Университетите ни с доверие по-високо от доверието към ЕС, наравно с църквата и армията (Видео, снимки)

20.12.2021 16:50
На церемония по връчване на призове по единадесетото издание на „Рейтинг на университетите в България“ бяха отличени висшите учебни заведения, които показаха най-високи резултати през изминалата година. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ И РУМЯНА ТОНЕВА

Най-добрите университети получиха академични оскари

Университетите у нас се ползват с доверие, което е по-високо дори от това в Европейския съюз и наравно с това в църквата и армията, съобщи Георги Стойчев, ръководител на консорциума, който обновява данните в рейтинговата система по поръчка на МОН.

На церемония по връчване на призове по единадесетото издание на „Рейтинг на университетите в България“ бяха отличени висшите учебни заведения, които показаха най-високи резултати през изминалата година. Церемонията, която „24 часа“ прави за шеста поредна година, е известна като Академичните Оскари.

Церемонията се провежда с партньорството на КРИБ и компаниите “Кауфланд България”, “Геотрейдинг”, “Минстрой Холдинг”, “А1 България”, “Дънди прешъс металс”, “Каолин”, “Клийнтех България”, “Телелинк”, “Трейс Груп Холд”, “Хювефарма”, “КЦМ 2000 Груп”, УниКредит Булбанк, “Хидрострой”.

Рейтингът на университетите, който се изготвя по поръчка на Министерството на образованието и науката, е най-смисленото състезание в България. Защото е благородна надпревара между тези, които водят напред духа и интелекта на нацията – най-добрите университети. Това е състезание по писта за развитие, за да бъдат университетите все по-полезни за студентите си – с шанс за добра кариера, на бизнеса – с подготвени кадри и като цяло да допринасят за икономическото развитие.

Днес "24 часа" връчи тези достойно извоювани отличия.

Рейтингът на висшето образование е безценен ориентир за информиран избор за: какво е най-доходно да се учи в България; кои университети и кои професионални направления дават най-добри шансове за реализация на младите хора; кои са специалностите, които гарантират 100% работа веднага след дипломирането.

"Вече 11 г. рейтингът се превърна в инструмент, който може да проследява дългосрочно нуждите на пазара на труда. През тази година пречупихме една отрицателна тенденция, която продължаваше от години. За десет години студентите намаляха от 260 хил. на 200 хил. Тази година за първи път отчитаме ръст на студентите с 4 хил. души. Днес се подготвят се повече лекари, отколкото юристи. И днес икономиката е на първо място, но е следвана от педагогика и медицина. Това показва голямата трансформация на българското образование. За 7 г. броят на чуждестранните студенти. В медицината те са 58% и по този показател сме лидер в Европа. През последните 5 г. са произведени два пъти повече научни публикации, в сравнение с предишните 5 г., подобрява се делът на тези, които остават да се реализират в България, подобрява се делът на тези, които се реализират на позиции за висше образование. Това означава, че българската икономика произвежда все по-качествени работни места, но и доходите растат", обясни Георги Стойчев, ръководител на консорциума, който обновява данните в рейтинговата система по поръчка на МОН. Той цитира и проучване на "Алфа рисърч" от октомври според, което през последните 3 г. доверието в университетите  се е увеличило от 43 на 56%. Това е индикация за по-голямата прозрачност, която се постига с рейтинга и националната карта, каза още Георги Стойчев. 

"Изключително важно е данните да стигнат до техните адресати, благодарение на високата популярност на "24 часа" те ще чуят най-важните послания, които днес трябва да стигнат до тях. Днес ще си спестя критичните коментари, защото е Игнажден, но ще ги споделя на ректорите, защото има за какво да говорим. Тези последователни действия, които започнаха през 2014 г., събираха консенсус в парламента и резултатите са видими и за обществото. Светът се развива бързо и напредъкът не трябва да ни успокоява, ако искаме да сме конкурентоспособни. Трябва много упорита работа в някои области - повишаване качеството и мотивацията на преподавателите. Вторият проблем за решаване е фрагментираността на нашите висши училища.  Третият- научните изследвания и тяхното приложение в практиката. Истината е, че България все още е много далеч от нивото от преди 25 г. Това са отворени теми, които трябва да се проведат на експертно ниво и след няколко години да отчитаме", каза акад. Николай Денков. Обясни, че е имало и дискусия и критики за картата на висшето образование. Тя ще намери своето място, като един от важните инструменти за вземане на политически решения. Още през  януари и февруари ще започне дискусия.  

