Пазарите в Пловдив отрупани с домашни луканки и сланина – проверки не ги ловят (снимки)

30.12.2021 08:30 Радко Паунов
Баба Цветанка от с. Войводиново продава на пловдивски пазар домашни бабеци и сланина, както и консерви, приготвени от нея.
Млада търговка предлага домашни луканки по 32 лв. килограма.
На сергиите са изложени домашни туршии и зелева чорба, известна като бульон трезве.
Домашни сланини и луканки се предлагат почти навсякъде по пазарите в Пловдив.
А по селата колят прасета и продават месото направо от двора, клиентите са много.
Д-р Иван Шиков

- По селата продават прясно месо директно по дворовете

- Инспектори обикалят по сигнали, но не намират никого

Домашни луканки и сланина се предлагат директно по сергиите на пловдивските пазари. В селата пък хората колят прасета и ги продават от дворовете. Клиенти се тълпят и купуват, петимни за прясна мръвка.

“Получаваме сигнали, пращаме инспектори, но те не откриват нищо. Очевидно търговците имат свои агенти, които стоят по ъглите, дебнат и предупреждават. Буквално се борим с вятърни мелници”, заяви шефът на пловдивската дирекция по безопасност на храните д-р Иван Шиков. Той твърди, че подчинените му се озовават светкавично на всеки сигнал. Но когато отидели на място, не намирали никого.

В същото време социалните мрежи преливат от съобщения със снимки, които уведомяват за продажба на прясно месо. От години такова се предлага в Стамболийски, Цалапица и Асеновград. Мнозина предпочитат да си вземат домашна мръвка за празниците, без да се притесняват, че не е изследвана.

“Прясно и вкусно

е. Няма нищо

общо с купешкото

Като го готвим, вкъщи се носи аромат на домашно отгледано прасе”, коментира Веселина Мишева. Тя си е купила достатъчно, за да има и за Нова година, и за следващите празници през януари. По-нататък възнамерява да си вземе цял свински бут и да го затвори в буркани. “Няма по-вкусно нещо. Отваряш, притопляш и яденето ти е готово”, казва домакинята.

“На 3 януари колим последното прасе. Който желае, да се обади”, гласи съобщение в една от социалните групи на пловдивско село. Оставен е и телефон за контакт.

“Търсенето е много голямо”, призна стопанинът Атанас Виришаров. Казва, че продава по 8 лева килограма, а филето и врата - по 10.

“Като дойдете в село, питате за мен, ще ви упътят. Но трябва да сте сериозен, защото кандидат-купувачите са много”, допълни стопанинът. Твърди, че месото му е вкусно, защото

прасетата били

хранени само с

царевица и жито

“При нас такива гранули и боклуци няма”, кълне се той.

Не са малко хората, които си купуват прясно заклано телешко и свинско и си правят домашни луканки, които сушат по балкони. Наричат ги “украска за тераска”. Тези, които не искат да се занимават с такива трудоемки задачи, отиват на някой от пазарите в Пловдив и си купуват готова продукция.

Сергията на баба Цветана от близкото с. Войводиново е отрупана с домашни бабеци и сланина, наложена с праз и подправки. “Наши са си прасетата. Колим ги едно след друго. Ръцете вече ме болят от правене на луканки. Моля се да дойда тук, на сергията, че да си почина, чедо”, описва търговката. Щандът на баба Цветана е на пазара до Гребната база в Пловдив.

Тя продава сланината по 15 лева за килограм, а бабека - по 30. Освен тях е наредила домашни консерви - буркан домати за 5 лева, стерилизирано кьоополу от 300 г също за 5 лева, както и люти чушки и туршии.

“Синът ми е агроном и технолог. Продукцията ми е отлична”, хвали баба Цветана стоката си пред поредните клиенти. Те купуват и си тръгват доволни.

На друга сергия са наредени цалапишки бабеци, а малко по-встрани младо момиче продава домашни луканки, чоризо и бабек. Всички са по 32 лева за килограм.

“Баба и дядо

ги приготвят

в с. Дълго поле, а ние с мъжа ми ги продаваме”, казва младата търговка. Обяснява, че купували домашно месо, мелели го на кайма и го пълнели в черва. “Не е по-евтино, отколкото в магазина, но друго си е домашното”, казва купувач. По сергиите са наредени бутилки със зелева чорба, наричана бульон трезве. Литърът се продава за 1,50 лв. На други маси има домашни вина - бели и червени. Литърът е 4 лева.

На не повече от 300 метра по права линия е друг пловдивски пазар - този на ул. “Младежка”. Там също по щандовете е наредена домашна сланина. Тя обаче е 12 лева килограмът. “Моля ви, дайте ми онова парче”, посочва възрастен пловдивчанин. И обяснява, че редовно си купувал. “Изпържена сланина с яйца и праз е превъзходна. Калориите и холестеролът се състезават”, обяснява с чувство за хумор човекът.

На същата сергия се предлага в буркани и свинска пача. “Аз съм я готвила. 5 лева струва. Само вземете и я опитайте. Пак ще дойдете”, настоява продавачката.

Честа практика е месо и домашни луканки да се продават

направо от

багажниците на

автомобилите,

паркирани около пазарите в Пловдив. Така, ако дойде проверка, търговецът светкавично затваря багажника, пали колата и изчезва яко дим.

“Изобщо не се притеснявам. От години си вземам домашен цалапишки бабек. Ухае на истинско месо и на червен пипер”, допълва Стефан Петров.

В “Столипиново” пък от години се продава прясно месо директно на улицата. Пред очите на минувачите колят животните, разфасоват ги и ги окачват на ченгели. Народът взема, без да му мигне окото.

“Пращаме непрекъснато инспектори и в Стамболийски, и в Цалапица, и по пловдивските пазари, където се върти такава търговия. Но когато нашите хора отидат на място, не намират нищо. Онези действат бързо и няма дори следа от такава стока”, изумен е д-р Шиков.

Той предупреди, че е изключително опасно да се консумира неизследвано месо. “Освен от свинска тения има голяма вероятност човек да се разболее и от трихинелоза. Вдига се висока температура, придружена с болки в мускули и стави. Поврежда и очите”, категоричен е шефът на пловдивската дирекция по безопасност на храните.

Други от От Пловдив

Идея: Слагат виенско колело на Младежкия хълм в Пловдив, ще се вижда чак до Карлово

Преди време се обсъждаше на върха на най-високото тепе в града да има панорамен ресторант или църква Сега първо ще се търсят европари за изграждане на поливна система

Задържаха пловдивчанин, измамил двама пенсионери с 27 хил. лв. по схемата "Твой близък уби дете"

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 25-годишен мъж с инициали Р. З., че на 21 юни и 5 юли т. г. е извършил две телефонни измами, при които са пострадали двама мъже, на 77 г

Вижте тримата, били и заплашвали пловдивчанин заради чатове, сред тях и кметът на хисарско село

Гледат делото при закрити врати В Пловдивския районен съд бяха доведени 28-годишният Петър Истилянов, баща му Цвятко, който е кметски наместник на хисарското село Мало Крушево, и Валентин Джевизов

Министър Коритарова: До края на годината камерите на тол системата готови да засичат и скоростта

Поевтиняване на винетните такси няма да има, но не се предвижда и поскъпване, каза министърът на регионалното развитие Не можем на всеки участък да поставяме колчета

Бебето, с което майка му скочи от хотел в Кърджали, е със счупен череп и опасност за живота

Борят се да го спасят в най-голямата пловдивска болница  Със счупен череп и опасност за живота е бебето, с което майка му скочи от третия етаж на хотел в Кърджали

>