Президенти и крале идват на откриването на олимпиадата

03.02.2022 21:00 Георги Банов, Пекин

Огромен брой чуждестранни официални лица ще присъстват на окриването на олимпиадата на 4 февруари, съобщиха официално домакините, въпреки опитите за дипломатически бойкот на игрите. Най-известното име, разбира се, е на Владимир Путин.

На откриването ще присъстват Алберто Фернандес, президент на Аржентина; Али Ахмадов, вицепремиер на Азербайджан; Зоран Тегелтия, председател на съвета на министрите на Босна и Херцеговина; Радостин Василев, спортен министър на България, Нородом Сихамони, крал на Камбоджа; Гиермо Ласо, президент на Еквадор; Абдел Фатах ел-Сиси, президент на Египет; Анти Курвинен, министър на науката и културата на Финландия; Роксана Марачеану, спортен министър на Франция; Кирякос Мицотакис, премиер на Гърция; Сейко Хашимото, президент на японския олимпийски комитет и Казуюки Мори, президент на параолипийския комитет на Япония; Касимат Токаев, президент на Казахстан; Садир Джапаров, президент на Киргизстан; Йо Юн-хае, вицепремиер на Република Корея, Хван Хи, министър на културата, порта и туризма на Република Корея и Парк Бюнг-сеуг, председател на парламента на Република Корея; Анри, велик херцог на Люксембург; Лувсанамстраин Оюн-Ердене, премиер на Монголия; Албер II, принц на Монако; Имран Хан, премиер на Пакистан и Фапмида Мирза, министър на интерпровинциалните работи на Пакистан; Джеймс Марапе, премиер на Папуа-Нова Гвинея; Анджей Дуда, президент на Полша, Тамим бин Хамад Ал Тани, емир на Катар; Едуард Новак, спортен министър на Румъния; Мохамед бин Салман, престолонаследник на Саудитска Арабия; Александър Вучич, президент на Сърбия; Хамих Якоб, президент на Сингапур; принцеса Маха Чакри Сириндхорд на Тайланд; Емомали Рахмон, президент на Таджикистан; Гурбангули Брдимухамедов, президент на Туркменистан; Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, престолонаследник на Абу Даби; Шавкат Мирзиойев, президент на Узбекистан.
В дипроматическия бойкот към момента са се включили официално Австралия, Белгия, Дания, Естония, Великобритания, Косово, Литва, Тайван и САЩ. Тайван, който не е признат от Китай искаше да не участва, но бе задължен от МОК.

Домакините ще бъдат представени от Си Дзипин, генерален секретар на комунстическата партия, президент на Китай и председател на централната военна комисия и Цай Ки, секретар на комунистическата партия на Пекин, изпълнителен президент на олимпиадата.

На церемонията ще присъстват още Антонио Гутиереш, генерален секретар на ООН, Абдула Шахид, президент на генералната амсамблея на ООН, Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация, Жан Мин, генерален секретар на Шанхайската организация за сътрудничество, Маркос Прадо Тройжо, преидент на Банката на ново развитие и Дарен Танг, генерален секретар на Световната организация за интелектуална собственост.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>