Трамваите и влаковете на Skoda Transportation се наложиха на най-взискателните европейски пазари

12.09.2019 16:15
Зденек Майер, старши вицепрезидент по търговските въпроси и член на управителния съвет на Skoda Transportation

Един от най-значимите доставчици на релсови превозни средства в Европа и по света – Skoda Transportation, предприема стъпки за сътрудничество с местни играчи в България

Значим европейски производител на модерни, надеждни и екологични превозни средства за градски и железопътен транспорт точно такава е чешката компания Skoda Transportation. Към настоящия момент известният бранд, който е под шапката на Групата PPF, може да се похвали с доставки до широк кръг клиенти. Превозни средства с марка Skoda кръстосват пътищата из цяла Европа, в някои страни от Азия и дори в Северна Америка. Сред нашите традиционни и значими търговски партньори, разбира се, е и България. Доставихме над 100 модерни тролейбуса за София, други наши нископлатформени и комфортни превозни средства могат да се видят в още 5 български града, казва Зденек Майер, старши вицепрезидент по търговските въпроси и член на управителния съвет на Skoda Transportation.

- Какво може да предложи Skoda Transportation на клиентите си към настоящия момент?

- Преди да посоча конкретни примери, искам да подчертая, че нашите предимства са огромният опит, както и фактът, че можем да предлагаме решения, директно отговарящи на изискванията на клиента. Можем да осигурим продукти, които са изключително конкурентоспособни дори и за най-взискателните световни пазари. Сред отличаващите характеристики на нашите превозни средства са модерните технически решения, отличните експлоатационни характеристики, високото ниво на безопасност и надеждност, комфортната обстановка за пътниците, както и ниските разходи за експлоатация и поддръжка, плюс сервизните услуги – предлагаме на клиентите си цялостно и пълно сервизно обслужване. Вече повече от 100 години произвеждаме релсови превозни средства, в отдела за разработване и производство на Skoda работят почти 6 хиляди служители, над 700 от тях са висококвалифицирани инженери. Имаме производствени бази не само в Пилзен, но и във Финландия например, където нашата дъщерна фирма Skoda Transtech развива успешна дейност.

- Можете ли да споделите някои интересни поръчки, които изпълнявате в момента?

- Доставихме и доставяме десетки трамваи за няколко града в Германия, като тук говорим за много амбициозни проекти. За град Манхайм, да речем, произвеждаме 60 метра дълги трамваи с голям капацитет. Именно доставките ни в страните от Западна Европа – освен Германия, говорим за Финландия или Италия – са, мисля, най-доброто доказателство за нашата конкурентоспособност. И именно тези поръчки илюстрират смисъла на дългогодишните ни сериозни инвестиции в разработването и подобряването нивото на нашите трамваи. Благодарение на тях превозните ни средства са подходящи за модерните транспортни системи в цяла Европа и по света.

Все повече клиенти проявяват интерес към предлагането на следгаранционен сервиз, така наречения Full Service, от страна на доставчика на превозните средства. Ние осигуряваме тази услуга не само за клиентите на родния ни пазар (Транспортно предприятие – Прага, и Транспортно предприятие – Пилзен), но и за тези от чужбина, например в град Каляри, Италия, където извършваме сервиз на всички вече доставени трамваи. По този начин потребителят прехвърля отговорността за надеждната експлоатационна годност на превозните средства върху производителя.

- Къде могат да бъдат видени такива трамваи Skoda?

- Трамваите ни допълват картината на екологичния транспорт с нулеви емисии в редица европейски градове – освен вече споменатите държави, мога да посоча Словакия, Латвия, Турция или Унгария. Местният ни чешки пазар, разбира се, не може да остане настрана – посетителите на Прага познават добре новите ни трамваи ForCity. Интересен факт е, че в момента произвеждаме трамваи и за родния град на Skoda Transportation – Пилзен. Вече сме доставили на клиентите си или имаме сключени с тях договори за повече от 1100 нископлатформени трамвая. Това означава, че имаме наистина богат опит с най-различни типове проекти и изисквания на клиентите.

- Кое е предимството на трамваите с марка Skoda Transportation?

Можем да предложим на клиентите няколко различни технически решения, тоест можем да бъдем наистина гъвкави. Имаме решения за различни междурелсия – от 950 mm до 1526 mm, нашите трамваи могат да бъдат оборудвани с подвижни или неподвижни шасита, винаги в комбинация със 100% нисък под. Бих искал да подчертая, че през последните години сме най-големият доставчик на трамваи с тясно междурелсие в Европа. Освен вече споменатия Манхайм, наши трамваи с тясно междурелсие се движат или ще се движат в Хелзинки, Лудвигсхафен, Хайделберг, Шьонайхе, Братислава, Франкфурт на Одра, Котбус или Бранденбург. В момента в София също се експлоатират трамваи с тясно междурелсие.

Освен изброеното, имаме и собствени решения за електричната тяга – тягови преобразуватели и двигатели, което нарежда Skoda сред най-добрите доставчици в бранша.