Министърът на образованието акад. Николай Денков връчи отличието на ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков. Това е университетът с най-много първи места по професионални направления – 23.

"Искам да благодаря на вестник "24 часа" и на Отворено общество за развитието на рейтинговата система. Искам да благодаря на всички ректори, защото обикновено тяхната роля се подценява. През последните години направихме една много тежка, но много успешна реформа. Тя промени всичко и това стана благодарение на ректорите, които пожертваха собствения си конфорт. Преди 6-7 години част от моите колеги гласуваха промени, с ясното съзнание, че за техния университет това може да е по-лошо", обясни проф. Герджиков. Той благодари и за инвестициите на МОН в инфраструктурата - в лаборатории и апаратура.  

Медицински университет - София бе отличен заради първи места по професионални направления „Медицина“, „Обществено здраве“, „Стоматология“, „Фармация“.  Изпълнителният директор на „Клийнтех - България“ Марияна Хамънова връчи наградата на акад. Лъчезар Трайков, ректор на Медицински университет – София.

"Българските вузове заемат все по-ключови позиции в европейския контекст и  вярвам, че ще работим все по-успешно заедно", каза изпълнителният директор на „Клийнтех - България“ Марияна Хамънова

"Г-н министър, вие сте един шанс за нашето образование. Не ви се подмазвам, познавам ви от години. МУ- София е флагманът в сферата на здравето. Факт е, че за 25 г. сферата на здравето си вършеше перфектно работата в образованието. Подготвихме много добри здравни специалисти  и един от основните ни приоритети е да заложим на младите хора. Тази година увеличихме с 10% заплащането на младите хора, с 10 % стипендиите, отделихме специално финансиране на публикациите на младите. Отделяме огромен собствен ресурс за научните изследвания. Тези награди, които ще получим медицинските университети, са гарант, че може да ни се доверите", каза акад. Лъчезар Трайков. 

Техническият университет е класиран на първо място в 6 професионални направления. Академичният оскар получи проф. Георги Тодоров, председател на Общото събрание на Технически университет – София от Наталия Митева, мениджър „Образование и социално въздействие“ на „Телелинк“. 

"Повече от всякога българският бизнес има нужда от добре подготвени хора, имаме нужда младите хора да се впуснат в едно приключение с високите технологии и да се адаптират към светкавично променящите се технологии", каза Наталия Митева, мениджър „Образование и социално въздействие“ на „Телелинк“.

Искам да благодаря на целия академичен състав и преподавателите, които запазиха обучението на изключително високо ниво. Ние гледаме напред - към европейска разпознаваемост. В света се води една битка между знаещи и можещи и незнаещи и неможещи и тя ще определи бъдещето на нашите деца, обясни проф. Георги Тодоров.

Университет за национално и световно стопанство – София взе специалната награда „Най-престижно висше училище в най-масовото професионално направление Икономика според работодателите и преподавателите във висшите училища“.

Аграрен университет – Пловдив е на 1-о място в направления „Растениевъдство“ и „Растителна защита“.

Мила Вълкова, старши ръководител "Подбор и работодателска марка" на „Кауфланд - България“ връчи академичните оскари на ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров и ректорът на Аграрен университет- Пловдив проф. Христина Янчева.

Връзката между бизнеса и образованието е много важна. Радваме се, че мостът между нас може да бъде изгради успешно, каза Мила Вълкова, старши ръководител "Подбор и работодателска марка" на „Кауфланд - България“.  

"За шеста поредна година получавам тази награда. Тя е доказателство, че нашият университет е лидер в тази сфера. Сектор "Земеделие" има нужда от млади и образовани хора, които да прилагат технологиите, изкуствения интелект и космическите технологии", каза проф. Янчева. 

