ФИФА финансира нов футболен терен до стадион „Ивайло“ във Велико Търново

15.12.2021 17:30 Дима Максимова
Теренът, на който ще се изгради новото игрище

Международната футболна федерация FIFA финансира нов футболен терен за тренировъчна и състезателна дейност, който ще бъде построен западно от стадион „Ивайло“ на мястото на бившата ледена пързалка във Велико Търново, съобщиха от местната управа.

Проектът е на Община Велико Търново и ще бъде изпълнен от Българския футболен съюз чрез програма на ФИФА. Осигурените средства са в размер на 290 000 долара, има избран изпълнител след успешно проведени процедури от БФС като възложител.

Планирано е изграждането на новия терен да приключи до края на август 2022-а година. Игралното поле ще е с размер 100/64 метра, естествено тревно покритие, ще бъдат изградени и необходимите съоръжения на техническата инфраструктура – дренажна и поливна система, ограда с височина 6 метра, паркоместа и др.

Като партньор и собственик на поземления имот Община Велико Търново премахна коритото на старата ледена пързалка и осигури средства за преместване на трафопоста и за изграждане на подпорна стена от страна на ул. „Йоновка“.

Общината си върна стопанисването на имота с площ от 10,3 декара през пролетта на 2015 г. След това бяха демонтирани остатъците от оградата, пространството бе подравнено и цялостно почистено от земна маса, строителни отпадъци, храсти и др.

С изграждането на новото футболно игрище кметът на Велико Търново Даниел Панов изпълнява пореден поет ангажимент. Теренът ще подобри значително материалната база и условията за развитие на професионалния и детско-юношеския футбол.

Инициативата надгражда реализирания преди две години проект за създаване на тренировъчния футболен терен с изкуствено покритие „Трифон Иванов“, който бе построен до Спортно училище „Георги Живков“.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>