Коронавирусът не спря модернизацията в здравните заведения на Пловдив

04.11.2021 11:00 Румен Златански
Хирурзите от УМБАЛ “Свети Георги” оперират с навигационна система.
Д-р Надежда Танева с новия ехокардиограф

В УМБАЛ “Свети Георги” оперират с УНГ навигационна система, онкоцентърът разполага с най-новата лабораторна апаратура

Пловдивското здравеопазване изживява тежък период в борбата с пандемията от COVID, но болниците не спират да инвестират в нова модерна апаратура.

УМБАЛ “Свети Георги” се сдоби с единствената за момента в Централна и Източна Европа УНГ навигационна система. С нея оперира и директорът на здравното заведение проф. д-р Карен Джамбазов. В първата интервенция той отстрани тумор в носа на 71-годишен пациент, оплаквал се от затруднено дишане от 6 месеца.

След компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс е установено туморно образувание в десните околоносни кухини, а изходът е само операция.
“Тази техника
позволява на
хирурзите да
сведат до
минимум риска
за пациента. Апаратурата дава възможност да се визуализират анатомичните структури по време на операция, проследява се местоположението на инструментите спрямо анатомията с точност под 1 мм”, обясниха от УМБАЛ “Св. Георги”.

При операции като резекции на тумори на хирурзите се осигурява прецизна ориентация. Те могат да променят системата и софтуера според конкретния пациент. С апаратурата по-ясно се очертават границите на тумора, оптимално се определят разположението и размерът на патологичния процес и оттам – планирането на обема инвазивни действия.
Визуализирането
става в
3D формат
преди и по време на операцията, като същевременно се следи точното положение на хирургичните инструменти.

Навигационната система насочва хирурзите по време на УНГ процедури като функционална ендоскопска хирургия на синусите (FESS), ендоскопски интервенции на основата на черепа и странични интервенции на основата на черепа.

Апаратурата предоставя необходимата прецизност, контрол и наблюдение за отстраняване на малки и труднодостъпни анатомични структури. С нея се извършва също отстраняване на възможно най-голям обем от тумора, като същевременно се запазват функциите и се намалява потенциално въздействието върху важни анатомични структури.

Към момента в центъра са извършени над 300 оперативни интервенции, значителна част от които - с голям обем и сложност, изискващи работа в смесен екип.

С нов ехокардиограф от висок клас е оборудван секторът по функционална диагностика в УМБАЛ “Пловдив” (бившата окръжна болница), обясни нейният шеф д-р Надежда Танева.

  Апаратът е мултифункционален с висока разделителна способност и разполага с високоспециализирани приложения за изследване. Това помага за
точно
диагностициране
на пациенти
с исхемична
болест на сърцето
С него се извършва ултразвуково изследване на каротидните артерии, което позволява да се идентифицира цял набор от структурни изменения при тях. Те са най-често срещани при хора с васкулит, причинен и от COVID.

Наличието на висока резолюция на апарата дава възможност да се извършва прецизна оценка на анатомията и функционалното състояние на съдовете и сърцето. Получените обемни триизмерни образи позволяват да се проследят в динамика промените в клапите и сърдечния мускул, големината и функцията на сърдечните кухини.

Секторът е оборудван още с велоергометър, електрокардиограф (ЕКГ), спирометър и всички методи за изследване на сърдечносъдовите заболявания.

От началото на годината отделението по клинична патология към онкоцентъра разполага с най-ново поколение лабораторна апаратура – автоматизирана система за тъканна диагностика, съобщиха от неговото ръководство.

По-големият капацитет на апарата дава възможност за извършване на различни по вид изследвания за по-кратък период от време и има много предимства за пациентите. Повишава се качеството на предлаганите услуги и значително се намалява срокът за отчитане и интерпретиране на резултатите.

Това позволява създаването на индивидуален подход в лечението на болните, както и мониторинг на таргетни терапии при карцинома на млечната жлеза, белодробния карцином, малигнения меланом и други онкозаболявания.

“Благодарение на модерната апаратура хирурзите
получават бързо
и качествено
оформена
диагноза,
а онколозите имат възможност за персонализиране на лечението на конкретния пациент”, заяви д-р Десислава Ташковa, началник на отделението по клинична патология.

Комплексният онкологичен център е и единственото лечебно заведение в Южна България, в което се провежда високоспециализирано изследване за окончателно определяне на НЕR2 статуса при пациенти с карцином на млечната жлеза с гранични стойности на рецептора. Това го превърна в един от водещите онкологични центрове в България.

УМБАЛ “Св. Георги” е първата у нас, която придоби робот за дезинфекция срещу коронавируса. Това стана през лятото - на 3 август. Модерната техника почиства с ултравиолетова светлина само за 15 минути стандартно болнично помещение. С едно зареждане обработва 18 стаи.

Роботът се управлява дистанционно и докато действа, около него не трябва да има хора. След като приключи дезинфекцията в болничната стая, веднага може да се започне работа в нея, обясни Момчил Кръстев, представител на фирмата производител.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>