Бабите от Дома за стари хора в Пловдив тръгват на йога (снимки)

02.01.2022 08:01 Радосвета Бочукова

„Движение му е майката. Хубави мисли и забавления. Това удължава живота.“ Такава е житейската философия на 78-годишната Таня, която живее от четири години в Дома за възрастни хора на "Коматевско шосе" в Пловдив. Овдовяла отдавна, налегнала я самотата и за да не тежи на децата си, взела решение да дойде тук. „Дъщеря ми го преживя много тежко. Но като видя условията, се успокои“, разказва жената, която в продължение на 30 години е била готвачка в общинския стол в Садово.

В дома си намерила приятелки, излизат заедно на разходка, на кафенце, събират се на сладки приказки. В добра физическа форма е и е доволна, че доста от колежките по съдба споделят философията й .
Към досегашните забавления в старческия дом се добавя нова възможност. От тази година два пъти седмично при тях ще идва йога инструктор. Подготвил им е специален комплекс от упражнения, които са подходящи за възрастни хора. „Дано този алтернативен начин на физическа активност им хареса. Защото йогата балансира тялото и духа“, надява се директорката Нина Георгиева.

„В предишните години си беше традиция на Коледа и Нова година всички да си правим вечеринка в столовата. Имаше музика, песни и танци. Е, танцува, който е на крака без бастун и чужда помощ. Беше весело“, припомня си Таня. Но ковид пандемията сложила край на този начин на празнуване.

„Сега пак се събират, но на по-малки групи от 6-7 души“, разказва Нина Георгиева, която отговаря за 170 души, настанени в старческия дом. От тях напълно ваксинирани са почти половината. Повечето от неваксинираните имат медицински противопоказания – алергии или други хронични заболявания, обяснява тя.

„Интересно е, че за празниците само трима души пожелаха да отидат при семействата си, а тук преобладават хората, които имат близки и роднини“, казва директорката. Според нея това се дължи на режима и стереотипа, който вече са си изградили. Те се чувстват защитени и сигурни в Дома за стари хора. Освен това не им липсва абсолютно нищо.

Таня и две от съквартирантките й – Дора и Пепа, не могат да се нахвалят от добрите битови условия. „Ние сме тука като на хотел. Топличко, баня с топла вода, чистичко, храната е добра, персоналът е прекрасен, имаме постоянна медицинска грижа“, хвали се бившата учителка Тодорка Базлянкова.

Разказва, че в дома, освен медицински сестри и социални работници, си имат дори фризьорка. При нея преди празници програмата става сгъстена, защото много от жените искат да си направят прическите. За четящите хора има добра библиотека. Имат битов кът, компютърна зала и зала за спорт.

От няколко години с помощта на митрополит Николай в сградата е обособен и параклис, в който по празници служи отец Фотий. Свещеникът е духовният пастир за вярващите. Той идва всяка сряда и който има потребност, може да разговаря индивидуално с него.

За празниците църквата им е дарила храната за коледната и новогодишната вечеря. Топлият обяд пък получили от собственика на пловдивска болница.

„Имаше от пиле мляко. Всичко, което изисква празникът. Сармички, питка с паричка, тиквеник, баница с късмети, пържолки“, включва се Петранка, която е бивш счетоводител на „Аптечно управление“. 

Младо семейство от Пловдив пък им донесло 200 баклави и 200 толумбички . Децата от две детски градини им изпратили благопожеланията си с ръчно изрисувани картички. Този жест ги трогнал до сълзи.

„Всичко си имаме. От нищо нямаме нужда. Само от добра човешка дума и малко внимание“, казват жените. И си пожелават за новата година единствено здраве - за себе си и за най-близките си.

Други от От Пловдив

Идея: Слагат виенско колело на Младежкия хълм в Пловдив, ще се вижда чак до Карлово

Преди време се обсъждаше на върха на най-високото тепе в града да има панорамен ресторант или църква Сега първо ще се търсят европари за изграждане на поливна система

Задържаха пловдивчанин, измамил двама пенсионери с 27 хил. лв. по схемата "Твой близък уби дете"

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 25-годишен мъж с инициали Р. З., че на 21 юни и 5 юли т. г. е извършил две телефонни измами, при които са пострадали двама мъже, на 77 г

Вижте тримата, били и заплашвали пловдивчанин заради чатове, сред тях и кметът на хисарско село

Гледат делото при закрити врати В Пловдивския районен съд бяха доведени 28-годишният Петър Истилянов, баща му Цвятко, който е кметски наместник на хисарското село Мало Крушево, и Валентин Джевизов

Министър Коритарова: До края на годината камерите на тол системата готови да засичат и скоростта

Поевтиняване на винетните такси няма да има, но не се предвижда и поскъпване, каза министърът на регионалното развитие Не можем на всеки участък да поставяме колчета

Бебето, с което майка му скочи от хотел в Кърджали, е със счупен череп и опасност за живота

Борят се да го спасят в най-голямата пловдивска болница  Със счупен череп и опасност за живота е бебето, с което майка му скочи от третия етаж на хотел в Кърджали

>