Сагата с машините - кой печели от скандала

12.11.2021 18:21 Виктор Иванов
Половината от 1600-те машини за гласуване вече са у нас
Ивайло Мирчев, кандидат-депутат от "Демократична България"
Радомир Чолаков

Предизвикан е, за да откаже хората да гласуват, подозират правителството и ДБ

Не, някои искат да разрушат цялата политическа система, връщат от ГЕРБ

Машинното гласуване, вече пробвано два пъти успешно (на 11 юли в почти всички секции), изненадващо може да се окаже камъчето, което да преобърне колата на третите за годината парламентарни избори.

Трите главни теми на есенната кампания съвсем естествено бяха борбата с пандемията, кризата със световния скок на цените на горивата и електроенергията и родната -  да се променя ли правосъдната система. До последните 5 дни на кампанията.

Изненадващо на 6 ноември ГЕРБ обявиха, че в България са внесени малко нелегално 228 машини за гласуване, за които ЦИК не знае. И че с тях съвсем спокойно може да бъде избрана една парламентарна група или нов държавен глава. Последваха доста разнопосочни обяснения от ЦИК и вносителя "Сиела Норма", а МВР цяла седмица тичаше из София да охранява нови и нови местоположения на никнещите като гъби несертифицирани устройства за гласуване. Докато накрая от 228 станаха 427 (по броенето на ЦИК, "Сиела" и ДАНС", или над 600 (ако ги броят доскорошните управляващи).

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов побърза да обяви изборите за фалшифицирани, въпреки че щял да признае резултата. Опонентите му пък го упрекнаха, че нарочно саботира машинното гласуване. Като най-ясно тезата изказа публично премиерът Стефан Янев. Според когото шумът с внесените допълнително машини е да бъде дискредитиран целият процес на гласуването, а хората да се откажат от участие в изборите. Правосъдният му министър Иван Демерджиев открито заподозря връзка на ГЕРБ със "Сиела Норма", а говорителят на правителството Антон Кутев се питише кому е нужно да внася точно сега тези машини и защо не е изчакал с една седмица.

Целият този шум като нищо може да се отрази на финала на кампанията и дори финалните резултати, допускат и политолози, и социолози. Като посоките са няколко - отказ на колебаещите се да гласуват или пък наплив  на мобилизирани именно от скандала гласоподаватели. Подозира се дори  желание да се разруши цялата политическа система.

Интерес от скандала с машините има ГЕРБ, а целта е колкото се може повече хора да не отидат да гласуват. Това е тезата на "Демократична България".

"Разчитат на това партийните ядра да решат изборите. Това би направило победата на ГЕРБ по-голяма. Няма никакво друго обяснение Бойко Борисов години наред да не се съгласява с нашите искания за независим одит на кода на софтуера на машините и да го направи едва вчера. Това е само нагнетяване на напрежението и хората да си кажат: "Писна ми!" и да не стигнат до секциите", коментира пред "24 часа" кандидатът за депутат на ДБ Ивайло Мирчев.

Още по-голямата цел е да се върне гласуването на хартиени бюлетини, смята той. "Докато ние работим за гласуване през интернет и машинното гласуване го спрягаме като стъпка в тази посока. За ГЕРБ е идеално да се върнат бюлетините, защото така ще носят депутатите им бюлетини в чували в РИК-овете. По този начин за тях се решава всичко. Видяхме разликата в резултатите, когато не можеш да манипулираш вота", каза още Мирчев, като се позова на изборите от 11 юли, когато ГЕРБ бе втора политическа сила.

Всъщност тогава в страната ГЕРБ бе победител, а изборите се обърнаха от гласовете в чужбина, които направиха "Има такъв народ" първи с много малко. И които Борисов също подлага на съмнение.

Никоя партия, а само някой, на когото "не му пука" за политическата система, би имал интерес от подобен скандал. Това мнение изрази кандидатът за депутат от ГЕРБ Радомир Чолаков пред "24 часа" в отговор на обвиненията към ГЕРБ. Той изтъкна, че бившите управляващи са най-малко заинтересовани пряко да провалят изборите, защото всъщност прогнозираните резултати им дават 8% преднина пред втората партия (която и да е тя, защото там прогнозите са противоречиви).

"Скандалът се случва, защото има подозрения, че може машините да се манипулират и може да се манипулира вотът и лесно с технически средства да бъде подменян изборът, но не мога да си представя, че може да има политическа партия, която да има интерес от това", добави Чолаков. Според него партията "Има такъв народ" също разбрала, че има риск за вота. Показателно било, че тя бе инициатор за въвеждането на машинното гласуване, а предложените членове на ЦИК от партията на Слави Трифонов гласуваха за 100% преброяване на разписките.

"Ива Митева никога няма да признае, че е направила грешка. Един от големите проблеми на българските политици е, че не си признават грешките. Ако си признаят, че направиха грешка с това машинно гласуване, щеше да ни олекне на всички", коментира той вчерашното й изказване, в което обясни, че ЦИК е независим орган и решенията на членовете не представят партийните нагласи.

Позицията на ГЕРБ изненадващо подкрепи и БСП, като социалистите на няколко пъти също изразиха съмнения в честността на изборите и поискаха обяснения от ЦИК. Като Корнелия Нинова поиска и отговори от НАП и "Митниците", а не само от избирателната комисия и "Сиела".

Доста по-индеферентни към допълнителните машини са от новия политически играч "Продължаваме промяната". Според бившия финансов министър Асен Василев тези устройства нямат софтуер и от тази гледна точка са "безопасни", въпреки че и той изрази учудване и неразбиране защо точно сега са се появили. Тази партия, която привлича гласове от досегашните протестни обаче, всъщност ще е най-малко засегната, ако скандалът откаже част от хората да гласуват. "Продължаваме промяната" са понесени на крилете на новата надежда и техните гласоподаватели в момента напомнят твърд електорат, твърдят политолози.

А ДПС и "Има такъв народ" просто запазиха мълчание, така както правиха през цялата кампания по която и да било друга тема.

Скандалът най-вероятно няма да окаже почти никакво въздействие върху изборните резултати. Или поне това показват данните на сайта "24 часа" кои са всъщност популярните теми. А данните от нашата статистика показват, че темите за политиката и изборите всъщност са избутани много назад от коронавируса, цената на чернокопа и тока. Очевидно това ще са истинските препъни камъни на изборите пред партиите, които заради машините забравиха истинските проблеми.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>