколен гаф. Снимка: Авторът
Веселина Стоянова
Катрин Гутман
Христо Чаушев

Преломът между Мирослав Беляшки и Здравко Димитров настъпил на 31 януари пред паметника на Стефан Стамболов

Напусна ли Мирослав Беляшки или го напуснаха?
Този въпрос усилено коментират служители в пловдивската община, след като се разчу, че шефът на протокола вече не е главен "церемониалмайстор". Самият той твърди пред "24 часа", че имали различия с кмета в каква посока да се развиват електронните услуги. Градоначалникът пък отрече да го е гонил.
"Нещо е станало и то след честването на годишнината на Стефан Стамболов на 31 януари", шушукат обаче общинари. И разказват, че след церемонията

Беляшки и Здравко Димитров

си говорили на 4 очи

После станало ясно, че единият си тръгва. Но никой в сградата на "Стефан Стамболов" 1 не тъгувал. Напротив - едва ли не шампанско се леело след новината, че шеф на протокола вече няма да е Беляшки. Той и Димитров бяха много близки - още от 2011 г., когато Зико стана областен управител. Оттогава Мирослав е неотлъчно до него.
Но преломът настъпил на 31 януари около паметника на Стефан Стамболов. Тогава бдителни люде установили, че протоколът на общината повече кръжи и обгрижва новия областен управител Йордан Иванов (ДСБ) и почти не обръщал внимание на работодателя си Здравко Димитров (ГЕРБ).
"На следващия ден в 11 часа си врътна ключа на кабинета и си тръгна. Нямаше го и на оперативката. Казахме си: "Тук има нещо", коментират служители.
На въпросното честване пред паметника на Стамболов малко от присъстващите забелязаха, че стана протоколен гаф. Пореден, твърдят вещи в общинските мероприятия. Вероятно това е накарало кмета да потърси отговорност от човека, който отговаря именно за церемонните.
Актьорът Стефан Попов започна да говори на микрофона за големия държавник и в един момент даде думата за слово на областния управител Стефан Стамболов. В това време обаче началникът на Пловдивския гарнизон ген. Явор Матеев стоеше сред публиката до бившия кмет Спас Гърневски.
"Защо започнахте по-рано от обявения час", попита Матеев един от общинарите. Тогава прекъснаха церемонията, а

областният неловко стоеше

пред микрофона аха да

почне да произнася слово

И някой изведнъж изкомандва. "Ротии, мирно! За среща отдясно". Ген. Матеев прие почетния строй и чак тогава Йордан Иванов подхвана словото си, което не бе никак шаблонно, а напротив.
Вероятно това е била капката, накарала Здравко Димитров да привика Беляшки на 4 очи. А може би има и друга по-сериозна причина?
Да си шеф на протокола на втората по големина община е тънка работа, казват специалисти. Някои определят тези умения с изкуство и дават за пример Димитър Димов, сочен за най-добрия експерт в тази област не само в Пловдив, а може би и в Южна България. По негово време в общината неловки ситуации не е имало. Или не са били забелязвани по време на стотиците височайши визити и церемонии. Което пак говори за професионализма му. Въпросът е кой ще поеме тази отговорност и ще наследи Мирослав Беляшки.
И понеже, както казва големият журналист Валери Найденов

"гробищата са пълни с

незаменими хора",

подготвени кадри има

Веселина Стоянова, настоящ зам.-кмет на район "Тракия", е един от тях. В продължение на 8 г. тя изпълняваше тази длъжност в градската управа и успоредно движеше връзките с обществеността. Преди това 2 г. беше протокол и в областната управа. Не се е чуло да е допуснала гафове. Пред "24 часа" обаче заяви, че дори и да бъде поканена, ще остане на поста, който в момента заема.
Катрин Гутман е другият подготвен човек. Тя е минала през школата на Димитър Димов и в момента е ПР на зам.-кмета по културата Пламен Панов. За журналистите е отзивчива, любезна и коректна. Но и тя предпочита да остане на позицията, на която е.
Най-вероятно наследник на Беляшки ще е Христо Чаушев, който и сега се занимава с подобна дейност на площад "Стефан Стамболов" 1. Бившият тв водещ е учтив, възпитан и изключително вежлив. Колегите му го описват като сговорчив и старателен. В близките дни ще стане ясно на кой ще се спре Здравко Димитров.

Други от Пловдивски

Кметът на Пловдив: Съединението ни дава увереност, че обединени можем да преодоляваме предизвикателствата

Най-пловдивският ден в българската история ни дава увереност, че обединени можем да преодоляваме предизвикателствата и да постигаме целите си. С тези думи кметът на Пловдив Костадин Димитров честити

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

>