Стефан Янев: Ще дадем на новия парламент отворен бюджет (на живо)

12.11.2021 08:30 Виктор Иванов
СТЕФАН ЯНЕВ

Няма проблем с машините, изборите ще са честни

Говоренето на Рашков може да се определи и като компромати

Следващата седмица на училище и децата до 8-и клас

"Българските граждани могат да бъдат спокойни, че правителството и ЦИК са предприели всички мерки за честен вот, който отразява реално гласовете. ЦИК и изпълнителната власт са направили организация всички машини с техните софтуер и флашки са достатъчно гарантирани. Електронните ключове са заредени контролирано на определен брой машини. Няма как други машини и флашки да се ползват на вота", заяви служебният премиер Стефан Янев.

На страницата на ЦИК сме готови да публикуваме серийните номера на всички машини и всеки да може да провери даи машината в секцията отговаря, добави той във видеоинтервю за фейсбук страницата на правителството.

Цялото говорене за допълнителни машини, които биват откривани, е спекулация, чиято цел е да демотивира гражданите да гласуват, категоричен бе Янев.Това са втори поредни избори с масово гласуване с машини. Нека видим опита от 11 юли - тогава нямаше проблеми и съмнения в честността на вота. Защо сега мислим, че ще е различно, защити организацията на изборите служебният министър-председател.

Определени партийни интереси искат да внушават, че машинното гласуване може да се манипулира и така да дискредитират самото гласуване, заяви той. Янев поиска партиите да са по-обрани в говоренето за машините и изборите.

Сигналите за купуване на гласове ги виждаме ежедневно, включително в медиите с акциите, които се провеждат. Вътрешният министър Бойко Рашков е един от хората, които говори в публичното пространство. Неговото говорене може да е остро и прекалено, да се определи като компромати. Но дали е така или не, нека преценяват хората. Целта е да се намали до минимум купеният вот, отговори Янев на въпрос на "24 часа".

Премиерът ще гласува, но отказа прогноза кой ще спечели изборите.

Гражданите трябва да определят как искат да бъдат управлявани и как са били управлявани. С избора си определяме управлението. Да се надяваме, че ще бъде намерен правилен баланс и следващият парламент да излъчи мнозинство за стабилно управление и редовно правителство, каза още Янев.

Тестването на малките ученици е безопасният и щадящ начин да се върнат малките ученици в клас в безопасна среда, защити премиерът въведеното от тази седмица изследване за коронавирус на децата от 1-и до 4-и клас. Имаше обвинения, че се прави прекалено набързо и че не се появиха прекалено бързо тестовете, но вече има достатъчно тестове за всички области и със сигурност от понеделник всички училища ще могат да започнат присъствено обучение.

Не само ще имаме достатъчно тестове, но до понеделник-вторник ще имаме тестове и за връщане на децата от 5-и до 8-и клас, гарантира Янев. Планът за връщането на тези ученици обаче ще бъде направен от образователното министерство, каза той.

Данните от МОН показват намаляване на заразяването на деца. Когато те са достатъчно малко и пандемията в национален план е на ниско ниво, тези мерки ще бъдат отменени, обеща Янев.

Локдаунът, кратък или дълъг, е по-лошият вариант за мерки от зелените сертификати, защити избора на правителството за мерки срещу коронавируса служебният премиер. От началото на служебния кабинет сме казали, че не искаме да затваряме държавата. Локдаунът освен, че може да докара фалити, се отразява и на психологическо ниво и навсякъде е крайна мярка. Надяваме се и го виждаме в последните данни, че мерките дават резултат и вече оздравелите са повече от новозаразените. Трябва да имаме обществено разбиране, че сме потенциални получатели или донори на заразяване и трябва да сме отговорни, каза още Янев.

Миграционният натиск по границите е сравнително постоянен в последните месец-месец и половина. От лятото взехме необходимите мерки да защитим границите си от мигрантска вълна. Между мигрантите също има заразени с коронавирус, въпреки е повечето са здрави, коментира още министър-председателят. 

И в момента има съвместна операция на МВР и армията, около 350 военни са на границата и помагат в патрули и възстановяване на преградното съоръжение, каза още Янев.

Процедурата за нов бюджет изостава, но служебното правителство подготвя рамката и след изборите този проект ще бъде внесен в парламента. От гледна точка на политиките и разходването на средствата през 2022 г. по политики въпросът опира до мнозинството в парламента. Търсенето на политики е работа на парламента и следващо редовно правителство. Това, което ще предложим ще е консевративно, но отворено като възможности, за да определят партиите в НС приоритетите и балансите на бюджета. Две са основните направления на служебния кабинет - да се подпомага бизнесът и икономическата активност на гражданите и да има социални мерки както на работещите, така и за пенсионери. Предполагам този тип мислене ще е и в новия бюджет, обясни Янев на въпрос дали правителството му ще внесе бюджет за догодина.

Ще предложим в проекта за бюджет реален бюджет за АПИ и пътища. В предни години се е залагала една сума 400-500 милиона лева, която не е достатъчна за текущите ремонти в рамките на годината. Нужните средства за поддържане са около 1,5-2 милиарда лева. Досега практиката е била да се заложат 1/3 от парите, а другите с постановления на МС са се раздавали по един начин, който достатъчно подробно бе обяснен от министерството на регионалното развитие - инхаус процедури, строежа на магистрала "Хемус", каза още Янев.

Новите заеми са част от държавния бюджет и не служебният кабинет е измислил, че трябва да го взема. Одобрено е от 44-ия парламент, отговори премиерът на въпрос защо се вземат нови държавни заеми.

Корупцията е важен въпрос и предстои обществото да се занимае с него с цялата му сериозност. Това е предизвикателство и за политическите партии. На пръв поглед изглежда, че имаме законова база и структури за борба с корупцията, но в същото време хората са наясно, че сме далеч от добрите практики на другите държави. Това е една от темите, свързана с реформа на съдебната система, коментира още Янев.

Борбата с корупцията изисква усилията на всички. И почти всички министерства са подали сигнали към прокуратурата за практики и закононарушения. Само в едно министерство има над 60 сигнала към прокуратурата, но правителството не е разследващ орган и не може да сложи етикет дали едно нещо е престъпление, каза още Янев. Това трябвало да каже прокуратурата.

Далеч сме още от електронно правителство и то трябва да е в приоритетите на следващото редовно правителство, препоръча служебният премиер.

Не е точно да сравняваме инвестициите с 2020 г., но сравнявайки и с 2019 г. данните за инвестициите са позитивни, но нека изчакаме края на годината. Но имаме статистика в последните 6 месеца, че над 500 млн. лева са инвестициите в България с над 1500 нови работни места. И тези инвестиции са предимно извън столицата и тенденцията е добра, каза още Янев.

Когато имаме достатъчно развита икономика българите от света вероятно ще си дойдат в България, изрази надежда премиерът.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>