Родители в пловдивския район "Южен": Кога най–после ще отвори новата детска градина?

17.01.2022 18:10 Румен Златански
Новата детска градина в район "Южен" се чака от стотици родители.

Обявиха поръчка за обзавеждането й на стойност над 300 000 лева

При тази крещяща нужда на места кога най–после ще отвори новата детска градина на бул. "Александър Стамболийски" в Пловдив. Този въпрос задават стотици родители в най–големия район "Южен".

Заведението е напълно готово, но не е обзаведено.

Пловдивската община обяви поръчка с приблизителна стойност 266 666,67 лева без ДДС.  Тя включва доставка и монтаж на мебели и професионално кухненско оборудване. Срокът за подаване на оферти е до 11 февруари.

"До края на март градината градината трябва да отвори", увери кметът на района Костадин Язов. Според него срокът е достатъчен, в който заведението да бъде оборудвано напълно и да приеме първите деца.

Сградата е предадена от строителя още в края на декември миналата година. Сега остава да се набавят шкафчетата и легълцата.

 "Това е втора процедура за обзавеждане, след като предишната беше отменена. Ако няма забавяне заради обжалване в рамките на 40 дни, е възможно поръчката да бъде изпълнена. Следва регистрация на градината и набиране на персонал", обясни Язов.

Сградата е на два етажа и е предназначена за 8 групи с 200 деца от 3 до 6 г. Разполага с басейн, спортен салон и голям паркинг. Инвестицията е 4,6 млн. лева.

В двора са обособени четири къта за игра с гумирана настилка, където ще бъдат разположени детските съоръжения. Предстои да бъде оборудван и лекарски кабинет. Сградата е с централна климатична система, която използва иновативна технология за охлаждане и отопление.

Все още градината няма име, още мислят как да я кръстят.

С пускането й се очаква да бъде решен частично проблемът с изискването всички хлапета на тригодишна възраст да бъдат приети в детски градини. Това трябва да стане до 2023 година.

"В район "Южен предстои обновяване и разширяване на ДГ "Зорница", добави Язов. Той допълни, че трябва да бъдат изведени четири детски градини от блоковите пространства.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>