Богиня със златен варак на лицето излезе на Източната порта в Пловдив

26.01.2022 14:20 24 часа Пловдив онлайн
Теракота на богиня със златен варак на лицето е от най-новите открития при разкопките на Източната порта, извършени миналата есен. Снимка: Археологически музей-Пловдив.
Поредните проучвания на Източната порта почнаха миналата есен.
Археоложките Мая Мартинова и Биляна Здравчева със зам.-кмета Пламен Панов на обекта.

Теракота на богиня, чието лице е покрито със златен варак, е една от последните находки от Източната порта на Филипопол. Допълнителните проучвания, извършени от археоложките Мая Мартинова и Биляна Здравчева, приключиха късно миналата есен. Там изследователките попаднаха на няколко теракоти, една от които е на въпросната богиня, най-вероятно Деметра.

В случая интересното е позлатата на лицето, където обикновено покритието е падало, а при новата находка е частично запазено.

Мартинова твърди, че не й е известно да има подобни открития у нас. По думите й пред plovdivtime подобна теракота е намерена преди години отново в Пловдив, но тя е била със златен накит на врата.

Според археолози намирането на находки със златен варак не е извънредно. Технологията е позната от времето на елинизма. При последните проучвания на Източната порта Мартинова и Здравчева са намерили около 6 теракотни фигури. За сравнение при разкопките до Понеделник пазара преди години колежката им Жени Танкова извади над 200.

По-интересното е, че при последните проучвания на Източната порта са се показали градежи от по-ранен строителен период, чието изследване трябва да продължи.

Източната порта е част от спечеления проект от община "По крепостните стени на Филипопол", който наскоро НИНКН върна за доработка. В него влиза и Небет тепе.
Портата е сред най-значимите обекти в културно-историчесто наследство на Пловдив. Обектът е разкрит през 1976-1978 г. от топ археолозите Лилия Ботушарова и Елена Кесякова. Добре запазена и почистена е широката 13 м централна улица, архитектурните елементи в римо-коринтски стил, тротоарите и останките от прилежащите сгради. Оттук е минавал пътят към Константинопол.

Според запазени надписи строителството се датира към 172 г. при император Марк Аврелий, открит е също сектор на крепостна стена с две кули от късната античност. Самата порта по план е с основен централен вход и два малки. Има данни, че в нея е интегрирана по-ранна почетна арка, която вероятно е построена по времето на император Хадриан и се свързва с негово посещение в града.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>