За да управлява човек добре, то трябва да може да измерва това, което прави и този показател е рейтингът. В момента България има политически, икономически и управленски проблеми, а ние обучаваме кадри за тях.  Това призвание от работодателите за нас означава много", каза проф. Димитров. 

Химикотехнологичен и металургичен университет – София заема първо място в 3 професионални направления. Ирена Цакова, директор “Разрешителни и правни дейности” на „Дънди прешъс металс“ връчи наградата на проф. Сеня Терзиева - ректор на Химико-технологичен и металургичен университет - София. 

"За мен е огромна чест да въча тази награда, като един възпитаник на ХТМУ.  Проф. Терзиева, пожелавам ви да имате мотивирани студенти, които да завършатт и да работят по специалността си, каза Ирена Цакова, директор “Разрешителни и правни дейности” на „Дънди прешъс металс“. 

"Ние увеличихме приема си, увеличихме субсидиите си и това се отразява на младите хора, които избират да стават преподаватели, но и към младите хора, които избират да учат при нас. Трябва да благодаря на колегите, които спазват високо качество. Продължаваме да променяме материалната среда, защото за нас е важно да имаме модерни лаборатории", каза проф. Терзиева.

Университет по архитектура, строителство и геодезия – София заема първо място в направление Архитектура, „строителство и геодезия“.  Проф. Николай Вълканов, председател на Съвета на директорите и собственик на Минстрой Холдинг АД връчи отличието на проф. Иван Марков, ректор на Университет по архитектура, строителство и геодезия.

Това е цветът на българската наука, който днес е събран на едно място. Целият бизнес трябва да разбере, че трябва да се инвестира в зали, техника, стажове и стипендии. Такива събития дават импулс и всеки вижда къде е, а през следващата година ще се старае малко повече, каза проф. Вълканов. 

Подготвяме кадри за цялото строителство и инфраструктура. Тази награда не е само моя заслуга, но на целия колектив, каза проф. Марков. 

Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ – София е класиран на първо място в направление Проучване, „обработка и добив на полезни изкопаеми“. Инж. Кирил Илиев, изпълнителен директор на „Геотрейдинг“ награди проф. Ивайло Копрев - ректор на Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски".

През изминалите две години сме осигурили 37 стипендии и тези студенти стартират своите първи стъпки при нас. Надяваме се, да останат при нас и да им дадем един добър старт в професионалната им кариера, каза Инж. Кирил Илиев, изпълнителен директор на „Геотрейдинг“.

Най-ценият ресурс са нашите студенти. От един месец ние сме отворени присъствено. Работим за България и да покажем, че науката може да се прилага, каза проф. Копрев. 

Американски университет в България заема първи места в професионални направления „Администрация и управление“ и „Обществени комуникации и информационни науки“.  Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк“ връчи академичното отличие на Сабина Вийн, декан на студентите, Американски университет в България.

Живеем във времена на промяна, в която се предизвикваме трансформира се начинът, по които мислим и работим, започнахме преход към зелена и устойчива икономика. Тези възпитаници с гордост казват, че са завършили Американския университет, каза главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк“. 

От името на целия университет искам да благодаря за наградата, което е не само признание, а и огромно задължение. Мисля, че имаме много общо- отдадеността на нашата професия, която е и наша кауза. Вие сте нашите достойни спаринг партньори, ако вие не бяхте на ниво, нямаше да бъдем и ние. Вярвам, че ще имаме още повече възможности за сътрудничество,  каза Сабина Вийн. Последната година ни показа, че можем да разбием стените на класическата класна стая и да преподаваме качествено независимо от обстоятелствата, каза още тя.  

Тракийски университет - Стара Загора бе отличен заради първите места в направления „Ветеринарна медицина“ и „Животновъдство“. Д-р инж. Христо Грозданов, управител на Института по транспортно строителство и транспортна инфраструктура връчи отличието на доц. Добри Ярков, ректор на Тракийски университет - Стара Загора.

Тази заслуга е на хората, които преди 100 години са основали ветеринарната медицина. Ние не спираме да мечтаем и да работим от 1 април има университетска ветеринарна болница 24 часа. Имаме шанс през следващите две години да завършим трансформацията на целия аграрен сектор- поръчани са първите роботи за доене, дронове за проследяване здравето на животните и трансферът на знания е много бърз. При нас се обучават студенти от 50 държави - министри, политици, бизнесмени в Азия, Африка, Европа, каза доц. Ярков.

