Анастас Герджиков: Ако стана президент, ще има редовно правителство

25.10.2019 10:30
Проф. Анастас Герджиков

Най-спешната задача на новия президент е незабавно да се захване да е олицетворение на е олицетворение на единството на нацията. Още повече, когато след шестте месеца на служебното правителство сме толкова разединени, е изключително важно президентът да протегне ръка на всички.

Това заяви пред Би Ти Ви кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков. Той упрекна играещият за втори мандат Румен Радев, че е провел формално консултациите за съставяне на правиттелство в 45-ия и 46-ия парламент и не е положил усилия да се постигне съгласие.

„Не става дума президентът просто да организира едни формални консултации, след което да вдигне ръце и да назначи служебно правителство. Ако аз бъда избран, ще бъде съставено редовно правителство“, ангажира се проф. Герджиков. Според него президентът има ролята да обедини партиите около важни за обществото идеи – върховенството на закона, качествено и достъпно здравеопазване, качествено образование и пр.

„Ако се събираме много пъти, за да говорим и опитаме да намерим общите точки, тогава ще има положителен резултат. Мога да работя с всички партии“, категоричен бе проф. Герджиков.

Румен Радев се държи шизофренно, определи професорът поведението на президента относно наложените от служебното правителство противоепидемични мерки.

„Радев е в шизофренна ситуация. Първо се държеше като човек, който няма нищо общо с назначеното лично от него правителство, а в неделя изведнъж извика министрите, за да им дърпа ушите“, заяви Герджиков.

Според кандидата за държавен глава служебното правителство е пропуснало 6 месеца, за да проведе ваксинацията срещу коронавируса. В момента кабинетът действал панически и нямал никаква стратегия.

„Идеята за зеления сертификат веднага е несъстоятелна. Има няколко алтернативни варианти. Сертификатът е чудесна идея за държава с 60-70 процента имунизирани. А тук е 20 на сто, защото правителството рязко намали ваксинирането, след като бяхме стигнали до 20-30 000 души на ден. Не е въпросът да стимулираме хората със смарт часовници, а да ги убедим“, заяви Герджиков. Той подчерта, че се е имунизирал още през март и е положил усилия университетските преподаватели да се приравнят с хората на първа линия по отношение на имунизацията.

Поредица от мерки могат да намалят шока с цената на електроенергията, обясни още Герджиков. „Аз за разлика от Радев мога да намеря общ език с останалите европейски лидери в Брюксел“, заяви той. Мерките включват и построяването на нова ядрена мощност, и намаляване на акцизи и ДДС върху енергията, изброи проф. Герджиков. Според него предложената от служебното правителство газова централа на територията на комплекса „Марица Изток“ е лобистки проект.

Други от От страната и света

34 тежки катастрофи у нас за денонощие, ранени са 40

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 34 тежки катастрофи. Ранени са 40 души, като няма загинали, сочи информация на сайта на МВР

Удариха с дрон по дома на Нетаняху

Удар с дрон е бил нанесен по дома на израелския премиер Бенямин Нетаняху в северния израелски град Цезария, съобщи негов говорител, цитиран от Ройтерс

"Фондация": Концерт на 30 октомври ще има заради семейството на Кирчо и феновете

Спъна се в куфар, беше странно, после явно е получил нещо", спомни си Дони Големият концерт на "Фондацията", с който Кирил Маричков трябваше да отбележи 80-тата си годишнина, ще се състои

ГДБОП хвана онлайн педофили, изнудвали деца да правят голи видеа

Онлайн педофили, карали деца да правят голи снимки и видеа, бяха задържани при акция на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП. Задържани са деветима мъже на възраст от 35 до 48 години

Глад за кадри в промишлеността отчита бизнесът във Велико Търново

Равнището на регистрираната безработица за региона на Дирекция „Бюро по труда" – Велико Търново през месец септември е 3,7%, при 5,1% за страната и 5% за областта

>