Конфискуваха батериите на Радослав Янков

03.02.2022 13:33 Георги Банов, Пекин
Зваздата ни в сноуборда Радослав Янков с доброволци на летището в Пекин

Батериите, които са за машините, с които прави бордовете си най-добрият ни сноубордист Радослав Янков, по незнайни причини са били конфискувани от митниците в Пекин.

Треньорите му обаче намериха други от съперници, за да започнат да правят дъските за тренировката в четвъртък. Янков е категоричен, че най-важното на това трасе са кантовете, които сам си прави.

На състезание от световната купа преди 2 години едно спускане ги разбило по такъв начин, че след това якето на треньора му Георги Атанасов-Джоко било нарязано на ленти.

Владимир Зографски е направил тренировка във фитнеса, като останал изключително учуден, че за цялото олимпийско село има само два гладиатора.

Логистични проблеми имат и биатлонистите ни, но те ще бъдат решени от президента на федерацията Екатерина Дафовска.

“Оказа се, че нашите радиостанции, както и на много други отбори,

не работят

с честотите

на домакините Заради това поръчахме нови и тръгвам с тях към Пекин. Нося и част от възстановяването на националите”, сподели единствената ни олимпийска шампионка от зимна олимпиада.

Благой Тодев, който даде положителна проба преди тръгването на отбора, вече е готов за път и заминава на 6 февруари за Пекин направо от Мюнхен. В момента той е в Руполдинг и тренира сам на огромния стадион в меката на биатлона.

Ден след Дафовска към олимпиадата тръгва и кметът на Чепеларе Боран Хаджиев, нейният първи треньор. Той е по покана на МОК, като носител на награда за взаимодействие с местната власт.

Проблемът е, че двамата са в хотел в Пекин, като всеки ден трябва да пътуват до най-горното село със скоростния влак.

В Пекин рано сутринта трябва да пристигнат президентът на олимпийския ни комитет Стефка Костадинова и спортният министър Радостин Василев. Те ще присъстват на откриването на олимпийските игри.

По традиция Дафовска работи и над гоблен преди олимпийски игри. В момента извезва “Ръченица” на Мърквичка, който по сложност е като “Тайната вечеря”.

Нашите имаха шанса да опитат и от специалното меню в олимпийските села, което се предлага за китайската Нова година. Тя стартира на 31 януари. Празниците обаче продължават около месец с пролетния фестивал.

Някои делегации в ски бягането и биатлона поискаха по-ранни стартове на дисциплините си заради кучешкия студ в Жанзаку. След залеза те падат рязко

и достигат до

минус 25°,

като с вятъра отива на минус 30.

По принцип има лимит от минус 20 за състезанията, като е много вероятно той да бъде пренебрегнат.

Няма проблеми да се пренареди програмата, но телевизиите не искат това да стане. Особено против са американците, които дават най-много пари за олимпийските игри и всичко е съобразено с тях.

Заради студа световният шампион по биатлон Дмитрий Логинов прекрати тренировката си и се прибра да почива. Мнозина състезатели

смятат

да използват

ръкавици

с нагреватели,

за да могат да стрелят.

Друг голям проблем е снегът.

“Просто изяжда ваксата за една обиколка.

Такова чудо не съм виждал. Ваксмайсторите ще спечелят медалите”, заяви националният ни треньор Александър Касперович, който бе личен наставник на Логинов.

В Пекин стартира и най-късата щафета на олимпийския огън, която е само 1200 поста. Това е заради пандемията и ще бъде само в балона на игрите, но за първи път ще участват амфибии и роботи.

Най-дългата щафета на зимни олимпийски игри бе тази за Сочи - 66 988 километра, като тогава огънят летя и в Космоса. След това са Ванкувър - 42 180, Солт Лейк Сити - 22 093, и Сапоро - 18 741.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>