Даниел Панов: Общините да купуват ток за собствени нужди като битовите клиенти (Обзор)

28.01.2022 12:53 Дима Максимова
Преди увеличаването на цената на тока общините не правеха икономии от уличното осветление.

Липсата на държавен бюджет за 2022 г. също е много сериозен проблем, казва председателят на УС на сдружението на общините и кмет на Велико Търново

“Абсолютно належаща е спешна държавна подкрепа за решаване на кризата, в която общините изпадат с непосилните цени на тока. Точно преди година борсовата цена беше 104 лева за мегаватчас, днес е близо 580 лева. Заради огромния ръст вече е нерентабилно общините да купуват ток на свободния пазар.”

Това заяви шефът на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов.

По разчети на сдружението на кметовете, направени по данни от 180 общини, сметките за ток растат между 2 и 3 пъти.

“Затова е абсолютно належаща държавната помощ за всички общини, за да се справят с тази криза. Дори с общинските икономии е непосилно решаването на проблема без компенсиращ механизъм от държавата.

Липсата на приет бюджет за 2022 година на държавно ниво също е много сериозен проблем. Общините могат да правят разходи единствено до 1/12 от миналогодишните си бюджети. Така плащането на по-високи разходи от тези, направени през януари 2021-а, се оказва незаконно”, каза Даниел Панов.

Той обяви, че още от октомври м.г. въпроса с цените на тока и горивата за отопление го поставил и пред служебното правителство, и пред президента Румен Радев, и пред настоящото правителство.

“Няколко са работните срещи с вицепремиера Асен Василев за разработване на механизъм за компенсиране на общините като публични структури, за да бъдат заделени необходимите средства във фонда за сигурност на енергийната система.

Общините трябва да могат да купуват електроенергия за собствени битови нужди по аналогия с битовите клиенти.

Най-фрапантният пример са социалните услуги, с които предоставяме среда, максимално близка до семейната, но се заплаща ток като на предприятия”, аргументира се Даниел Панов.

Спират осветлението на “Св. 40 мъченици” и на Античния театър

В Горна Оряховица открили стопански дворове, селски кооперации, цех и частни абонати да ползват неправомерно ток от уличното осветление, дават ги на прокурор

Икономии на ток заради високите сметки предприемат кметовете на големите и по-малките общини. Те се изразяват в намалено отопление в общинските сгради и намалено улично или осветление на музеи и архитектурни обекти.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов обяви краткосрочните мерки за икономии: общинските сгради преминаха на един източник на отопление, 1500 улични лампи са с променено време на работа и предстои намаляване на мощността им, за да не ги спират.

На Южния пътен възел и входовете откъм София и Варна ще светят през една. Художественото осветление не се включва, то е било с режима на уличните лампи, а сега е изключено. Става дума за осветление на музейни обекти, църкви и обществени сгради като това на хълма Трапезица, музея “Възраждане и Учредително събрание”, църквата “Св. 40 мъченици” и останалите средновековни храмове в Асеновия квартал,

Царевец обаче

ще свети

“Тази година ще подменим 1600 лампи в големите квартали с LED осветление, обсъжда се монтиране на възобновяеми енергийни източници на покривите на общинските сгради”, заяви Панов.

Въпреки нежеланието на кмета Здравко Димитров да въведе режим на уличното осветление в Пловдив това вече е факт. До последно той търсеше варианти.  

“Ако трябва, ще направим някои нарушения в разходната част, но до крайна мярка няма да стигнем”, казваше преди дни Димитров.

Сметките обаче го принудиха да отстъпи. Така уличното осветление минава на намалено с половин час работно време. 30 хил. са осветителните тела, които консумират ток в Пловдив.

В момента се обсъжда и спиране на художественото осветление на обществените сгради. Сред тях са Античният театър и някои от емблематичните храмове.

Спирането на уличното осветление, макар и за кратко,

би оказало

влияние на

катастрофите и

на престъпността

А Пловдив и без това е сред рекордьорите, казват криминалисти.

Художественото осветление освен за красота има и превантивен характер. Ако вандали се развихрят заради тъмното, ще се наложи да се правят скъпи ремонти на паметници на културата, реагират противници на въведения режим.

