Зелен сертификат спря граждани от обсъждане на завод за базалт с изгаряне на боклук в Павликени

06.01.2022 11:45 Дима Максимова
Зелен сертификат спря граждани от обсъждане на завод за базалт с изгаряне на боклук в Павликени Снимки: Авторът

Инвестиция на Румен Гайтански Вълка за 420 млн. евро буни хората в района

Зелен сертификат остави пред общината десетки жители на Павликени и региона, които се събраха, за обществено обсъждане на изграждане на завод за каменна вата с ТЕЦ за изгаряне на отпадъци край село Върбовка.

Напрежението около крупната инвестиция на Румен Гайтански-Вълка, който държи концесията на местната базалтова кариера и смята да изгаря над 1000 тона твърди отпадъци дневно за ток на пещите за топене на фракция в екологично чистия район, зрее от години. Преди 8 години жителите на Врбовка и Димча правиха референдум, за да спрат проекта, но мнението на гражданите не беше уважено.

"Преместих се да живея в Павликени след 20 г. в София именно заради спокойствието и чистия въздух, защото голямата ми дъщеря има респираторни проблеми. Сега какво ще се окаже, че в София въздухът ще бъде по-чист", коментира млада майка, дошла с детска коричка за общественото обсъждане.

"От една-две години по неволя се върнах към родния ми край покрай коронавируса. Не съм екоексперт, не знам дали притесненията ни са основателни, но това което чета е, че има голямо опасност в региона ни да има немалко замърсяване с фини прахови частици от изгарянето на въпросните отпадъци, което не е малък проблем, поне според мен", коментира Михаил Савов, родом от Павликени.

Входът към залата на общинския съвет обаче бе със строг пропусквателен режим. Проверка на зелени сертификати и лични карти се извършваше на всеки, желаещ да чуе отговори от експертите и екипа на проекта. Извън залата останаха доста, включително и журналисти. Въпреки това помещението се напълни, а ситуацията, оправдана с противоепидемичните мерки, стана повод бившият кмет на село Горна Липница Юлко Палов да изригне: "Никой не беше предупреден, че трябва да си носи зелен сертификат, такова обсъждане трябва в залата на читалището, извън работно време".

Представителят на инвеститора Тодор Тодоров изтъкна при представянето, че това е първият проект в България от кръговата икономика и Зелената сделка на Европа. Представлява интегриран завод за производство на минерална вата от три линии, които работят на принципа на елекрически пещи, в които се стопява базалта.

Капацитетът на производство ще е 112 хил. тона вата годишно, а за него са нужни 40 мегавата на час електричество. Хо ще се осигурява от ТЕЦ на пара за горене на RDF - модифицирано гориво от отпадъци.

"420 милиона евро е стойността на инвестицията, ще се финансира с помощта на два от еко фондовете на Европейската инвестиционна банка. Инсталациите са австрийски. Този проект спестява на България 420 хиляди т въглеродни емисии на година. Притежава патент за произвоството на минерална вата, което за първи път в света е изцяло въглеродонеутрално", обясни Тодоров. Той увери, че проектът има предвидени всички степени на очистване на въздуха, филтри за въздуха и водата и не застрашава природата, живота и здравето на хората.

"Концесията е дадена през 2012 г., но самите проучвания датират от 2009г., дълъг и труден процес струващ немалко средства до този етап.През последните две години вече се говори по-усилено. Проектът беше представен пред общински съвет.

Аз не виждам нищо нередно в него. Смятаме, че представената технология няма да създаде проблем. Разбирам, че цялото общество е много чувствително, отдавам го на недоверието към институциите - че няма да има кой да контролира. Затова бих приветствал да чуя какви допълнителни мерки да се въведат и всички да са спокойни. Първостепенна наша задача, е опазването на околната среда, както и животът и здравето на нашите съграждани", каза кметът на Павликени Емануил Манолов.
Той сравни инвестицията с тази на "Идеал Стандарт" в Севлиево и увери, че след ДОВОС следва комплексно разрешително и ежечасен мониторинг при старта на завода с електронно подавене на данните към Министерстовто на околната среда.

"Целта на този инвестицонен проект не е да преработва камъни, а да изгаря отпадъци. Абсолютно безумие", коментираха недоволни в залата.

Друг от присъствашите пък коментира, че проблемът на доклада за въздействие върху околната среда е в това, което не е написано в него, защото ловко се опитва да заобиколи "слона в средата на стаята". Въпросите за това, цъка ли екобомба под проекта за завоз за минерална вата край Паликени, продължават и в момента.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>