Драма с листата на ДБ в Стара Загора – комисията не прие е-подписи, а самата тя била назначена с такива (Обзор)

13.10.2021 20:30 Ваньо Стоилов
Атанас Славов е водач на листата на ДБ за Стара Загора. Снимка: ДБ
ЗЛАТИНА ЙОВЧЕВА

Ако и ЦИК откаже регистрация, коалицията ще обжалва пред ВАС

Драма с регистрацията на кандидатдепутатската листа на “Демократична България” в Стара Загора се разигра в последните възможни часове за приемането ѝ. Районната комисия отказа да регистрира листата, а от обединението обжалваха решението и чакат по казуса да се произнесе ЦИК.

Причината за отказа се оказаха електронните подписи на съпредседателите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов. Пълномощното към кандидатдепутатската листа не било подписано собственоръчно, а върху хартиените документи е поставена сигнатура, която визуализира електронния подпис, казват от РИК - Стара Загора.

Това наложило председателката на комисията да поиска от коалицията да изпратят нови документи, този път с ръчно поставени подписи от Иванов и Атанасов. Трябвало да ги сканират и пратят до 17 ч във вторник, когато бе крайният срок за регистрация. Водачат на листата - конституционалистът Атанас Славов, обаче отказал с аргумента, че в българското и европейското право има регламент, който позволява да се ползват само електронни подписи, както е в случая.

“В Изборния кодекс на няколко места изрично е упоменато, че електронен подпис може да се използва. В никакъв случай обаче това не е фиксирано за приема на документи за регистрация на кандидатските листи. Още повече че законът за електронния подпис казва още, че за да бъде използван подписът и да бъде той приравнен с другия - саморъчно поставения, трябва да има съгласие между страните. Никой от тези реквизити не бе спазен”, каза пред “24 часа” председателката на комисията Златина Йовчева.

“РИК - Стара Загора, не знаят как да боравят с електронни документи. Има регламент на европейско ниво, който обяснява, че квалифицираният електронен подпис има силата на саморъчен”, отвърна пред медията ни юристката на ДБ и депутат в 45-ото и 46-ото НС Надежда Йорданова.

Тя обясни, че

по същия начин

са регистрирани

14 от листите

в другите райони Нещо повече - членове на самата избирателна комисия също били назначени така. “Пълномощното за предложенията за нашите членове на РИК е подписано с електронен подпис по същия начин”, аргументира се още Йорданова.

Самата тя препратила документите още веднъж до районната комисия в 17,30 ч, но този път пречката била, че имейл адресът не съвпадал с официалния посочен за кореспонденция с обединението. В 18,02 ч - час след крайния срок, координаторката на ДБ за Стара Загора Магдалена Овчарова прекъсва заседанието на РИК, за да занесе отново върнатата флашка. Това се вижда и на записа от заседанието.

Членовете на районната комисия преглеждаха хартиените документи, отвориха и флашката, където разгледаха електронните документи и провериха валидността на подписите, но въпреки това заявиха, че документите не са изрядни, обясни пред “24 часа” Атанас Славов.

Лично той предал документите и разговарял с шефката на старозагорската комисия. “Тя заяви: “Вие сте първите и единствените, които подават с електронен подпис, не може така. Трябва пълномощното да е със собственоръчно поставени подписи с мастило.” Аз възразих, защото има регламент в българското право, има и специален европейски регламент, който ни дава именно тази възможност. Маниерът беше: “Сега много като знаеш, ще ти покажа какво мога”, коментира още Славов.

До утре ЦИК трябва да даде крайното решение по казуса. Ако отново бъде отказана регистрация на листата за Стара Загора, от коалицията са категорични, че ще обжалват пред Върховния административен съд. До 19 ч снощи казусът не бе влязъл за разглеждане на заседанието на централната комисия.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>