Образователни дупки при Радев и Петков в уроците за силна ръка и успех независимо от цената

04.02.2022 08:00 Виктор Иванов
Кирил Петков приема мандата за съставяне на правителство от президента Радев. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Дрънченето на оръжия е предупреждение към президента, че 6-те месеца еднолична власт трудно ще се повторят при действащ парламент и правителство. А премиерът не бива да жертва истината към целта.

Ако войната избухне - зад ъгъла през април е Борисов

Институционална война, криза в отношенията, нови “Боянски ливади” и още силни описания чухме и прочетохме за престрелката между президента Румен Радев и екипа му и отговорите от премиера Кирил Петков.

Да, държавният глава не изчака и половината от 100-те дни толеранс, които се дължат на едно ново правителство, за да напомни, че той кара влака към Северна Македония и “Булгаргаз”.

Да, Кирил Петков от първия си ден като министър-председател демонстрира, че ще се еманципира от лидерството на патрона си и ще прави това, което смята за редно. Затова и остро напомни на Радев, че има разделение на властите, а президентската е само представителна.

Острите реплики превъзбудиха ГЕРБ, че тия дни има шанс за смяна на правителството, а защо не и за предсрочни избори. Логично очакване, след като в София политици все по-често говорят къде открито, къде по кьошетата, че

този кабинет я изкара до април, я не

Дори в “Продължаваме промяната” се осмеляват да го шептят.

А коалиционният партньор Христо Иванов на глас директно предупреди своята партия “Да, България” да се готви за нови парламентарни избори.

Конфликтът Радев - Петков обаче не е нито “Боянски ливади”, на които президентът Желю Желев имаше своите принципни позиции (не е задължително да са исторически верни), за да се противопостави на кабинета на Филип Димитров. Не е и “Иване, кажи си”, който противопостави президента Петър Стоянов и тогавашния премиер Иван Костов и чиято цел бе изчистване на съмненията, че правителството на СДС покровителства корупция.

Днешната караница е просто липса на добро образование и при двамата герои. Главно гражданско образование и желание да се вникне какво е конституционното устройство на България и на кого каква власт се полага.

Увлечен в битката на живот и смърт с Борисов, Радев реално влезе в униформата на боен генерал, който води армията на кръстоносен поход срещу корумпирани бивши управляващи.

Така президентът премина през първия си мандат и спечели заслужено с вдигнатия юмрук втори. Промеждутъкът от половин година еднолична власт обаче му хареса. На неговите съветници, на които той има безгранично доверие - още повече. Те събаряха окопали се хора на ГЕРБ на важни и ресурсни постове и намираха “достойни” по техните критерии кадри.

Положение, което просто няма как да продължи при работещо Народно събрание и редовно правителство.

Още със съставянето на кабинета Радев демонстрира, че дори и добре да знае какви правомощия има по конституция,

няма да е просто президент с втори, последен мандат

Получи квотата от трима министри в лицето на Бойко Рашков в МВР, Стефан Янев в отбраната и Теодора Генчовска във външните работи.

И нещата изглеждаха напаснати - сигурността и външната политика са работа на президента, Кирил Петков и Асен Василев ще си гледат икономиката.

И всички съвместно ще “чегъртат” Борисов. Докато сред жертвите на този основен ремонт попадна шефът на “Булгаргаз” Николай Павлов.

Казват, че президентството е кипнало, когато Кирил Петков е тръгнал срещу енергийния министър от първото служебно правителство на Румен Радев.

Иначе сгорещяването и бълбукането в екипа му са започнали още от първия ден на управление на четворната коалиция. Когато Корнелия Нинова и БСП са получили право да метат кадрите на служебните правителства. И да проверяват какво точно и в чий интерес са свършили те през 6-те месеца президентска власт. Или какъвто е коалиционният хумор - съветническа власт.

Че Румен Радев не приема и не вижда границата между правомощията на президента и премиера, се усети от свикания КСНС по темата “Северна Македония”. С помощта на уж презрените ГЕРБ и ДПС Кирил Петков трябваше да бъде усмирен във външната политика. За огромно съжаление на държавния глава обаче, премиерът не разбра какво му се подсказва.

И си тръгна по своята пътека със Северна Македония, по която очевидно няма табели с табутата на Радев.

Петков “дръпна ушите” на уж президентския човек Стефан Янев, напомняйки му, че няма право на лично мнение по проблеми с НАТО и Русия. Само политически интриги засега са слуховете, че бившият служебен премиер и президентски човек се е разминал с Радев и му е по-уютно в кръга на Кирил Петков и Корнелия Нинова например.

Да, на държавния глава определено му куца гражданското образование за сметка на военното. От същия дефицит обаче страда и премиерът.

Кирил Петков от самото си стъпване на политическата сцена като служебен министър на икономиката отказва да разбере, че държавата трудно се управлява като фирма. Пък била тя и най-модерният производител на биодобавки или най-хипстърската сладкарница в София.

Като начало Петков демонстрира разтегливите си понятия какво са закони и конституция, подавайки онази декларация за канадското гражданство. Паралелно предизвика смут със смяната на ръководствата на Българската банка за развитие, която разпоредил ден преди да стане министър и да има право да го направи.

Петков демонстрира и доста разтегливо понятие какво е истината. Като се започне от онези спорове като служебен министър дали един язовир не е източен, за да се снима той пред него, и се стигне до твърдението, че заради смяната на борда на “Булгаргаз” ще бъде свалена цената на природния газ от февруари. Факта, че новото ръководство, което още не е влязло в управлението, не може да направи това, му напомниха едновременно и свои, и чужди - откъм екипа на Радев и откъм ГЕРБ.

Подмяната на реалността с желаното и непризнаването на порядки и закони не е нещо ново за българските министър-председатели. И Жан Виденов се смята все още за невинен за фалирането на държавата през 1996-1997 г., и Иван Костов още отрича, че управлението му е имало проблеми с корупцията. За делюзиите на премиерите Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев пък дори няма нужда да се споменава.

Проблемът на Петков обаче е, че в продължение на 12 години преди него по абсолютно същия начин действителността променяше Бойко Борисов. Той раздаваше пари с благословия, все едно ги вади от джоба си, отказваше да приеме, че управлява най-бедната и нереформирана страна в ЕС, представяше страха си да взема решения като върха на политиката.

До степен, че обществото стана изключително чувствително на подобно премиерско неразбирателство с реалността. Като изключим Петков, който очевидно е пропуснал и този урок по най-близка история.

Радев и Петков са демонстрация на кризите на българското образование. Държавният глава е продукт на система, в която водеща бе ролята на генералния секретар на партията, и открито изповядва идеите за силната ръка, които 30 години ни държат реално на едно място. Петков пък е продукт на мътните 90-те, когато единственото, което имаше ценност, бе успехът, независимо каква е цената.

Тези две системи просто няма как да работят заедно. Още повече че тепърва има какво да делят, а енергетиката и Северна Македония са само началото. Да, войната още не е започнала, но е съвсем близо, направо дрънчи на нея, както би казал премиерът. И единственото мирно решение изглежда спешна образователна реформа в главите на двамата. Или Борисов ги чака зад ъгъла да дойде април.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>