“30-минутната засега икономия би донесла около 20 хил. лв. за хазната”, каза зам.-кметът по финансите Величко Родопски. Преди Пловдив е харчил около 180 хил. на месец за улично осветление, последната сметка е 622 хил. лв.

Наскоро и община Раковски въведе режим на уличните лампи, което накара жители да негодуват. Кметът Павел Гуджеров е готов да изслуша предложения и евентуално да приеме тези, които са удачни. Но е категоричен, че общината е принудена на тази стъпка.

В Горна Оряховица от понеделник

има режим в

паркове, игрища,

площадки,

все още се настройват часовниците на уличното осветление.  

Стопански дворове, селски кооперации, цех и битови абонати са засечени да ползват неправомерно ток от уличното осветление в града, каза кметът инж. Добромир Добрев. Хванати са след проверка за разминавания в показанията на електромерите.

“Имаме разлика 50 хил. киловатчаса повече между декември 2020 г. и последната сметка, което е около 30 хил. лв. отгоре. Или става дума за надписване на показания, или за неправомерно присъединяване”, казва Добрев.

Той ще настоява и при отчитането на 180-те електромера да присъства представител на общината. Онези, които са се присъединили самоволно към уличното осветление, отиват на прокурор, категоричен е градоначалникът.

Неправомерни присъединявания са констатирани и в няколко района, населени предимно с роми. Според експерти трудно доказуемо е дали кабелите са пуснати преди десетилетия, или става дума за умишлени действия напоследък.

Две от 10-те общини на Врачанска област вече въведоха режим за уличното осветление. Въпреки че на територията на Козлодуй се намира атомната централа, общината не ползва преференции и плаща консумирания ток като всички други. В сравнение с миналата година сметките са 3 пъти по-високи. Преди дни общинската управа реши уличното осветление да се включва само 9 часа в денонощието.

Вместо да икономисва, община Сливен предпочита сама да си произвежда евтин ток и така да реши проблема със сметките, които от 1 млн. за година са нараснали на 3,5 млн. лв.

За целта общината гласува да се обяви търг за отстъпено право на строеж за 30 г. върху 458,5 дка пустееща земя на инвеститор с начална цена 4,5 млн., който да изгради върху терена свой фотоволтаичен парк. С получените пари и добавка от бюджета си общината възнамерява да построи свое съоръжение за производство на ток от фотоволтаици и този ток ще бъде за нейните нужди.

Засега обаче проектът е спрян от областния управител Минчо Афузов и пратен в съда.

Две са вече общините в Пазаржишка област, които гасят лампите на улиците - Лесичово и Брацигово. Режимът ще е в сила до края на април.

“Тази година ще сменим лампите с енергоспестяващи поне на главния път София - Русе, който минава през Луковит, и на двата републикански участъка към Червен бряг и Ловеч. Отделили сме 30 хил. лв. от бюджета”, каза кметът на Луковит Иван Грънчаров. (24 часа)

Други от От страната и света

На 19 октомври почитаме паметта на Йоан Рилски Чудотворец

Преп. Йоан Рилски Чудотворец. Св. прор. Йоил. Св. мчк Уар На 19 октомври Църквата празнува скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител

Само в "24 часа" на 19 октомври - "Лошият" в клас: какво (не) могат учителите, какво (не) искат родителите - съботен очерк

Само в "24 часа" на 19 октомври четете: "Лошият" в клас: какво (не) могат учителите, какво (не) искат родителите - съботен очерк  Мъже, искащи да са батко от 90-те - пешки в схема на "Биг Брадър" -

100 дни след като всички видяха как Даниел от Перник рита болна жена, е обвинен за убийство (Обзор)

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита

Израел убил Синуар “случайно”, но “Хамас” няма да спре войната

Човекът, наричан от Израел “ходещ мъртвец”, е ликвидиран случайно в четвъртък. Убийството на лидера на “Хамас” Яхия Синуар в Газа бе изтълкувано като голяма победа след едногодишно издирване на

Верижна катастрофа в столичния кв. "Люлин", движението е затруднено

7 коли са се сблъскали на кръстовището между бул. "Тодор Александров" и ул. "Вардар" след тунела водещ до кв. "Люлин", стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи София"

>