Военна академия „Георги Стойков Раковски“ заема първо място в направление „Военно дело“.

Академия на Министерството на вътрешните работи пък е на първо място в направление „Национална сигурност“.

Нов български университет има първо място в направление „Теория на изкуствата“.

Национална спортна академия „Васил Левски“ - първо място в направление „Спорт“. 

Главният редактор на в. „24 часа“ Борислав Зюмбюлев връчи наградите на генерал-майор доктор Груди Ангелов, ректор на Военна академия "Георги Стойков Раковски". Той отличи  и старши комисар доц. Руси Янев, ректор на Академията на МВР, проф. Пламен Дойнов, ректор на Нов български университет и проф. Апостол Славчев, - зам-ректор Национална спортна академия "Васил Левски". 

Медицински университет – Пловдив заема първо място в направление „Медицина“

Университет по хранителни технологии – Пловдив – първо място в направление „Хранителни технологии“

Лесотехнически университет – първо място в направление „Горско стопанство“

Великотърновски университет - специална награда за първо място в професионални направления История и археология, Филология и Философия за висше училище извън София.

"За поредна година получаваме тази награда. Имаме уникална специалност - психология в системата на отбраната и се надяваме нашите студенти да имат все повече успехи, ген.-майор Груди Ангелов. 

"Огромна е отговорността за обучението на нашите студенти в тази благородна професия. Пожелавам ви да ни биете, но не съм убеден, че ще го направите скоро", каза доц. Руси Янев. 

"Мисията на нашия университет е да бъде крепост на хуманитаристиката.  Няма наука без честност", каза проф. Дойнов. 

"Ние се стремим да повдигнем все повече нивото на нашите кадри", каза проф. Славчев. 

Георги Стойчев връчи оскарите на проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет – Пловдив, проф. Пламен Моллов - Университет по хранителни технологии – Пловдив, чл.-кор. проф. Иван Илиев, ректор на Лесотехнически университет, проф. Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет.

Приемам тази награда, като репер за нашите дейности. Днес искам да споделя нещо по-лично и цяла сутрин получавам поздравления - времето да излезем от капсулата на безвремието е настъпило. Продължаваме промяната, каза проф. Моллов.

Радваме сте, че сте топ от 2% на света. Искам да изкажа благодарност и на моите колеги, каза проф. Илиеав.  

"Искам да благодаря на колегите, че постигнахме добри резултати през една трудна година", каза проф. Бонджолов. И призова системата да се изчисти от Остапбендеровци.   

"За мен е чест да получа тази награда, която делим с нашия по-голям брат - МУ в София. Построихме уникален учебен корпус, но в него има човешки дух, поддържан от преподавателите и студентите", проф. Мурджева.  

Национална художествена академия е на първо място в направление „Изобразително изкуство“.  А национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" има първо място в направление „Музикално и танцово изкуство“. Издателят на вестник "24 часа" Венелина Гочева отличи проф. Георги Янков, ректор на Национална художествена академия и проф. Сава Димитров, ректор на Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". 

Искам да поздравя всички наградени, защото знам колко много труд е дал всеки  от вас като преподавател и учен. С такъв министър ни предстоят още предизвикателства - да повишим нивото на науката и мястото на България в Европа, каза проф. Генка Петрова, заместник-министър на образованието и науката.

Ние създаваме културата на нашата страна, каза проф. Янков. 

 Благодаря на моите колеги. В момента на тази 225 години, виждате много история на тази импровизирана сцена. Ние създаваме културния продукт на държавата, каза проф. Димитров.

Нашите университети се ползват с доверие, което е по-високо от това в ЕС. Използвайте го, за да убедите студентите, че качественото образование в България. За нас образованието е кауза и ни се иска през следващата година да започнем дебат по различните професии. Първо ще започнем с медицината и педагогическите специалности. Виждам колко път изминахме от първия рейтинг. Най-важното е да убедите студентите да останат в България, каза издателят на "24 часа" Венелина Гочева.   

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>