Герджиков в Карлово: Не работа за жълти стотинки, а икономика на знанието (обновена, снимки)

17.10.2021 13:50 Радко Паунов Ваня Драганова
Проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева стартираха кампанията си от Карлово.
Проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева в читалището в Карлово.
Валя Балканска пожела успех на кандидат-президентската двойка.
Проф. Герджиков се ръкува с карловци. Снимки: Авторите

Сега политиката е ожесточена, кризата стана не само здравна и ценова, отбеляза професорът на старта на кампанията си

 

Кандидатирам се за президент, защото вярвам, че можем изцяло да променим начина, по който се прави политика у нас. Сега тя е ожесточена, кризата стана не само здравна и ценова и не дай, Боже, икономическа. Но това е резултат от последните 30 г., където сме все разединени.

С тези думи кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков откри кампанията си в Карлово. Преди да се появят в читалището, той и номинираната за негово вице Невяна Митева поднесоха цветя пред паметника на Левски, на Райно Попович и на братята Евлоги и Христо Георгиеви.
С "Излел е Дельо хайдутин" Валя Балканска и нейният гайдар накараха привържениците на Герджиков и Митева силно да ги аплодират. Девойки в национални носии посрещнаха двамата с хляб и сол. "Те са ваши студентки", каза на Герджиков кметът на Карлово Емил Кабаиванов.
"Професорът е не само родствено свързан с нашия град, той успя да ни помогне с инициативи, свързани с културно-историческото наследство на Карлово", заяви Кабаиванов. Според него има две институции в страната, които гарантират нейната стабилност - президентската и тази на местната власт. "Но първата е призвана да обедини капацитета и потенциала на българската нация", допълни Кабаиванов.
"Аз съм обикновена българка, научена на труд. Моята кауза сте вие. Балканът ви дава вашия дух и искам да го взема от вас и да го пренеса до всички българи", отбеляза Невяна Митева.
Герджиков се върна в детските си години и припомни как по заснежените улици на Карлово баба му го е возила с шейна. Той е убеден, че обединението е възможно.
"На мен ми се иска да се обединим, не като политици и партии, а като български граждани, зад определени каузи. Знам, че това е възможно, защото помня историята. Някой се пошегува, че на Народното събрание е изписано „Съединението прави силата“, защото и нашите прадеди са имали трудности с това да се обединят. Но когато е ставало дума за национална кауза и национален идеал, те са успявали", започна обръщението си той.
Според него сега търсим нова цел. "Българският народ стои зад каузите, в които вярва", отбеляза той. И даде пример с евроатлантическата ни ориентация и върховенството на закона (виж интервюто с него долу).
Подчерта, че още Левски е говорил за върховенството на закона и че няма да има хора, които да са над него. "Затова Темида е с вързани очи, за да не натежат везните й към някой по-богат или по-известен, а да бъдем всички равни", отбеляза Герджиков.
Според него бъдещето на икономиката не е свързано с това да имаме многобройна и евтина работна ръка. "Мина времето, в което имахме това предимство пред други европейски страни и работехме за жълти стотинки. Единственият начин да се развиваме е икономиката да бъде на знанието. Това означава да подкрепим всяко предприятие не само с европейски или бюджетни средства, а с образование, което прави квалифицирана работната ръка, с наука, която води до иновации и технологично развитие. Това трябва да го разберат всички в изпълнителната власт", подчерта кандидат-президентът, подкрепен от ГЕРБ.
Той наблегна и на темата за енергетиката, която всеки я усеща на гърба си от увеличените сметки. Според Герджиков намаляването на цените на енергоносителите зависи от общоевропейско решение. Но може да се приложат и национални мерки като премахването на ДДС и акцизите върху електроенергията, директни субсидии за купувачите на пазара на едро, готовност за ограничаване на износа, подкрепа за социално слабите семейства.
Според него въпросът с модернизацията на Българската армия не е решен, защото са написани много нереалистични стратегии, някои от които – за милиарди левове, което означава, че трябва да се събере бюджетът на Министерството на отбраната за 70 години. "Това не е реалистично. Ако бъда избран за президент, ще инициирам широк обществен и политически дебат и всички да разберат мястото на отбранителната индустрия – и в отбраната, и в икономиката. Казвам това тук, където в близост са Вазовските машиностроителни заводи", отбеляза Герджиков.
Валя Балканска в този момент запя "Хубаво си, моя горо" и цялата публика стана права. "Думата е успех за проф. Герджиков", каза легендарната певица.
Христо Войняговски, кмет на Карлово от 1991 до 1995 г. от СДС подари на Герджиков и Митева лаврови клонки за победа.

Проф. Анастас Герджиков пред "24 часа":

Зад нас ще застанат и хора, гласували за други партии

РАДКО ПАУНОВ

- Проф. Герджиков, кое от фундаменталния труд "Политика" на древногръцкия философ Аристотел, който сте превели, може да се проектира в днешно време върху управлението на страната?


- Освен "Политика" на Аристотел съм превеждал и други значими трудове, свързани с по-късни периоди. Това, което съм разбрал, е, че винаги се смята за справедливо онова управление, което е в полза на управляваните, а не на управляващите. Дали става дума за демокрацията, възникнала в древна Гърция, за Рим или за Средновековието и по-ново време, много преди Монтескьо основните постулати са били определени. И те са били свързани именно с това - да няма никой над закона и всички да се подчиняват на него.

- Разединението сред българите е взело такива размери, че обединението, за което говорите, е почти невъзможно. Как ще го постигнете, ако бъдете избран за президент?

- Да, разединението е голямо, но съм убеден, че обединението е възможно. Не говоря за партии и политици, а за всички български граждани да застанат зад обща визия. Нещо, което се е случвало в миналото, когато народът е бил обединен от кауза, като идеята за освобождението, а също и за просперитет. Мисля, че можем да бъдем отново обединени, и аз ще го направя.

- Освен от поддръжниците на ГЕРБ откъде другаде очаквате подкрепа?

- Смятам, че мога да я получа от много широки кръгове български граждани, иначе нямаше да се кандидатирам. Освен подкрепата на тези 4 партии, зад нас ще застанат и хора, които гласуват за други политически сили. Те ще харесат това, което ние казваме, и начина, по който го правим.

 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>