Внимание: повишен риск от тромбоза! Специално интервю по темата с Доц. д-р Красимира Христова

26.07.2021 17:30
Доц. д-р Красимира Христова

Много е важно да се грижим за кръвообращението си на всяка възраст. За щастие днес имаме налични системни ензими, които насърчават здравословното кръвообращение. Един от тях е ензимът НАТОКИНАЗА, който ще разгледаме по-подробно в следващите редове.

Доц. д-р Красимира Христова е специалист кардиолог и експерт по ехокардиография и част от екипа на Център по сърдечносъдови заболявания София, и консултант по кардиология в МБАЛ – Надежда. Има защитена докторска степен върху приложението на новите ехокардиографски методи за оценка на миокардната деформация при пациенти след остър миокарден инфаркт. Автор е на много научни статии и учебници публикувани у нас и в чужбина, носител е на награда за млад изследовател на Международната Асоциация по хипертония през 2006 г., както и на редица отличия от национални и международни организации.

- Доц. Христова, като за начало на тази толкова наболяла здравна тема, моля разяснете какво представляват тромбозите и колко опасни могат да бъдат за човешкото здраве?

       - Кръвоносната система има много функции, но основната е да доставя кислород и хранителни вещества до всяка клетка в тялото. Тромб е медицинският термин за кръвен съсирек. Тромбоза наричаме процеса на образуване на тромба, а запушванията на съдовете от кръвоносната система, които не позволяват на кръвта да стига до тъканите и клетките на организма наричаме емболия. Запушванията могат да се получат вследствие на тромб, образуван на място, или дошъл с кръвотока от друга част на тялото. На практика е застрашен всеки от нас, ако не се погрижим за здравето си и не обърнем внимание на рисковите фактори и симптоми. 

- Кои са рисковите фактори? Споделяте, че може да е застрашен всеки от нас?!

     - Нездравословният начин на живот, увеличаване на възрастта и теглото са сред факторите, които въздействат на съдовата система. Един от най-силните рискови фактори за т.нар. „дълбока венозна тромбоза“ е след операции (ортопедия и травматология, съдова хирургия и др.), също така и травми с фрактури на кости и при залежаване, както и хора с разширени вени.  Дори ако ви предстои дълъг полет, или ако седите с часове зад бюрото в офиса, трябва да си осигурите поне минимални движения.

- Това ли е т.нар. синдром на икономичната класа?

    - Да и в професионалната медицина го наричаме "синдром на икономичната класа". Нейната същност е в това, че по време на полета в икономична класа мобилността на краката и тялото е сведена до минимум. И това, от своя страна, е основната причина за дълбока венозна тромбоза. Когато човек е в състояние на неподвижност за дълго време, кръвотокът през вените на краката се забавя рязко, което създава риск от тромбоза, дори при здрави хора. Ковид пандемията намали честотата на пътувания и престоя в офиса, но пък сериозно внимание се съсредочти върху пациентите с инфекциозните заболявания и в частност с COVID-19.

Повишен е рискът от тромбози при пациенти с активна или скорошна ковид инфекция!

При някои пациенти, заболели от Ковид-19, се стига до по-бързо сгъстяване на кръвта. Вследствие на това може да се стигне до образуването на кръвни съсиреци, които да запушват кръвоносните съдове. С всеки изминал ден учени дават отговор на въпросите, свързани с подходящото лечение и профилактика, които помагат за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци. Включително се разглеждат и търсят ефективни  натурални продукти с фибринолитични ефекти  Хранителните добавките с натокиназа показват, че намаляват шансовете за образуване на кръвни съсиреци.

- Доц. Христова, има ли ясна връзка между тромбозите и имунизациите?

- Научната оценка на EMA (Европейската агенция по лекарства) и редица учени предопределят безопасното и ефективно използване на ваксините срещу COVID-19. Минимално завишен риск от настъпване на редки усложнения, свързани с настъпване на тромботични инциденти вследствие на ваксинация, се отчете сред някои групи хора, но той е многократно по-нисък от риска от усложнения при инфекция с COVID-19 на същите групи.  Моят професионален съвет е всеки да обсъди с лекуващия си лекар планираната ваксинация и при необходимост, като превенция да приеме , който подобрява реологията на кръвта и намалява риска от тромботични инциденти.

- Разкажете повече за Натокиназа и как ни помага в тази превенция?

