Не е за вярване! В столицата на тиквите не остана ни една (снимки)

24.12.2021 17:00 Радко Паунов

  - 200 тона ги разграбиха, казва производителят Петър Танев

- Окъснели клиенти търсят под дърво и камък в Горски извор, но няма

Какво е Коледа без тиквеник с аромат на канела и орехи?

Окъснели домакини търсят в хасковското село Горски извор, но напразно. Камарите, които доскоро се издигаха по тротоари и улици, вече ги няма.

"Не е за вярване! Кога успяхте да ги продадете", пита пловдивско семейство. Няколко пъти тази есен минавали през селото и си купували от реколтата на Петър Танев. "Нямам ни една. 100 тона бяха. Продадох ги", отговаря той. И обещава догодина да произведе повече.
През септември около къщата му се издигаха могили с цигулки. Гледката беше смайваща. Мнозина го мислиха дали ще успее да ги пласира. Продаваше ги по 60 ст. за килограм, а по пловдивските пазари вървяха 1,20 лв. Белите тикви пък ги даваше за левче килото.

Къщата на Танев е на централния път в Горски извор и се пада малко на ъгъл. До първото ниво на прозорците му се издигаха купчини от тикви. Отделно беше наредил плътни камари от двете страни на централното шосе по тротоарите. Стока за хиляди левове стоеше навън.

"Няма кой да краде. Максимум да си вземат една-две през нощта. Но всичките не могат", отговаряше великодушно производителят, докато продаваше.

Тиквите му наистина са сладки като мед. "На път за Комотини в началото на октомври носихме на наши приятели. Гъркините си облизаха пръстите", разказва пловдивското семейство. То не е единственото, което сега иска пак да си купи, за да сложи тиквеник на масата по празниците. 
"Всеки ден се появяват клиенти. Идват, питат, но няма. Още в края на ноември свършиха", твърди Танев. И обещава догодина да произведе повече.

По думите му реколтата била много добра. Засял 17 декара. Догодина смята да ги увеличи на 20. Вече е изорал мястото. "Живот и здраве, на 1 април ще ги засеем, ако времето позволява", казва Петър. Твърди, че не била капризна култура. "Иска две прекопавания и две поливания. Зорът е при брането, защото тонове минават през ръцете ти. Имам 10 работници", обяснява той.

Пловдивчани, софиянци, хасковлии - масово, които са пътували към Хасково и Свиленград, са спирали в Горски извор, да купуват, но не само от Петър Танев, а и от други производители. Селото се слави като столица на тиквите. Някои тежаха над 10 кг. Хората пълнеха багажници като луди.

Селото е на 60 километра от Пловдив. 

Танев се моли и следващата година да е благодатна, както тази, която си отива. "Родиха се много тикви. И понеже лятото беше много горещо, слънцето ги наля със захар", обясни производителят.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>