Skoda реагира изключително бързо и на динамиката на пазара на релсови превозни средства и предлага трамваи с автономно задвижване, каквито се движат, да речем, в турските градове Коня и Ескишехир. Доказателство за доброто качество и доверие е фактът, че клиентите се връщат при нас. Един от примерите за това е отново град Коня, където в резултат от ползотворното сътрудничество в рамките на доставката на 60 трамваи общината се възползва от възможността за още 12 броя.

- Какво включва цялостното портфолио от продукти на Skoda Transportation?

- Гамата от продукти, с която разполагаме в сферата на обществения транспорт, е наистина цялостна. Говорим за две основни области – градски транспорт и железопътен транспорт. В първата Skoda Transportation предлага решения, свързани с производството и разработването на нископлатформени трамваи, тролейбуси, електробуси, автобуси и хибридни превозни средства за екологично щадящ градски транспорт. Не трябва да забравяме и доставките за метрото. В момента например работим върху производството на композиции за метрото във Варшава, което в значителна степен ще спомогне за модернизиране на транспорта в полската столица.

- А какво ще кажете за споменатата железопътна област?

- Дружеството ни се насочва към производството на електрически модули с различни концепции – броят на доставените и договорените вагони наближава 1300. Електрически модули обслужват пътниците в Германия, Словакия, Чешката република, Литва и Украйна. Към тях можем да добавим доставките в Латвия и Естония, по които работим в момента. Екологичният транспорт, какъвто безспорно е железопътният, придобива все по-голяма важност в Европа, а използването на нови, модерни превозни средства значително увеличава атрактивността на железницата и допринася за ръста ѝ на транспортния пазар. Едновременно с това помага при изпълнение на ангажимента за постепенно намаляване на емисиите в транспорта.

- Как гледате на възможността за сътрудничество с партньори от България?

- България и Чехия могат да се похвалят с дългогодишни приятелски взаимоотношения, които освен останалото, се проявяват и в търговската сфера. Чешката промишленост и технологични продукти имат своето специално място както благодарение на електрическите локомотиви Skoda, които и днес се експлоатират от държавния превозвач БДЖ, така и чрез трамваите на CKD в София. Стратегията на групата Skoda Transportation е да продължи именно тази традиция: да предложи на българския пазар комплексна оферта, включваща продукти и услуги.

В България виждаме огромен потенциал за нашите продукти. Със своята стабилизирана икономика България има голяма нужда от инвестиции в обновяването на автопарка, обслужващ градския и железопътния транспорт. Тук със сигурност имаме какво да предложим.

Един от важните аспекти на сътрудничеството ни в България е увеличаване присъствието на Skoda на пазара чрез местни партньори и осигуряването на приемственост при доставката на резервни части и след изтичане на гаранционния срок. Днес в България се движат повече от 200 наши тролейбуса, като участваме активно и в обществени поръчки. Към всяка от тези търговски сделки желанието ни е да прилагаме един и същи модел, а именно да предоставяме следгаранционни услуги през целия експлоатационен живот на превозното средство.

- Включва ли се по някакъв начин Skoda, като една значима компания, в обществения живот, извън областта на стопанската си дейност?

- Разбира се, и много се гордеем с това. На местата, където развиваме своя дейност, подпомагаме обществени събития в областта на спорта, благотворителността, образованието и други. Такива са например големите обществени спортни бази, чието изграждане подпомогнахме и за чието функциониране редовно отделяме средства. Това са мултифункционални зони, в които има редица спортни обекти – от вътрешни писти, през различни игрища за спортове с топка и други игри, до кула за катерене. Много активни сме и в спонсорската дейност в полза на спорта за младежи и този с високи постижения. Важна област е подкрепата за образованието, по-специално техническото. Не на последно място участваме и в благотворителни проекти, например домове за настаняване на майки с деца в нужда. Изобщо Skoda се стреми да бъде не само силна компания на пазара, но да бъде и марка, която помага за развитието на местата, в които развива своята дейност.

Други от От страната и света

Нидерландският орган за финансовите пазари: Пазарните злоупотреби с криптовалути са "широко разпространени"

Злоупотребите на пазара с криптовалути са "широко разпространени", съобщава нидерландският Орган за финансовите пазари. Групи от инвеститори могат изкуствено да завишат стойността на криптовалутите и

Братя пребиха двама мъже в Разград след скандал

Братя пребиха двама мъже в Разград, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал на 27 септември на кръстовището на улиците "Дойран" и "Каймакчалан". След възникнало пререкание

Счупени клони и наводнени улици след снощния дъжд във Варна

Множество сигнали за паднали клони и други нанесени щети от снощната буря над Варна са получени на дежурния телефон в общината. Клони са се стоварили се върху няколко автомобила

Водата в Каварна е негодна за консумация

Водата в град Каварна е негодна за консумация, съобщават в социалните мрежи от общината. Оттам допълват, че след взети проби в зона 08 за водоснабдяване е установено

Откриха три вида наркотици в къща в българско село

Откриха наркотици при проверка на къща в село Голямо Дряново, съобщиха от полицията. Имотът е обитаван от 29-годишен мъж. Намерени и иззети са наркотични вещества

>