- Натокиназа (Nattokinase) е ензим, извлечен от natto, популярно японски ястие за закуска, направено от ферментирала соя, след добавянето към нея на бактерията Bacillus subtilis natto. В последните години се провеждат десетки проучвания, които сочат, че Натокиназата е едно от най-доказаните естествени средства за подпомагане функцията на сърцето, кръвоносните съдове и микроциркулацията.

Натокиназата допринася за правилното функциониране на тромбоцитите, нормалната циркулация на кръвта и благоприятства правилните процеси на кръвосъсирване, като намалява образуването на тромби. Това е от съществено значение за профилактика от възникване на много заболявания, включително заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

- Достъпен ли е у нас този, явно ключов ензим? Как може да си го набавим, в нашата кухня присъстват други традиционни ензими и лактобацили, но не й натокиназа?

- Достъпен е, дори повече от това! Бъдете проактивни и търсете в аптеките от Фортекс. Произвежда се от Фортекс Нутрасютикалс, в списъка на водещите компании, произвеждащи хранителни добавки и лекарства у нас.

ХЕМОНАТ е иновативна комбинация от 3 активни съставки, включително натокиназа, подпомагащи правилното функциониране на кръвоносната система и нормалната циркулация на кръвта. Натокиназата подобрява кръвообръщението и предпазва от тромби, а добавеният Поликозанол допълва ефектите на натокиназата и благоприятно въздействие върху нивата на холестерола в кръвта. Хемонат е допълнен и с Витамин Е, който допринася за защитата на клетките от оксидативен стрес.

ХЕМОНАТ е подходящ е за пациенти с повишен риск от тромбообразуване,

в това число и такива страдащи от:

Повече за продукта може да прочетете тук:  https://fortex.bg/product/hemonat

Доц. Христова е специализирала в престижни университети в Австрия и Белгия. Има успешно защитена магистратура в областта на Аdvance Medical Imaging в кардиологията към Католически Университет в Льовен, Белгия.

Участва в разработването и клиничното приложение на първия софтуер за триизмерна миокардна деформация. Автор е на много научни статии и учебници, публикувани у нас и в чужбина, носител е награда за млад изследовател на Международната Асоциация по хипертония през 2006 г., както и на редица отличия на национални и международни организации.

Председател е на Асоциация по неинвазивна образна диагностика в България , Член е на борда на Европейската асоциация по ехокардиография – ЕАСVІ, Член на борда на научния комитет на Американската асоциация по ехокардиография.

От 2013 до 2015 г. е избрана за Президент на International College of Cardiology (ІСС), от 2016 г. е Генерален Секретар на ІСС, Fellow на Европейската асоциация по кардиология и почетен член на IACS – Meждународната Академия по сърдечносъдови заболявания. От месец декември 2013 г. е член на Борда на Директорите на Световната лига по хипертония , както и член на Борда на  Международната  Асоциация по Хипертония.  От 2015 г. доц. Красимира Христова е лектор и гост–професор в Creighton University, Oмаха, Небраска, САЩ.

Източници:

Други от От страната и света

Росен Желязков: Ако искахме да сме с ДПС, щяхме да сме в коалиция

България не само не е на пауза, ами е на бързи обороти напред, заяви бившият председател на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ в предаването "Панорама" по БНТ

Атанас Илков: Разпоредена е проверка за действията на полицаите по случая с пребитата жена в Челопеч

Разпоредена е вътрешна проверка в МВР, която трябва да установи как са действали полицаите по случая с пребитата жена в Челопеч. Това каза в Пловдив служебният министър на вътрешните работи Атанас

Правителството прехвърля безвъзмездно на Столична община стадион "Георги Аспарухов"

Министерският съвет прие решение, по предложение на областния управител на област София за безвъзмездното прехвърляне на стадион „Георги Аспарухов" и комплекс „Герена" на Столична община

Бой и стрелба в София при спор за паркомясто

Бой и стрелба във въздуха в София след скандал за паркомясто. Конфликтът се разразил в петък вечер между трима мъже от една страна и баща и син - на 26 г. и 57 г., в столичния квартал „Зона Б-5"

Одобриха 9 млн.лв. за смяна на водопроводи в Драганово

НС одобри исканите от Община Горна Оряховица средства за първия етап по подмяната на водопроводи в Драганово. Това стана изменения в  Закона за държавния бюджет, гласувани днес

>