Пловдивчани обикалят за ваксини срещу грип и чуват само “Няма”

30.11.2021 07:30 Румен Златански
На много аптеки в Пловдив има надписи “Ваксини няма”.
Шефката на фармацевтите в Пловдив Димитрия Стайкова съветва за търпение.
д-р Константин Сотиров

- С повече упоритост и малко късмет може да се намери, твърди шефката на фармацевтите в града

- Българи ходят да ги търсят в Одрин, но и там липсват

“Няма.” Това е отговорът, който всеки ден чуват пловдивчани, обикаляйки аптеки, за да търсят ваксини срещу грип.

Интересът нарасна, след като водещи медици предупредиха, че тази зима се очаква отново да ни атакуват щамовете “Виктория”, “Пукет” и “Вашингтон”. От Министерството на здравеопазването разпространиха данни от изследване, проведено в Мичиганския университет в САЩ, според което

ваксинираните

срещу грип се

заразяват

по-рядко с

коронавирус

Това отприщи още по-голямо търсене сред пловдивчани. Засега обаче масово удрят на камък.

“Обиколих четири аптеки и навсякъде отговорът е отрицателен. Имунизиран съм срещу COVID още през март тази година, готов съм да си сложа и трета доза. Искам обаче да се ваксинирам и срещу грип, за да съм спокоен, но това се оказа най-трудно, защото не мога да намеря”, оплака се 43-годишният Иван Михайлов от квартал “Мараша”.

Говорил с личната си лекарка, но и тя не могла да му помогне, защото разполагала с бройки само за хора над 65 години. Тях ги имунизират безплатно по програма на здравното министерство. Михайлов сега търси и в социалните мрежи, надявайки се отнякъде да го снабдят.

В същото положение е и 52-годишната Петя Иванова от кв. “Капана”. “Не успявам да намеря. В пет аптеки на главната улица ходих. Обещаха да доставят скоро. Ще преглътнем цените, които са повишени. Най-евтината е 22 лева, други стигнаха 27”, добави Иванова. Молила и близки от София, но и те не успели да я снабдят.

Повечето собственици на аптеки признават, че

не са очаквали

такъв голям

интерес. Затова

поръчали малки

количества

“Заредихме само 20 бройки и свършиха за пет дни. Имаме запитвания и заявихме още 30. Обещаха да ни ги доставят, но кога - не се знае”, казаха от голяма аптека на булевард “Цар Борис III Обединител”.

Според Димитрия Стайкова, шеф на регионалната организация на фармацевтите в Пловдив, интересът е сред хората над 65 г. Тя призова пловдивчани за малко търпение. “Да си поръчат в дадена аптека и да почакат”, препоръча Стайкова. Смята, че с повече упоритост и малко късмет човек можел да намери.

“Имаме “Инфлувак” за 23 лева и “Ваксигрип” за 28.

Някои купуват,

но други

се мръщят,

че цената

им е висока”,

заявиха пък от аптека в район “Северен”.

Оказа се, че в момента няма възможност за внос от Одрин и Чорлу, както ставаше през последните години. Пловдивчани масово се снабдяват с лекарства оттам, защото са по-евтини. Тези дни хиляди посещават близкия турски град за шопинг и една от важните им покупки е ваксина срещу грип.

“В момента няма. Очакваме зареждане”, каза Ерхан Хан от Одрин, който доставя всякакви стоки за българи. Според него цената на ваксините срещу грип в Турция няма да надхвърли 12 лева за бройка.

Учените от Мичиганския университет в САЩ са анализирали данните на 27 201 пациенти, които до 15 юли 2020 г. са се тествали за COVID-19. От тях почти 13 000 са били ваксинирани срещу грип. Лекарите са установили, че в групата на имунизирани срещу сезонни инфекции по-малко хора са се заразили с COVID-19 (4%), отколкото в групата на неваксинираните (4,9%).

Освен това пациенти с противогрипна ваксина по-рядко са били хоспитализирани или изкуствено обдишвани, а средният им престой в болница е бил по-кратък. Според медиците от САЩ обаче това не бива да подвежда хората, че с ваксина срещу грип могат да се предпазят от COVID. Затова е най-добре според тях да си сложат и двете.

Д-р Костадин Сотиров: Вълната се чака в средата на декември

Симптомите са идентични като при COVID, казва председателят на семейните лекари

- Д-р Сотиров, имате ли вече пациенти, които са пипнали грип, и как ги лекувате?

- Около 25% от пациентите са с COVID-19, а останалите случаи са предизвикани от риновируси, респираторни или от други видове коронавирус. Все още нямам случаи на грип, но досега наблюденията сочат, че вълната у нас се надига около Коледа или най-рано в средата на декември. Пикът е в края на януари и през февруари, а обичайно приключва в началото на март.

Досега само веднъж грипът ни изненада по Коледа. А през 2020 г. имаше 2 вълни – в края на януари и в края на февруари, които бяха предизвикани от различни типове - А и В. Беше точно преди да се заговори за COVID-19 и преди да бъде обявена пандемията. Тъй като и в двата случая силно бяха засегнати учениците, в Пловдив и в областта бяха обявени грипни ваканции два пъти.

В началото на тази година нямаше грип, нито други вируси. Вероятно защото хората си стояха повече вкъщи, контактите им бяха силно ограничени и сведени до минимум, спазваше се дистанция. А когато излизаме навън, всички носим маски, но не можем да се крием зад тях цял живот.

- По кои симптоми да разпознаем грипа?

- Те са идентични като тези при COVID-19 - температура, болки в гърлото, кашлица, хрема, отпадналост, болки в мускулите.

- А как да ги различим?

- Не ги различаваме. Разбира се, че са едни и същи, защото и в двата случая става дума за сходно протичаща инфекция. Разликата е в това, че без симптоми грипът е заразен в рамките на няколко часа до един ден, а COVID-19 – 3-5-7 дни. Най-лошото е, че човек не знае, че е болен, а заразява, при това много хора. Затова е важно да се спазват противоепидемичните мерки и всички да носят маски – те предпазват и от грип, и от коронавирус. Ако човек има кашлица, трябва да се отдръпне, за да пази околните. Заразяването и при двете заболявания става най-често в колективи, затова там не бива да се допускат болни. Повечето хора обаче смятат, че нищо им няма, хванали са някаква безобидна настинка и си позволяват да ходят на работа или на училище. Това всъщност е вирусна инфекция, която е силно заразна.

- Вие лично препоръчвате ли на пациентите си да се ваксинират срещу грип и защо?

- Разбира се. Имунизацията е безопасна и е подходяща за бременни в 7-8-9-ия месец, за кърмачки, както и за бебета над 6 месеца, като при тях се поставя половин доза. Навсякъде по света възрастните се имунизират, за да пазят най-малките. Ако не са ваксинирани, са рискови и за околните. Малките деца са уязвими. Те страдат и дори загиват от грип. Има тежки последици, които могат да ги инвалидизират – енцефалити, менингити и др.

- Каква е готовността на лекарите за грипна епидемия на фона на COVID пандемията?

- Вероятно ще стане като в Италия – ще има много пациенти, които се нуждаят от кислородотерапия, а няма кой да се грижи за тях в болниците.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>