Домакини в Пловдивско луднаха по лесна и вкусна туршия, яде се веднага (снимки)

07.11.2021 15:35 Радко Паунов
Освен че е вкусна и лесно се приготвя, туршията изглежда и красиво. Снимки: Авторът
Маргарита Генова и дъщеря й Невена на бърза ръка направиха една доза от лесната и вкусна туршия. Снимки: Авторът
След като се овкуси със сол, оцет и захар, зарзаватът трябва много добре да се разбърка.
Маргарита е майстор. Освен от бързата туршия, направи и наложена, която обаче трябва да втасва.

Бърза и лесна туршия и най-важното - става за ядене веднага, е хитът сред домакините в Пловдивско тази есен. Рецептата се предава от уста на уста, а чевръсти жени тутакси се залавят и я приготвят за отрицателно време. Отнема не повече от час.

"Не изисква да се вари марината, която  да се налива в бурканите със зеленчука. Не е нужно да се осолява и озахарява и да се чака 12 часа, както е при царската туршия. Нищо подобно. Всичко се прави на мига и само след няколко часа е годна за консумация. А колко ракия пие само", коментират жени на пазарчето в Белозем.

Без да се колебаят, грабват зелки, карфиол, моркови, камби и връзка целина и хукват към къщите да я приготвят. Рецептата е станала толкова популярна, че е стигнала дори и в съседното село Чалъкови.

Дозата е за 10 кг зеленчук - 5 кг зеле, 2 кг карфиол, 2 кг камби (може да се заменят и с червена капия), 1 кг моркови и връзка кервиз. Най-трудоемката част е рязането на зеленчука, но за опитните домакини, особено на село, това е нищо работа. След като всичко се надроби - зелето на ивици, карфиолът на розички, морковите на колелца, а камбите на полумесеци, се слага в голям съд. Овкусява се с 1 ч.ч. едра сол, 2,5 ч.ч. захар, 4 ч.ч. оцет и 9 ч.ч. студена вода. За да се съхрани по-дълго, се слага лъжица натриев бензоат. Но това е по желание, защото няма кой да чака толкова време да я консумира - изяжда се за седмица, най-много две. 

Овкусеният зеленчук се разбърква много добре. Въпросът е да се съхранява в хладно помещение. Някои слагат туршията в буркани и я държат в хладилника.

"Вечер пълня една голяма чиния и отгоре сипвам малко олио. Няма наяждане", казват хора, които вече са я приготвили. По думите им сега е времето за тази туршия, докато на пазарите има зарзават. На всичко отгоре не е и скъпа, цялата доза излиза малко над 20 лева.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>